Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

"Νομιμοποιήθηκαν" και μοιράζονται πάνω από 5 δισ. σε προμηθευτές του ΕΣΥ…

Πάνω από 5 δισ. ευρώ χρέη νοσοκομείων νομιμοποίησε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τους προμηθευτές του ΕΣΥ που είχαν κάνει υπερτιμολογήσεις. Την ίδια ώρα που αναγνώριζε οφειλές στους μεγαλοπρομηθευτές, η κυβέρνηση καλύπτει μόνο κατά 70%, και υπό προϋποθέσεις, τους ασφαλισμένους της "Ασπίς Πρόνοια" που έχασαν τα χρήματά τους όταν κατέρρευσε ο όμιλος Ψωμιάδη.

Τη νομιμοποίηση των οφειλών στους προμηθευτές των νοσοκομείων καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ οι 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση (Βάσω Παπανδρέου, Έκτορας Νασιώκας, Παναγιώτης Κουρουπλής) δεν συμμετείχαν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Την απόσυρση της διάταξης ζήτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επισημαίνοντας στην υπουργό Υγείας ότι "παίρνετε ένα σφουγγάρι και λέτε ότι όλες οι προμήθειες μέχρι την κατάθεση του νόμου είναι νόμιμες". "Πώς το λέτε αυτό; Ο κάθε υπουργός αποφασίζει μόνος του ότι είναι νόμιμες;", αναρωτήθηκε και έκανε λόγο για "απαράδεκτα και σκανδαλώδη πράγματα". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι σύντομα θα εκτοξευτούν τα χρέη των νοσοκομείων.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξήγησε επί μακρόν την πορεία αύξησης των χρεών προς τους προμηθευτές και είπε ότι "τον Οκτώβριο τα μισά νοσοκομεία ήταν σε επίσχεση εργασίας και προμηθευτές είχαν ξεκινήσει επίσχεση μισθοδοσίας σε μεγάλα νοσοκομεία".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Μαρκόπουλος, και ο εισηγητής της, Μάριος Σαλμάς, υποστήριξαν ότι πρόκειται για "πλυντήριο παράνομων αναθέσεων" και ότι νομιμοποιεί προμήθειες 1,8 δισ. ευρώ που έγιναν μέσα στους 9 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσή, τον προεδρεύοντα, Β. Αργύρη, και τους Κ. Μαρκόπουλο και Μ. Σαλμά από τη Ν.Δ. Ο Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε τον εισηγητή της Ν.Δ. ότι λέει ψέματα για το ύψος των χρεών και άρχισε ένας καβγάς που κράτησε αρκετά λεπτά. "Δεν θα λέτε ''ψευδόμενος'' και δεν θα κάνετε χαρακτηρισμούς, προκειμένου να υπερασπιστείτε την υπουργό Υγείας πάντα με τον ίδιο τρόπο που κάνετε", σχολίασε ο Μ. Σαλμάς. "Όλα αυτά τα οποία λέγονται από τον Μ. Σαλμά καθʼ όλη τη διάρκεια της αγόρευσής του και καθʼ όλη τη διάρκεια των διακοπών στερούνται ήθους", απάντησε ο Χρ. Παπουτσής. "Συνεχίζονται οι δικομματικές φάρσες άνευ ουσίας και ουσιαστικού διακυβεύματος πάνω στα ερείπια της κοινωνίας", σχολίασε ο Π. Λαφαζάνης.

Ρύθμιση κατά… 70% για την "Ασπίς"

Όσον αφορά την "Ασπίς", η ρύθμιση που κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, προβλέπει ότι αν δεν υπάρξει ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία η οποία θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ζωής της "Ασπίς" και της Commercial Value, οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων θα καλυφθούν σε ποσοστό 70% από το εγγυητικό κεφάλαιο. "Επιτείνετε την ανασφάλεια", τόνισε ο Π. Λαφαζάνης εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ρύθμιση με τον ανάδοχο είναι ανεφάρμοστη, καθώς, αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, θα είχε εμφανιστεί καιρό πριν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ανεφάρμοστη και αναποτελεσματική τη ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση.

(ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ)