Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Στροφή στην ιδιωτική υγεία και για τα επείγοντα!

Στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας στρέφουν τους ασθενείς οι πολύωρες αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων. Ακόμα και πολίτες χωρίς οικονομική ευχέρεια δεν κάνουν... περικοπές στην υγεία τους, αλλά σπεύδουν αγανακτισμένοι στον ιδιωτικό τομέα, όπου λειτουργούν όλο το 24ωρο εξωτερικά ιατρεία χωρίς ραντεβού για αρκετά περιστατικά.

«Εχουν δεν έχουν χρήματα οι ασθενείς, όταν βρεθούν σε επείγουσα ανάγκη, στρέφονται πλέον στον ιδιωτικό τομέα. Αρχικά καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά βρίσκουν τεράστιες ουρές. Αμεση ανταπόκριση δεν υπάρχει λόγω της πληθώρας. Ετσι, πολλοί αναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί δε συναντούν αναμονή. Δυστυχώς, όμως, καταφεύγουν στις ιδιωτικές υπηρεσίες και πολίτες που δεν έχουν οικονομική άνεση, περνώντας έτσι και... οικονομική ταλαιπωρία», δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Θανάσης Νικολαΐδης.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η... περιοδεία από τα δημόσια εφημερεύοντα νοσοκομεία στα ιδιωτικά αποτελεί καθημερινό φαινόμενο για εκατοντάδες ασθενείς, που επιλέγουν να εξυπηρετηθούν άμεσα έστω και αν χρειαστεί να πληρώσουν αρκετά. Το λιγότερο που κοστίζει η ιατρική επίσκεψη είναι 30 ευρώ, οι εργαστηριακές εξετάσεις χρεώνονται έξτρα, όπως επίσης η κλήση και η εξέταση από γιατρό εκτός των βασικών ειδικοτήτων που εφημερεύουν ή η διακομιδή με ασθενοφόρο.

Πόσο κοστίζει η επείγουσα περίθαλψη

Στον ιδιωτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη, υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής περίθαλψης επί 24ώρου παρέχουν οι ιδιωτικές κλινικές «Αγιος Λουκάς», «Βιοκλινική» (πρώην Γενική Κλινική «Γαληνός»), Ιατρικό Διαβαλκανικό, «Euromedica Κυανούς Σταυρός» και «Euromedica Γενική Κλινική». Το κόστος για την εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία κυμαίνεται σε 30 - 70 ευρώ. Ο ασθενής προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία, που συνήθως λειτουργούν για περιστατικά παθολογικά, παιδιατρικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, μαιευτικά - γυναικολογικά και καρδιολογικά. Σε περίπτωση που κληθεί άλλος εξειδικευμένος γιατρός, ο ασθενής πληρώνει ένα ακόμα ποσό για την κλήση του γιατρού και την εξέταση (το κόστος εξαρτάται από την ιατρική ειδικότητα ή από το γιατρό που συχνά ορίζει την τιμή επίσκεψης). Για παράδειγμα, σε ένα από τα ιατρικά κέντρα, όταν κληθεί νευροχειρουργός, ο ασθενής καλείται να πληρώσει 145 ευρώ. Πάντως, σε ορισμένες κλινικές δεν εφημερεύουν ούτε βασικές ειδικότητες π.χ. παιδίατρος ή γυναικολόγος - μαιευτήρας, ενώ άλλες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλούν διάφορες ειδικότητες για έκτακτα περιστατικά, όπως αλλεργιολόγο ή οφθαλμίατρο!

Το κόστος εκτοξεύεται στα ύψη όταν γίνεται μεταφορά με ασθενοφόρο της κλινικής. Εντός της Θεσσαλονίκης η χρέωση κυμαίνεται στα 80 - 100 ευρώ, ενώ εκτός αυξάνεται ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση. Ορισμένες κλινικές χρεώνουν ακριβότερα τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία τα Σαββατοκύριακα, ενώ προβλέπουν ειδικές τιμές για ασθενείς που συμμετέχουν σε προγράμματα της κλινικής.

«Ενας ασθενής που αιμορραγεί δε θα πάει στον ιδιωτικό τομέα, όπως ένας που έχει πόνους κολικού νεφρού. Αρκετοί μου λένε ότι στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας αναμονής και ελλείψεων στο ΕΣΥ. Πριν από λίγες ημέρες στείλαμε επιστολή προς την υπουργό Υγείας, ζητώντας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα νοσοκομεία με προσλήψεις και να πληρώνονται οι εφημερίες, ώστε να λειτουργήσουν υποφερτά τα νοσοκομεία και να μη διαμαρτύρονται οι πολίτες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

(ΠΗΓΗ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)