Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τι γίνεται με μπλοκάκια στα νοσοκομεία;

Ποιο είναι το καθεστώς που ισχύει τελικά στα νοσοκομεία; Σύμφωνα με αναφορές του χειρουργού ουρολόγου κ. Θεόδωρου Γκοράνη, ο οποίος είναι επιμελητής στο νοσοκομείο Κατερίνης και έχει διατελέσει στο παρελθόν Διοικητής Νοσοκομείων, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης έθεσε σε εφαρμογή την 6μηνη σύμβαση σε γιατρούς ανακοινώνοντας το και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Οι υποψήφιοι δεν πέρασαν από συνεντεύξεις, μπήκαν κατευθείαν σε εφημερίες και όταν τελείωσε η 6μηνη σύμβαση, ο Διοικητής έκανε παράταση της σύμβασης αυτής, παίρνοντας το από Διοικητικό. 

Ο κ. Γκοράνης εκφράζοντας την πλειοψηφία των γιατρών επανέφερε το θέμα ως εκπρόσωπος τους στις 16 Μαρτίου, να μην ισχύσει αυτή η παράταση καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν είναι νόμιμη ή παράνομη και να περνούν τουλάχιστον από συνέντευξη από το Διοικητικό Συμβούλιο όπερ και εγένετο χθες Τετάρτη 1 Απριλίου. 

Ωστόσο, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά αναφορικά με τη συνεργασία των γιατρών με μπλοκάκι με πρώτο και μεγαλύτερο, αν συμβεί κάτι σε κάποιο ασθενή ποιος φέρει την ευθύνη, ο γιατρός που έχει υπενοικιαστεί με το μπλοκάκι, ο διοικητής ή ο διευθυντής της κλινικής; Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο τους τρόπους συνεργασίας καθώς ο κάθε διοικητής ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν. 

Να θυμίσουμε ότι η ΑΔΕΔΥ είχε ζητήσει όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συνεργασίες με μπλοκάκι να ανακληθεί απόφαση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου για πρόσληψη προσωπικού με μπλοκάκι, ενώ και το Νοσοκομείο Πύργου είχε δώσει το «πράσινο φως» συνεργασιών με μπλοκάκι. 

Μάλιστα σε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου, Γαστούνης, Ανδρίτσαινας κ. Νίκος Χαροκόπος είχε επισημάνει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι γιατροί «part time» μπαίνουν στα Νοσοκομεία στο πλαίσιο περεταίρω ξηλώματος του εθνικού συστήματος υγείας και μάλιστα χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με τους πλέον επονείδιστους όρους ως προς την αμοιβή τους. 

Η εγκύκλιος

Η «ιστορική» αυτή απόφαση, έχει ληφθεί από το 2012, με εγκύκλιο του πρώην υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου που είχε αναρτηθεί στο «Διαύγεια» αλλά και σχετικό Νόμο (4058/2012) που προέβλεπε την έλευση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, καταργώντας τη βασική φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Η περίφημη εγκύκλιος του κ. Λοβέρδου έχει θέμα «Ρυθμίσεις θεμάτων Νοσοκομείων ΕΣΥ, Κέντρων Υγείας. Σχετ.: Άρθρο 41, παρ. 1, του Ν. 4058/2012 (ΦΕΚ 63/Α/12)» και αναφέρει: «Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό νόμο, τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών μπορούν από 7-5-2012, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους και με την προϋπόθεση ότι έχουν ιδίους διαθέσιμους πόρους, να προσλαμβάνουν ιατρούς παθολόγους ή γενικούς ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η παροχή υπηρεσιών των παραπάνω προσώπων πρέπει να γίνεται με εισήγηση της κατά περίπτωση υπάρχουσας επιστημονικής επιτροπής για το ιατρικό προσωπικό και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό της ιατρικής υπηρεσίας, της Δ/νσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, του επιστημονικά υπεύθυνου του Κέντρου Υγείας, έγκριση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου και τελική έγκριση από το Διοικητή της οικείας ΥΠΕ».