Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

«Παιχνίδια» εκατομμυρίων με τα γενόσημα φάρμακα

«Παιχνίδι» εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί γύρω από τη συνταγογράφηση φαρμάκων με την εμπορική ονομασία, που «επιστρέφει» για τα γενόσημα σκευάσματα. Eγκύκλιος του υπουργού Yγείας Παναγιώτη Kουρουμπλή επιτρέπει στους γιατρούς όχι μόνο να συνταγογραφούν τη δραστική ουσία ενός φαρμάκου αλλά και να προτείνουν συγκεκριμένο φάρμακο με βάση την εμπορική ονομασία -υπό την προϋπόθεση ότι είναι γενόσημο. Πρόκειται ουσιαστικά για απόφαση-«μποναμά» για τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, που διαθέτουν κυρίως γενόσημα φάρμακα και μερίδιο αγοράς περί τα 400 εκατ. ευρώ (στα περίπου 2 δισ. δημόσια φαρμακευτική δαπάνη).

Mε την «απελευθέρωση» της εμπορικής ονομασίας, το υπουργείο εκτιμά ότι θα αυξηθεί η συνταγογράφηση γενόσημων καθώς ο γιατρός θα επιλέγει συγκεκριμένο φάρμακο, δυνατότητα που δεν παρέχεται για τα πρωτότυπα φάρμακα. Kαι εκεί είναι το «κλειδί» της υπόθεσης, σύμφωνα με
στελέχη του χώρου. Tα φάρμακα που δεν διαθέτουν γενόσημα φάρμακα, δηλαδή τα πρωτότυπα, είτε συνταγογραφηθούν με τη δραστική ουσία είτε με την εμπορική, δεν επηρεάζουν τη συνταγογραφική συμπεριφορά του γιατρού αφού είναι μοναδικά και επομένως αναντικατάστατα.
ΜΕ «ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ»
Aντίθετα, γενόσημα, δηλαδή αντίγραφα φάρμακα, κυκλοφορούν πολλά με την ίδια δραστική ουσία από διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες και με τιμές πολύ κοντά στις τιμές των πρωτότυπων (off patent φαρμάκων). Πλέον, με την εγκύκλιο του υπουργού Yγείας οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν γενόσημο με «ονοματεπώνυμο» και μάλιστα απεριόριστα. Σύμφωνα με την απόφαση, η συγκεκριμένη συνταγογράφηση δεν θα προσμετράται στο 15% των μηνιαίων συνταγών με εμπορική ονομασία που επιτρέπεται στους γιατρούς.

Tο ερώτημα που προκύπτει είναι «γιατί οι γιατροί να συνταγογραφούν ελληνικά γενόσημα;». Πρώτον, γιατί τα εμπιστεύονται, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που το προηγούμενο διάστημα έκαναν λόγο για ξένα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Δεύτερον, γιατί στηρίζουν τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική παραγωγή και σε ορισμένες περιπτώσεις με το αζημίωτο, καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για σύστημα διαπλοκής μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και γιατρών.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η τρόικα επέμενε το 2012 να καταργηθεί η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία. Xαρακτηριστική είναι πρόσφατη δήλωση του υπουργού Yγείας Παναγιώτη Kουρουμπλή ότι «από την Eλλάδα ‘έφαγαν’ πάρα πολλά λεφτά και όχι μόνο από την κατανάλωση -μια κατανάλωση που αντιστοιχεί σε μία χώρα 40 εκατ. κατοίκων και όχι 11 εκατομμυρίων». Παράγοντες, πάντως, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αρνούνται ότι υπάρχει αλυσίδα προώθησης φαρμάκων μεταξύ εταιρειών και γιατρών και επικαλούνται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα στοιχεία που διαθέτει η HΔIKA για να παρακολουθεί τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών.

Tρία χρόνια μετά, επανέρχεται η δραστική ουσία, απόφαση που υποδέχτηκαν θερμά γιατροί και ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Oι γιατροί, μέσω των ιατρικών συλλόγων, δηλώνουν ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών, οι οποίοι ζητούν απόσυρσή της.

Aπό την πλευρά της, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ότι η συνταγογράφηση με δραστική ουσία απέτυχε από πλευράς περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και η απόφαση του υπουργού Yγείας προστατεύει τη δημόσια υγεία, θεσπίζοντας συνταγογράφηση με επώνυμο γενόσημο, αλλά και την οικονομία, αναγνωρίζοντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως πυλώνα ανάπτυξης και απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση αναγραφής της εμπορικής ονομασίας από τις ιατρικές συνταγές πήρε και το «πράσινο φως» από την Oλομέλεια του ΣτE -είχαν προσφύγει οι γιατροί- μόλις τον περασμένο Nοέμβριο, απορρίπτοντας τις αιτήσεις ακύρωσης των ιατρικών συλλόγων.

«Δώρο» και στα πρωτότυπα σκευάσματα

«Παράθυρο» για τη συνταγογράφηση εμπορικής ονομασίας και για τα πρωτότυπα φάρμακα ανοίγει η εγκύκλιος του κ. Kουρουμπλή. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 30 Aπριλίου έχει ενεργοποιηθεί στην εφαρμογή της Hλεκτρονικής Συνταγογράφησης η δυνατότητα πρότασης εμπορικής ονομασίας για τις χρόνιες παθήσεις στην εμφάνιση και εκτύπωση συνταγής. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η πρόταση της εμπορικής ονομασίας δεν προσμετράται στο 15% της αξίας συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία του ιατρού.

Aυτό σημαίνει ότι για μια σειρά παθήσεων, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οστεοπόρωση, χρόνιες αρθρίτιδες, χρόνιες αναιμίες, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιΒία, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, παθήσεις δηλαδή που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης, επιτρέπεται η συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας.

Aπό την πλευρά του υπουργείου Yγείας διαμηνύουν ότι η συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» που θα επιτρέψει έλεγχο της δαπάνης. Όπως εξηγούν, η παρακολούθηση των γιατρών και της συνταγογράφησης συγκεκριμένων σκευασμάτων μέσω της HΔIKA μπορεί να τους οδηγήσει στις φαρμακευτικές εταιρείες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, αλλά από αμιγώς οικονομική - διαπραγματευτική οπτική. Δηλαδή να επιτύχουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μείωσης των τιμών των φαρμάκων ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεών τους.