Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Εξίσωση ορίων ηλικίας απο το 2013 για τις γυναίκες.

Aπό το 2013 θα ξεκινήσει η εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών στον δημόσιο τομέα και στα Σώματα Ασφαλείας. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τριετή περίοδο χάριτος, ώστε να μη θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, έγινε τελικά δεκτή από την Κοινότητα.

Οι επαφές του υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζονται για να οριστικοποιηθούν και τα τελευταία σημεία της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο είναι στην τελική ευθεία και αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον Απρίλιο.

Από τις αλλαγές απειλούνται 140.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 5 έως και 17 χρόνια. Αντιθέτως 110.000 γυναίκες έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.

Χαμένες από την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα θα είναι κυρίως οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη κι αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Είναι χαρακτηριστικό πως μητέρα ανηλίκου, που ασφαλίστηκε πριν από το 1993, σήμερα συνταξιοδοτείται με 25ετία σε ηλικία 50 ετών. Ωστόσο μετά την εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, η «έξοδος» θα γίνεται στο 65ο έτος.

Οι αλλαγές αγγίζουν και τις «νεότερες» ασφαλισμένες, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Στην περίπτωση αυτή η αύξηση του ορίου ηλικίας αφορά όσες γυναίκες βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.

Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου σήμερα αποχωρεί από την εργασία της με 20 έτη σε ηλικία 55 ετών. Μετά τις αλλαγές η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας (κάτι που συνεπάγεται δέκα χρόνια επιπλέον δουλειάς).

(ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ)