Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείου Υγείας για το Φάρμακο

Ποδαρικό με σύσκεψη για το Φάρμακο έκανε ο Δεκέμβρης στο Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση στην Αριστοτέλους με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου.
Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι περιέχει η ατζέντα της συζήτησης, η οποία κρίθηκε τόσο σημαντική, ώστε να χρειαστεί μια συνάντηση τόσο νωρίς, απαιτώντας μάλιστα επιτακτικά και την παρουσία όλων όσοι εμπλέκονται στο φάρμακο;
Η πρώτη σκέψη πηγαίνει, αναμφισβήτητα στο δισεπίλυτο γρίφο που κλήθηκε να λύσει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων και φέρεται να επιβεβαιώνεται από την παρουσία στη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, του προέδρου της Επιτροπής, Γ. Φίλος.
Ο τεράστιος όγκος ενστάσεων και προβλημάτων στην τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, βάσει της σχετικής λίστας που έφθασε στην Επιτροπή από τον ΕΟΦ και κατ’ εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών, όπως είχε γράψει το Virus, χρειάστηκε να εξεταστούν σε μια μαραθώνια διαδικασία, διάρκειας 3 ημερών, με τον κ. Φίλο και τα υπόλοιπα μέλη να κάνουν
φιλότιμες προσπάθειες για να βρουν την άκρη του νήματος. Μάλιστα, η συνεδρίαση έχει μείνει ανοικτή έως ότου αποφασιστεί από την ηγεσία του Υπουργείου πως θα διαχειριστεί την περίπλοκη κατάσταση και αναμενεται να ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη ή Πέμπτη.

Η εφαρμογή των μειώσεων και ιδιαιτέρως εκείνων που αντιβαίνουν βασικούς νομικούς κανόνες, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα που έχουν πάρει τιμή κατά πολύ χαμηλότερη της χαμηλότερης της Ευρώπης, έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως όλους τους εμπλεκόμενους.