Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ξεχείλισε το ποτάμι της οργής!

Με την πιο εντυπωσιακή σε συμμετοχή και πάθος συγκέντρωση της τελευταίας εικοσαετίας χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αποδοκίμασαν τα κυβερνητικά μέτρα, που τους καταδικάζουν σε άγρια λιτότητα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, περισσότεροι από 150.000 διαδηλωτές, που συμμετείχαν στα δύο συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, πλημμύρισαν το κέντρο της πρωτεύουσας και έστειλαν ηχηρό μήνυμα αντίθεσης στα βάναυσα μέτρα που πλήττουν την ελληνική οικογένεια.

Οι συγκεντρώσεις ήταν μεγαλειώδεις και ξεπερνούσαν κατά πολύ την κινητοποίηση που είχε γίνει το 2001 ενάντια στις προτάσεις Γιαννίτση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τόσο οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως όσο και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια κατέκλυσαν απ’ άκρου εις άκρον το κέντρο της πρωτεύουσας. Ηταν τέτοια η πυκνότητα της συμμετοχής από το Πεδίον του Αρεως μέχρι το Σύνταγμα, ώστε ο κόσμος έμοιαζε με απέραντο ποτάμι. Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που σε δηλώσεις του τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει ζούγκλα. Ο ελληνικός λαός ανοίγει άλλους δρόμους απέναντι στους μονόδρομους που μας οδηγούν σε βούρκο. Και τώρα το λόγο έχει ο λαός, που θα αποτρέψει αυτή την καταστροφή».

Χωριστή συγκέντρωση στην Πλατεία Ομονοίας και πορεία στη Βουλή έκανε το ΠΑΜΕ, στην οποία πήρε μέρος και η Αλέκα Παπαρήγα. «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» ήταν το κεντρικό σύνθημα που κυριάρχησε στα στόματα όλων, νέων και ηλικιωμένων.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στην πρωτεύουσα, ενώ η ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι η συμμετοχή στην 48ωρη απεργία της ξεπέρασε στους περισσότερους κλάδους το 90%. Την ίδια στιγμή, η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως «σε πολλούς κλάδους και χώρους του ιδιωτικού τομέα η συμμετοχή των εργαζομένων έφτασε στο 100%». Για τουλάχιστον μία ώρα διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει τη Βουλή αποδοκιμάζοντας, προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχθούν τα επώδυνα οικονομικά μέτρα και απαιτώντας να οδηγηθούν στη φυλακή όσοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα και οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή, τραγική οικονομική κατάσταση.

«Τα λαμόγια φυλακή»

Οι εύζωνοι «φυγαδεύτηκαν», ενώ ο κόσμος δεν αποχωρούσε μέχρι που τα επεισόδια γενικεύτηκαν και τα σύννεφα των δακρυγόνων έπνιξαν την κεντρική πλατεία της Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος, οι διαδηλωτές παρέμεναν στις θέσεις τους, φωνάζοντας: «Να καεί, να καεί… η Βουλή», «Αλήτες, κ…, έρχονται κρεμάλες», «Αφήστε τα λόγια και πιάστε τα λαμόγια», «Ο λαός απαιτεί τα λαμόγια στο Γουδί», «Έξω οι κλέφτες».

Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι οι εργαζόμενοι καταψήφισαν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα. «Το ΠΑΜΕ διαδήλωσε συντεταγμένα και περιφρουρημένα και απέκρουσε σχέδια προβοκάτσιας. Καταγγέλλει την προσπάθεια υπονόμευσης και προβοκαρίσματος των αγώνων της εργατικής τάξης από τους κρυφούς και φανερούς μηχανισμούς, που θύματά τους είναι και οι τρεις νεκροί», πρόσθεσαν οι συνδικαλιστές. Τα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση ήταν «Ο λαός απαιτεί τα λαμόγια φυλακή», «Κάτω τα χέρια από τους μισθούς, γιατί θα τρελαθούμε και θα ’χουμε νεκρούς», «Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, αυτός ο Μάης θα είναι ο πιο καυτός». «Αυτοί οι νόμοι δεν θα ψηφιστούν, ΔΝΤ και Ε.Ε. να εξαφανιστούν», «Δεν θα πληρώσουμε ποτέ το ΔΝΤ και την Ε.Ε.».

Νέες κινητοποιήσεις

Σήμερα συνεδριάζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και νέα πανελλαδική απεργία, καθώς θα κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στις 6 το απόγευμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, οπότε θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ψήφισης του πακέτου μέτρων, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση την ίδια ώρα στην Ομόνοια. Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας σήμερα αποφάσισε εκτάκτως χθες το απόγευμα η ΟΤΟΕ. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όσους επιδίδονται σε πράξεις βίας», επισημαίνει ωστόσο πως «το τραγικό γεγονός είναι η θλιβερή συνέπεια των αντιλαϊκών μέτρων, που ξεσήκωσαν τη λαϊκή οργή».

Η συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζικών υπαλλήλων τονίζει πως «οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι ηθικοί αυτουργοί πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις διοικήσεις των τραπεζών, που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».

Καταλήγοντας επισημαίνει πως «σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες έχει και η κυβέρνηση, η οποία, όπως φαίνεται, δεν υπολόγισε την έκταση των συνεπειών που έχουν για την ελληνική κοινωνία οι αποφάσεις της, που αφορούν στην οικονομική παράδοση της χώρας μας στην τρόικα του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ, αλλά και στις διαχρονικές απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου».
(ΠΗΓΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)