Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Τροποποιήσεις κατευνασμού από Λοβέρδο, του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα


Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής και υποσχέσεις για περαιτέρω βελτιώσεις στο μέλλον, η κυβέρνηση άνοιξε χθες στη Βουλή την κρισιμότατη συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις. Κύριος στόχος των διορθωτικών αυτών κινήσεων ήταν προφανώς να καμφθούν οι καταγραφόμενες με έντονο τρόπο εσωκομματικές ενστάσεις - η ύπαρξη των οποίων εξακολουθεί να τροφοδοτεί ακόμα και σενάρια καταψήφισης συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Α. Λοβέρδος, αναφερόμενος ειδικότερα σε δύο από τις αλλαγές τις οποίες επέφερε, και αφορούν αφενός την ανάληψη δέσμευσης εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου «αξιοπρεπών συντάξεων» και αφετέρου, τη μη εγκατάλειψη των επικουρικών Ταμείων, σημείωσε με έμφαση από του βήματος της Βουλής: «Ετσι αίρονται και πολιτικές αντιρρήσεις που ετέθησαν και από στελέχη μας».

Για τα επικουρικά Ταμεία, η χθεσινή διόρθωση εκτιμάται ότι ουσιαστικά ισχυροποιεί την προοπτική να είναι οι επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993) όχι λιγότερες του 20% της κύριας σύνταξης - όπως αρχικά διαφαινόταν, καθώς αφαιρέθηκε διάταξη που προέβλεπε ότι το Δημόσιο δεν θα κάλυπτε από το 2011 τα ελλείμματα των επικουρικών και άλλων επαγγελματικών Ταμείων.

Τρίτη και με προφανή επικοινωνιακά χαρακτηριστικά αλλαγή, είναι η καταγραφή πλέον ως διάταξης του νόμου, της υπόσχεσης κάποια στιγμή να αλλάξουν προς το καλύτερο τα «επιδόματα» που αντικατέστησαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας (προβλέπεται συνολικά η καταβολή 800 ευρώ). Με την προταθείσα τροποποίηση - διόρθωση, λοιπόν, τα επιδόματα αυτά μπορεί να αναπροσαρμοστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα «το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας». Στα προαναφερόμενα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προστεθεί και η μείωση του κόστους που προβλέπεται να καταβληθεί για την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, ως πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Η έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία θα γνωρίσει κορυφώσεις με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και, φυσικά, τις ψηφοφορίες (επί της αρχής, πιθανότατα σήμερα το βράδυ, και επί των άρθρων αύριο Πέμπτη), έγινε επεισοδιακά, με τη Ν.Δ. να θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας σε σειρά άρθρων του νομοσχεδίου. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διαφορετική επιχειρηματολογία μεν, πλην όμως όλα με οξύ καταγγελτικό των κυβερνητικών επιλογών λόγο, συμφώνησαν με την ένσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβερνώσα πλειοψηφία κατέγραψε την διαφωνία της και έτσι η πρόταση απορρίφθηκε.

Στα καταρχήν αξιοσημείωτα των μικρών ή μεγαλύτερων, ουσιαστικών ή και πολιτικού χαρακτήρα αλλαγών - διορθώσεων στις οποίες προέβη χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι και η αφαίρεση της αναφοράς στους υπαλλήλους της Βουλής από το άρθρο 27, με το οποίο προβλέπεται ότι «οι προσλαμβανόμενοι για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1/1/2011 και μετά υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ». Στη σκιά όλων αυτών, το ενδιαφέρον και οι συζητήσεις στο Περιστύλιο επικεντρώθηκαν στην αποκρυπτογράφηση των προθέσεων μελών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατά τις επικείμενες ψηφοφορίες. Οι περισσότεροι «στοιχημάτιζαν» ότι στην ψήφο επί της αρχής δεν θα καταγραφούν «διαρροές», αλλά ουδείς μπορούσε μετά βεβαιότητος να πει ότι το ίδιο θα συμβεί στις επιμέρους διατάξεις. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. και ανεξάρτητος πλέον βουλευτής κ. Κ. Κιλτίδης έκανε γνωστό ότι θα υπερψηφίσει, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του από το ΠΑΣΟΚ.

(πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)