Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Εφοδοι «Ράμπο» σε νοσοκομείο για δωροδοκία ιατρών του ΕΣΥ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Την κορυφή του παγόβουνου φαίνεται ότι αποτελεί το σκάνδαλο δωροδοκίας με πρωταγωνίστρια τη φαρμακοβιομηχανία Bayer Hellas. Την ώρα που εκπρόσωποί της διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για δωροδοκία γιατρών του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα, η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλές ακόμη περιπτώσεις. Νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και ιδιώτες εμπλέκονται σε περιπτώσεις προκλητής και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, ζημιώνοντας το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», τις επόμενες μέρες επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας αναμένεται να κάνουν «έφοδο» σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής καθώς υπάρχουν καταγγελίες για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Οι καταγγελίες -οι οποίες έχουν φθάσει ήδη στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)- αφορούν τη συνταγογράφηση ακριβού διαβητικού σκευάσματος συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, γιατροί του νοσοκομείου συνταγογραφούν με ιδιαίτερο... ζήλο (και όπως φαίνεται με το αζημίωτο) το συγκεκριμένο σκεύασμα με κόστος 100 ευρώ, αφήνοντας στην άκρη φθηνά φαρμακευτικά σχήματα αξίας 5-7 ευρώ και χωρίς να εξηγείται επιστημονικά η αναγκαιότητα χρήσης του ακριβού σκευάσματος. Από τις ίδιες καταγγελίες, προκύπτει ότι ο αριθμός των ακριβών αυτών σκευασμάτων που συνταγογραφούνται στο συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου, είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με αντίστοιχες μονάδες του ΕΣΥ.

Οι αποκαλύψεις για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεν έχουν τέλος. Αποκαλυπτική είναι, άλλωστε, η πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων, ενδεικτική είναι η περίπτωση συνταγογράφησης σκευάσματος με δραστική ουσία την φαιντανύλη. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 115 γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ που συνταγογραφούσαν υπέρ του δέοντος το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Υπερσυνταγογράφηση σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, αξίας 172.000 ευρώ, εντοπίστηκε και στην περίπτωση 21 γιατρών της Αττικής για φάρμακα αιμοκάθαρσης, ενώ δεκάδες είναι και οι γιατροί για τους οποίους διαπιστώθηκε υπερσυνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων και έχουν ήδη κληθεί σε απολογία.

Σκάνδαλο δωροδοκίας

Στην πρόσφατη υπόθεση της Bayer Hellas, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τεσσάρων εκπροσώπων της εταιρείας, ενώ η έρευνα εμπλέκει περισσότερους από οκτακόσιους γιατρούς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες (βάσει των οποίων ξεκίνησε η έρευνα), η Bayer Hellas με υπάλληλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιρειών δωροδοκούσε γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα. Αντίστοιχη έρευνα διενεργήθηκε και από την Εισαγγελία Διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία, όπου Ελληνας υπήκοος κατήγγειλε ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της Bayer Hellas είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δύο εκατ. ευρώ, ισχυριζόμενος ότι δωροδοκήθηκαν στην Ελλάδα περίπου οκτακόσιοι γιατροί. Μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ, επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες και διαπιστώθηκε ότι τα «δωράκια» ξεκινούσαν από 1.000 ευρώ και έφταναν τις 20.000 ευρώ.

«Πλαφόν» συνταγογράφησης

Με νέα «πλαφόν» στη δαπάνη φαρμάκων που συνταγογραφεί μηνιαίως κάθε γιατρός επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να ελέγξει την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και την υπερσυνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία ισχύει από τον τρέχοντα μήνα, καθορίζει τα φετινά πλαφόν μηνιαίας δαπάνης, ανά ειδικότητα γιατρού, μήνα και γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα, καρδιολόγος στην Αττική μπορεί να γράψει ανά ασφαλισμένο, τον Ιούνιο, φάρμακα συνολικής αξίας έως και 35,47 ευρώ και τον Ιούλιο φάρμακα αξίας έως 38,98 ευρώ. Αντίστοιχα καρδιολόγος στην Αχαΐα μπορεί να γράψει φάρμακα έως 36,29 ευρώ.

Η υπουργική απόφαση, πάντως, αφήνει περιθώρια υπέρβασης των πλαφόν, καθώς ο γιατρός πλέον καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του μόνο σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης (επί τρεις συνεχόμενους μήνες) κατά 20% του πλαφόν. Σημειώνεται ότι ήδη η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης από τους στόχους του κλειστού προϋπολογισμού έχει φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ.