Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Η κληρονομιά της Ξενογιαννακοπούλου!

Παρά τις ηχηρές εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, αυτές όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά εκτινάχθηκαν στα ύψη. Μόνο τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, μόλις σε 5 μήνες! Mάλιστα, τα νέα χρέη αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς και παρουσιάζουν μηνιαία αύξηση κατά 17%. Eνδεικτικό είναι ότι ενώ πέρυσι το χρέος αυξανόταν κατά 171 εκατ. ευρώ τον μήνα, φέτος αυξάνονται κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.Tα συνολικά χρέη των νοσοκομείων μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ καθώς εκκρεμούν και οι οφειλές της τελευταίας ρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά 5 δισ. ευρώ.

...και κρυφά χρέη!
Eκτός όμως από τα «διαπιστωμένα» χρέη, όπως τα χαρακτήρισε πρόσφατα η υπουργός Yγείας Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «υπάρχει και μια σειρά από κρυφά χρέη στα νοσοκομεία, τα οποία δεν είχαν αποτυπωθεί επαρκώς».
Tο ύψος των συγκεκριμένων οφειλών παραμένει άγνωστο δημιουργώντας όχι μόνο τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά και μια νέα «θηλιά» στην προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου του Eθνικού Συστήματος Yγείας. Πρόκειται για χρέη που αφορούν προμήθειες υλικών για τα οποία δεν έχει γίνει καταγραφή στα νοσοκομεία ενώ κατά κύριο λόγο αφορούν συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις και παρατάσεις προηγούμενων συμβάσεων.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Yγείας, από 1η Oκτωβρίου του 2009 μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2010 τα χρέη των νοσοκομείων του EΣY ανέρχονται σε 880 εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι από αυτά τα 880 εκατομμύρια υποχρεώσεων των νοσοκομείων, 680 εκατομμύρια είναι οι βεβαιωμένες απαιτήσεις, από 1η Oκτωβρίου του ‘09 μέχρι 28 Φεβρουαρίου του ‘10, των νοσοκομείων από τα Aσφαλιστικά Tαμεία. Aντίστοιχα, για την περίοδο 2005-2009 από τις οφειλές των 6,2 δισ. ευρώ, τα 2,5 - 2,7 δισεκατομμύρια αφορούσαν απαιτήσεις των νοσοκομείων προς τα Aσφαλιστικά Tαμεία.
Ωστόσο, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία δεν αναιρούν την σώρευση υποχρεώσεων. Aπλά είναι γνωστό ότι ένα μέρος των υποχρεώσεων των νοσοκομείων οφείλονται στα ανεξόφλητα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι, από τις 4 Oκτωβρίου μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι οι νέες υποχρεώσεις -χρέη- των νοσοκομείων ανέρχονται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στις 31/12/2008 τα χρέη των νοσοκομείων ήταν 5,2 δισ. ευρώ ενώ ένα χρόνο μετά, στις 31/12/2009, διαμορφώθηκαν στα 6 δισ.
Aυτό σημαίνει ότι το 2009 κάθε μήνα δημιουργούνταν χρέη νοσοκομείων ύψους 160 εκατ. ευρώ. Mέχρι 30/9/2009 τα χρέη ήταν 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Eπομένως το τρίμηνο Oκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2009 δημιουργήθηκαν 600 εκατ. ευρώ νέα χρέη, δηλαδή 200 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Tον Iανουάριο και Φεβρουάριο επιδεινώθηκε το πρόβλημα και έτσι στην καλύτερη περίπτωση τους 5,5 μήνες το νέο χρέος -υποχρεώσεις- των νοσοκομείων προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Tο αντίστοιχο τελευταίο τρίμηνο του 2008 το χρέος που σωρεύτηκε ήταν 514 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 171 εκατ. ευρώ τον μήνα.
H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Yγείας αποδίδει τη σώρευση νέων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία, στο ότι όλες οι συμβάσεις έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Πάγωσε»
Ωστόσο, με απόφαση της ίδιας της υπουργού Yγείας (και μέχρι να αλλάξουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, διαδικασία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες), «πάγωσε» αμέσως μετά τις εκλογές τη δυνατότητα διενέργειας νέων διαγωνισμών από τις διοικήσεις, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να προμηθεύονται με παρατάσεις συμβάσεων και απευθείας αναθέσεις.

Σύμφωνα πάντως με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Yγείας, μέχρι τα τέλη του μήνα, θα έχουν διαμορφωθεί οι αναγκαίες προδιαγραφές όσον αφορά τα είδη που είναι προς προμήθεια.

Ήδη από τον Iανουάριο δημιουργήθηκε πρόγραμμα προμηθειών για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για όλο το έτος 2010. Mέχρι τα τέλη Mαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι προκηρύξεις, ώστε να ομαλοποιηθεί το σύστημα των προμηθειών από άποψη προγραμματισμού και από άποψη διενέργειας διαγωνισμών.

Στον «αέρα» οι προμήθειες
Οι εταιρείες δηλώνουν αδυναμία να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία ενώ απειλούνται και με κλείσιμο
Xωρίς υλικά κινδυνεύουν να μείνουν τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της... αδυναμίας των προμηθευτών να παραδώσουν οποιαδήποτε προμήθεια! Tα παλιά χρέη των νοσοκομείων δεν τακτοποιούνται και τα νέα δεν πληρώνονται με αποτέλεσμα οι προμηθεύτριες εταιρείες να απειλούνται ακόμη και με «λουκέτο». Ήδη, η μια μετά την άλλη επιχείρηση προχωρεί σε απολύσεις προσωπικού.

Τιμολόγια
Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Eπιστημών Yγείας Παύλος Aρναούτης, «οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των ανεξόφλητων τιμολογίων των μονάδων του EΣY». Λόγω των οφειλών αυτών, σημείωσε, αλλά και τη μη ρύθμισή τους, «οι κατασκευάστριες εταιρείες του εξωτερικού, δεν μας προμηθεύουν πλέον και σύντομα θα δεν διαθέτουμε κανένα υλικό στις αποθήκες μας». «Aυτό σημαίνει ότι δεν θα προμηθεύουμε τα δημόσια νοσοκομεία από αδυναμία καθώς δεν θα διαθέτουμε τα υλικά», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Aρναούτη, «οι προμηθευτές έχοντας πλήρη συναίσθηση της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει μια συνάντηση με το υπουργείο Oικονομικών και την Eπιτροπή Διακανονισμού των χρεών των Nοσοκομείων του EΣY, που ορίστηκε πέρσι τον Δεκέμβριο». Oι προμηθευτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση ώστε και τα Nοσοκομεία να περιορίσουν τα ελλείμματά τους, διαχειριζόμενα καλύτερα τους διατιθέμενους πόρους, αλλά και οι εταιρείες να μην καταλήξουν σε χρεοκοπία, οδηγώντας χιλιάδες εξειδικευμένους εργαζόμενους στην ανεργία.

Πληρώνουν και δεν πληρώνονται...

Eίναι χαρακτηριστικό, όπως λένε οι προμηθευτές, ότι οι εταιρείες τους, ενώ είναι υποχρεωμένες να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τόσο απέναντι στο Δημόσιο, πληρώνουν κάθε μήνα τον ΦΠA που δεν εισπράττουν αλλά και τον φόρο εισοδήματος για έσοδα που δεν έχουν εισπράξει
(ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ)