Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Εφυγαν κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια!

Με τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία να αποτελούν «μόνιμη απειλή» για τον προϋπολογισμό, κατά την τρόικα των ελεγκτών, συνεχίζονται οι πιέσεις στο Ασφαλιστικό.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη για την αξιολόγηση του Ιουλίου, πριν από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, μπορεί να χαρακτηρίστηκε από «ικανοποίηση», αλλά οι «σκληροί» του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ έφυγαν από την Αθήνα, αφήνοντας πίσω τους την τεχνική ομάδα και ακριβείς οδηγίες για το τι περιμένουν να δουν στα τέλη του επόμενου μήνα. Το οικονομικό επιτελείο έχει περίπου ένα μήνα στη διάθεσή του για να φέρει σε πέρας τις εκκρεμότητες και να βελτιώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού, τόσο στον τομέα των εσόδων όσο και των δαπανών. Οι οδηγίες που δόθηκαν για τους 4 καίριους τομείς είναι:

1.Επέστησαν την προσοχή σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία. Χαρακτηρίζοντας «μόνιμη απειλή» για τον προϋπολογισμό τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, τόνισαν πως πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή ελέγχου υπό τον φόβο των εκτροπών. Εκτιμήσεις των ελεγκτών κάνουν λόγο για υπέρβαση σε ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ σε ετήσια βάση ύψους 300 με 350 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αλλά και ενδεχομένως στο ΙΚΑ, καθώς κρίνουν ότι η επιχορήγησή του θα ξεπεράσει κατά πολύ το προϋπολογισθέν κονδύλι των 2,1 δισ. ευρώ.

Εμφαση έδωσαν και στις δαπάνες των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, των ΑΕΙ-ΤΕΙ και των συγκοινωνιακών φορέων (σ.σ. εντάσσονται πλέον στη γενική κυβέρνηση). Ειδικά για τα νοσοκομεία και τα Ταμεία, αναμένουν την έκθεση των «Big 5» για την αλλαγή στο λογιστικό σύστημα και στο σύστημα των προμηθειών, καθώς στόχος είναι ο άμεσος περιορισμός των δαπανών τους.

2.Το νομοσχέδιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες, που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που παρέμεινε στην Αθήνα, έχει προγραμματιστεί να δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή εβδομάδα. Στόχος είναι από τον επόμενο μήνα να δίνονται στη δημοσιότητα όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία σε μηνιαία βάση. Η αλλαγή που οδηγεί σε απάλειψη της γραφειοκρατίας και ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας αφορά τη δημοσιοποίηση επτά κατηγοριών στοιχείων: ρευστότητα προϋπολογισμού, δαπάνη μισθοδοσίας Δημοσίου, έσοδα και έξοδα για τις 30 μεγαλύτερες ΔΕΚΟ, κρατικές επιχορηγήσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, οφειλές νοσοκομείων, κοινοτικές επιδοτήσεις και οφειλόμενες δαπάνες σε ΟΤΑ, τομείς κοινωνικής ασφάλισης και ΝΠΔΔ.

3.Μπορεί να έδειξαν ανοχή για την ώρα ως προς την πορεία των εσόδων (μαύρη τρύπα 675 εκατ. ευρώ), αλλά έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου πως, αν δεν βελτιωθούν, υπάρχει κίνδυνος απόκλισης στα τέλη του έτους. Αλλωστε, μέσα στον Ιούνιο πρέπει να πιαστούν 5,3 δισ. ευρώ, ώστε τα έσοδα να ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας, έμφαση πρέπει να δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

+6% τα έσοδα ΦΠΑ

Και όσο κι αν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την αύξηση εσόδων του ΦΠΑ κατά 6% στο πρώτο τρίμηνο (βάσει αγορών), διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς την υλοποίηση εφαρμογών, όπως το πρόγραμμα διασφάλισης εσόδων από φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που συνεχίζουν να κλέβουν τον ΦΠΑ κ.λπ.

4.Αν και διαπίστωσαν εμφανή βελτίωση στην πορεία των δαπανών, συνέστησαν να συνεχιστεί αμείωτο το ενδιαφέρον. Ενδεικτικό είναι ότι η τρόικα ζήτησε να καταγραφούν όλες οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις (σ.σ. στοιχείο αξιολόγησης της πορείας του προϋπολογισμού ανά τρίμηνο) που έχουν τα υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου, ώστε να περικοπούν πρόσθετες απαιτήσεις σε δαπάνες. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταγράφουν τις ανάγκες του μήνα. Το υπουργείο Υγείας διατηρεί την πρώτη θέση με 650 εκατ. ευρώ και ακολουθούν το Αγροτικής Ανάπτυξης με 245 εκατ., το Εργασίας με 148 εκατ. και το Παιδείας με 140 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές πληρωμές του μήνα φθάνουν στα 3 δισ. ευρώ.

Την πολιτική έντονης συγκράτησης των δαπανών θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις συναντήσεις που θα έχουν μέσα στον Ιούλιο στο πλαίσιο του νέου κύκλου επαφών με τα υπουργεία, που διεκόπη λόγω της επίσκεψης της τρόικας. Μεταξύ 12 και 21 Ιουλίου, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ, Ηλίας Πεντάζος, και ο γενικός διευθυντής Προϋπολογισμού, Παναγιώτης Καρακούσης, θα συναντηθούν με τις επιτροπές παρακολούθησης των 15 υπουργείων, εκ των οποίων έχουν ήδη ζητήσει όχι μόνο τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του πρώτου εξαμήνου, αλλά και τις προβλέψεις τους τόσο για τις υποχρεώσεις μέχρι τα τέλη του έτους όσο και για τις πληρωμές.

(πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)