Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Συνταγογράφηση αλά ΕΟΠΥΥ…Δουλειές με ΦΟΥΝΤΕΣ.… του Χ.Βαβουρανάκη

Αναρτήθηκε λοιπόν από την Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ  η πολυπόθητη εγκύκλιος προς όλους τους συμβεβλημένους ιατρούς (δεν είμαστε πάροχοι, κύριοι του ΕΟΠΥΥ)   παρακλινικών εξετάσεων σχετικά με την άρνηση εκτελέσεως εξετάσεων λόγω υπέρβασης του πλαφόν καθώς και με τις επιπλέον χρεώσεις απεικονιστικών εξετάσεων.  Σύμφωνα με αυτήν ΔΕΝ τίθεται πλαφόν για το έτος 2015, ενώ για τις επιπλέον χρεώσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις αναφέρεται ότι ύστερα από σχετική έγκριση ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποζημιώνει κάποιες εξετάσεις που δεν περιλαμβάνονται στις αποζημιούμενες και πουθενά δεν αναφέρεται ότι επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος με επιπλέον κόστος.  Ταυτόχρονα την ίδια μέρα αναρτήθηκε στην ΗΔΙΚΑ η πληροφορία ότι «…από σήμερα Δευτέρα 6/4/2015 εφαρμόζονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τα όρια των διαγνωστικών εξετάσεων (ΦΕΚ 35Β/14-01-2015).»

 Επιτρέψτε μου μια μικρή  παρένθεση… Η ιστορία ξεκινά μερικούς μήνες πριν με ένα άλλο ΦΕΚ, το ΦΕΚ Β’2243/18.8.2014  που φέρει τον τίτλο «Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων». Σύμφωνα μ’ αυτό:                                                                                              

«…Η μη τήρηση των κατευθυντηρίων οδηγιών από τους θεράποντες ιατρούς αποτελεί για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ένδειξη για τη διενέργεια στοχευμένου ελέγχου των παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές πράξεις που συνταγογράφησε ο συγκεκριμένος ιατρός, ο οποίος υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης.» (άρθρο 3)                                       «..Όλα τα παραπεμπτικά εκδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή από το σύστημα της ΗΔIΚΑ e−prescription. Σε αυτό το σύστημα ενσωματώνεται για κάθε ιατρική ειδικότητα, αριθμητικό όριο συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά παραπεμπτικό σε κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων, όπως αυτή έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ…» (άρθρο 3)                                                                                                                                               
«…Κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον συνταγογραφούντα ιατρό, το σύστημα ενημερώνει τον ιατρό για το κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου. Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους. Για τις εξετάσεις αυτές το παραπεμπτικό αναφέρει "δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο". Το οριζόμενο αριθμητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημερομηνία, στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι 4 (τέσσερεις) ημερολογιακές ημέρες μετά…»  (άρθρο 3).                    Κλείνει η παρένθεση…!                                                                                           
         Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα. Σύμφωνα με το  ΦΕΚ 35Β/14-01-2015 ένας παθολόγος έχει την δυνατότητα να γράψει 20 εξετάσεις (5 αιματολογικές, 12 βιοχημικές, 3 μικροβιολογικές) για τον ασθενή του.  Αν γράψει παραπάνω θα ελεγχθεί, και σωστά, για την ορθότητα της αναγραφής των εξετάσεων (κατευθυντήριες οδηγίες). Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι γράφει 28 (8 αιματολογικές, 15 βιοχημικές, 5 μικροβιολογικές) τι θα γίνει; (Τίποτα από αυτά που αναφέρονται στο ΦΕΚ Β’2243/18.8.2014 , στο άρθρο 3, που αποσπασματικά αναφέρω στην παρένθεση, δεν εφαρμόζεται). Ο κλινικός ιατρός ΔΕΝ ενημερώνεται για την υπέρβαση, το παραπεμπτικό ΔΕΝ αναγράφει καμία ένδειξη δεν αναφέρει δηλαδή την περίφημη φράση «δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο». Εφαρμόζεται όμως η εγκύκλιος της εκτέλεσης των εξετάσεων από τον εργαστηριακό.

Κι έτσι εύλογα γεννάται το ερώτημα… Αν εκτελεστούν οι εξετάσεις από τον συμβεβλημένο εργαστηριακό ιατρό όπως η εγκύκλιος αναφέρει, θα πληρωθούν; Ιδού η απορία… που μάλλον είναι ρητορική γιατί η απάντηση δίδεται από την παρένθεση (το άρθρο 3 του ΦΕΚ Β’2243/18.8.2014). Οι  υπεράριθμες εξετάσεις, οι εξετάσεις δηλαδή που εμείς οι κλινικοί ιατροί  γράψαμε πάνω από αυτό που μας επιτρέπετε ως ειδικότητα, διενεργούνται δωρεάν σε κρατικές δομές χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου,  έτσι λέει το ΦΕΚ.  Στο κρατικό ίδρυμα δεν πληρώνει κανείς, κι η μαύρη τρύπα, η λογιστική τρύπα μεγαλώνει.

Αλλά κι ο  ασθενής μπορεί να γράψει τις εξετάσεις του λίγες, λίγες, ανά τέσσερεις ημέρες αλλάζοντας τον συνταγογραΦΟΥΝΤΑ (!!!) ιατρό ανά τέσσερεις ημέρες (σύμφωνα πάντα με το αρθρο 3 του  ΦΕΚ Β’2243/18.8.2014) . Ερωτηματικό παραμένει  γιατί τέσσερεις κι όχι τρεις ήηηηηηη πέντε;

Ο κλινικός ιατρός,  είπαμε θα ελεγχθεί στοχευμένα αν ξεφεύγει από τις κατευθυντήριες οδηγίες, για την ορθότητα της αναγραφής των συγκεκριμένων  εξετάσεων. Ο εργαστηριακός, όμως αν ο ασθενής επιλέξει να κάνει τις εξετάσεις του σε ελεύθερο επαγγελματία βιοπαθολόγο, αυτός ο ιατρός δηλαδή,  σύμφωνα με την εγκλυκλιο (!!!) του ΕΟΠΥΥ πρέπει να τις εκτελέσει άσχετα αν στο τέλος δε θα τις πληρωθεί, ως υπερβατικές. Σκηνές απείρου κάλους θα ακολουθήσουν μεταξύ κλινικών  και εργαστηριακών που είτε θα ζητούν από τους συνταγογραΦΟΥΝΤΕΣ (!!!) να τις «σπουν» σε δύο ή και  τρία παραπαμπετικά, είτε θα στέλνουν αυτοί τους ασθενείς στις κρατικές δομές. Κι οι  ασθενείς σύντομα θα «ξεπονηρέψουν»,  θα γυρίζουν από ιατρό σε ιατρό αλλάζοντας τον συνταγογραΦΟΥΝΤΑ (!!!) ανά τέσσερεις ημέρες για να γράφουν εξετάσεις.

 Μπορεί να μην υπάρχει ατομικό πλαφόν ανά εργαστηριακό ιατρό για το 2015,  το μπέρδεμα όμως θα είναι μεγαλύτερο.  Στήνεται μ’ αυτόν τον τρόπο ένα διαρκές, «διαβολικό» clawback που θα το μάθει ο καημένος -στην κυριολεξία-  εργαστηριακός ιατρός από τις ελεγκτικές εταιρίες λίγες μέρες πριν πληρωθεί δύο τρία  χρόνια μετά, κάτι σαν kinder έκπληξη.  

Θα το ξαναπώ, αν αυτά τα μυαλουδάκια που σχεδίασαν όλα αυτά λειτουργούσαν δημιουργικά  το αποτέλεσμα θα μας ξάφνιαζε ευχάριστα. Κι αν δεν μπει καλά σχεδιασμένος και επιστημονικά τεκμηριωμένος κλειστός προϋπολογισμός στον ασθενή για τις εξετάσεις αλλά και στις χρόνιες ασθένειες χωριστά, θα συνεχίσουν να γίνονται…  δουλείες με φούντες(!!!).

Καλή Ανάσταση… 

 Χάρης Χ. Βαβουρανακης 
 Πρόεδρος Ι.Σ.Ηρακλείου