Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Πολιτική Κόντρα για τη ρύθμιση των χρεών!


Στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης «σκόνταψε» η διάταξη με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και «νομιμοποιούνται» οι απευθείας αναθέσεις (ή παρατάσεις ληγμένων συμβάσεων) που υπογράφηκαν φέτος.

Η επίμαχη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, είχε συναντήσει τις αντιρρήσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ωστόσο δεν μετέχουν στο παρόν θερινό τμήμα της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του Μάριου Σαλμά, δεν παρέλειψε να αφήσει υπαινιγμούς για την σύσταση του τμήματος και να απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την πως επωμίζεται την ευθύνη του «ξεπλύματος παράνομων προμηθειών».
Απαντώντας, ο επικεφαλής των βουλευτών της κυβέρνησης, Χρήστος Παπουτσής, κατηγόρησε τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατία για «ψευδολογία».

Επί της ουσίας της ρύθμισης, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παραδέχτηκε πως «η θέση της δεν είναι ευχάριστη» - κάτι που την αναγκάζει να επιστρατεύσει, όπως είπε, «πολιτική ειλικρίνεια και θάρρος».

«Αποφασίσαμε την επομένη των εκλογών, ρύθμιση των χρεών της ΝΔ, γιατί δεν μπορούσε το ΕΣΥ να παραμένει υπό την ομηρία των προμηθευτών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Μ.Ξενογιαννακοπούλου απέρριψε κατηγορηματικά τις διαπιστώσεις της αντιπολίτευσης πως «νομιμοποιεί παρανομίες», ενώ και άλλοι ομιλητές της πλειοψηφίας, υπενθύμισαν τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την εκτίναξη των χρεών των νοσοκομείων - ευθύνες που εν μέρει, αναγνώρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος: «Υπήρξαν λάθη και αβλεψίες από πλευράς μας, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να τις συνεχίζετε» ανέφερε συγκεκριμένα.

Σε απάντηση, η υπουργός είπε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πως δεν θα κάναμε ποτέ ως κυβέρνηση ξέπλυμα παρανομιών. Όπου υπάρχει ποινική ευθύνη ή παρανομία, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες».

Σύμφωνα με την ίδια, «το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών έχει μπει σε λειτουργία ταυτόχρονα με θεσμικές ρυθμίσεις. Έχουν προκηρυχθεί 3248 διαγωνισμοί - για πρώτη φορά 22 περιφερειακοί διαγωνισμοί και 7 κεντρικοί που θα γίνουν ηλεκτρονικά».