Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Νέοι φόροι αναδρομικά για εισοδήματα του 2015

Εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015. Λίγες μέρες πριν από το τέλος του έτους, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εκτός από τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο, θα περιλαμβάνει και αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και συγκεκριμένα στη φορολογική κλίμακα με στόχο την είσπραξη περισσότερων εσόδων. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προανήγγειλε τις αλλαγές στη φορολογία, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις «σίγουρες» αλλαγές στη φορολογία για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015 είναι:

1. Φορολογική κλίμακα. Σχεδιάζονται μικρές αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδηματικών τάξεων με στόχο, όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, την άρση των στρεβλώσεων. Οι παρεμβάσεις, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, είναι μικρής κλίμακας, επισημαίνοντας ότι το 2016 θα γίνουν ριζικές αλλαγές στη φορολογία.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση εφόσον εγκριθεί το σχέδιο από τους θεσμούς το αφορολόγητο όριο θα είναι περιορισμένο.

3. Εισοδήματα από ενοίκια. Αύξηση της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει περισσότερο προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ από τον φόρο που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια.

4. Αγρότες. Θα ανακοινωθούν οι επιβαρύνσεις για τους αγρότες με στόχο την είσπραξη, για τα εισοδήματα του 2015, περίπου 32 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

5. Αλλαγές θα ανακοινωθούν και για τις αποδείξεις. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2015 δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις (όπως προκύπτει από τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, άρθρο 72, παράγραφος 24). Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν απίθανο το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει από τους φορολογούμενους να συγκεντρώσουν αποδείξεις σε διάστημα μερικών ημερών μέχρι το τέλος του έτους.

Σύνδεση ταμειακών - Taxis

Aπό την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το σύστημα, ενώ τον Ιανουάριο θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά. αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.

Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας. Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα. Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο. Αν και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών είναι σημαντική, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι «έκλεισε» το θέμα φοροδιαφυγή. Και αυτό, διότι όσοι δεν εξέδιδαν αποδείξεις θα συνεχίσουν να το πράττουν παραμένοντας με αυτό τον τρόπο στο απυρόβλητο.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, το 2016 οι φορολογούμενοι θα έχουν κάθε λόγο να ζητούν αποδείξεις εφόσον θέλουν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο. Ολες οι αποδείξεις και οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για να ισχύουν.