Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Επιτροπή του υπ. Υγείας για την αναθεώρηση του μνημονίου στην Υγεία!

loverdos4
Ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων με στόχο τη σύνταξη προτάσεων για την αναθεώρηση του μνημονίου για τη υγεία και τη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία σε ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο του 6%, συστήνει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος,.
Ωστόσο, ανάμεσα στις αρμοδιότητες της «επιτροπής σοφών» που έχει ήδη συσταθεί υπό τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, είναι και η σύνταξη προτάσεων για την αναθεώρηση του μνημονίου
Αποστολή της ανεξάρτητης επιτροπής, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, είναι να
υποβάλει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την τρόϊκα, προτάσεις για συνολική μεταρρύθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας «με στόχο τη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία σε ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο του 6%».

Χρηματοδότηση με 120.000 ευρώ σε πρώτη φάση

Το έργο της επιτροπής, που εντάχθηκε ήδη στο πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 120.000 ευρώ σε πρώτη φάση, αναμένεται να στηριχθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που έχουν σχέση με την υγεία.

«Οι αυξανόμενες δαπάνες για την υγεία, οι αυξανόμενες ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών, η δημογραφική γήρανση και η μετανάστευση», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, «αποτελούν κάποιους από τους καίριους παράγοντες που προκαλούν την ανάγκη αντίδρασης και ανταπόκρισης των συστημάτων υγείας σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες. Ταυτόχρονα οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, αλλά και οι απαιτήσεις του Μνημονίου που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, κάνουν επιτακτικότερη την αναγκαιότητα ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου δημόσιου συστήματος υγείας που αφενός θα επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων των νοσοκομείων, αφετέρου θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των πολιτών, εξασφαλίζοντας ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες».

Η αξιολόγηση

Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποχρεούται να παραδώσει πόρισμα με την αρχική αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί και να καταθέσει προτάσεις στα ακόλουθα θέματα:
- Ενοποιημένη διακυβέρνηση του συστήματος υγείας
- Χρηματοδότηση του συστήματος υγείας
- Εναρμόνιση των παροχών υγείας για τους δικαιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων
- Συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
- Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου περίθαλψης και φρμακευτικών υπηρεσιών, ειδικών ιατρών και νοσοκομειακής
περίθαλψης.
- Αποτελεσματικότητα νοσοκομειακών υπηρεσιών.
- Φαρμακευτική κατανάλωση.
- Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
- Προτεραιότητες στο χώρο της δημόσιας υγείας, με στόχο την προαγωγή υγείας και την πρόληψη ασθενειών.
- Συλλογή δεδομένων και αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας