Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών αλλά με τη μικρότερη δυνατή γραφειοκρατική και οικονομική επιβάρυνση της βιομηχανίας τροφίμων.
Οι ετικέτες των τροφίμων θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά συγκεκριμένες πληροφορίες για τα θρεπτικά (και μη) συστατικά τους καθώς και συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία. Οι ευρωβουλευτές, ωστόσο, απέρριψαν πρόταση να χρησιμοποιηθούν χρώματα που θα αναδεικνύουν την περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρες και λίπη στα κατεργασμένα τρόφιμα.
Υποχρεωτικές οι εμφανείς πληροφορίες
Η Ευρωβουλή στήριξε την πρόταση της Κομισιόν που θέλει στις ετικέτες να αναγράφεται η περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπη, κορεσμένα λίπη, ζάχαρες και αλάτι καθώς και η συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Θα πρέπει επίσης να αναγράφεται σε άλλο σημείο της ετικέτας η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ίνες και τα λεγόμενα "τρανς"-λιπαρά. Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται με ομοιογενή τρόπο, ως περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml.
Νέα μέτρα για την αναγραφή της χώρας προέλευσης
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να επεκταθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης, που ήδη ισχύει, σε όλα τα είδη κρέατος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άλλα προϊόντα που έχουν ένα και μόνο συστατικό.
Ειδικά για το λευκό και κόκκινο κρέας και τα ψάρια, η χώρα προέλευσης θα πρέπει να αναγράφεται ακόμα και όταν αυτά αποτελούν μόνο μέρος των συστατικών ενός κατεργασμένου προϊόντος. Στην περίπτωση του κρέατος θα πρέπει να σημειώνεται επιπλέον ο τόπος γέννησης, ανάπτυξης και σφαγής του ζώου, ενώ θα πρέπει επίσης να σημειώνεται αν στη σφαγή το ζώο ήταν αναισθητοποιημένο ή όχι.
Το "προφίλ" διατηρείται
Η ολομέλεια του Κοινοβουλίου αποφάσισε επίσης, με πλειοψηφία μίας ψήφου, να διατηρήσει το λεγόμενο "προφίλ θρεπτικών συστατικών" παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής. Το "προφίλ" έχει κατηγορηθεί ως αντιεπιστημονικό, αλλά για άλλους παραμένει απαραίτητο για να είναι δυνατόν να αποδοθούν σε ένα τρόφιμο ευεργετικές συνέπειες για την υγεία.
Εξαίρεση των μη συσκευασμένων τροφίμων και των οινοπνευματωδών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξαιρέσει από τους παραπάνω κανόνες τα τρόφιμα που δεν πωλούνται συσκευασμένα, όπως για παράδειγμα το κρέας από κρεοπωλείο καθώς και τα χειροποίητα προϊόντα πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Σε ότι αφορά τα οινοπνευματώδη, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στήριξε την εξαίρεσή τους από τους προτεινόμενους κανόνες για τη σήμανση των θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο αυστηροί κανόνες επιβάλλονται στα λεγόμενα "μικτά" οινοπνευματώδη, με πρόσθετη σύσταση να μην πωλούνται στα ράφια των αναψυκτικών.
Επόμενα βήματα
Η τελική ψηφοφορία έληξε με αποτέλεσμα 559 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 32 αποχές. Ωστόσο το σχέδιο δεν αναμένεται να λάβει άμεσα την έγκριση του Συμβουλίου κι έτσι θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να επιστρέψει στην Ευρωβουλή για δεύτερη ανάγνωση. Όταν, τελικά, υιοθετηθεί, θα δοθεί τριετής διορία στη βιομηχανία τροφίμων να προσαρμοσθεί στους νέους κανόνες ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις, με λιγότερους από 100 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 5 εκατομμυρίων ευρώ, θα λάβουν πενταετή διορία.
(ΠΗΓΗ HEALTHVIEW)