Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας - Δυσκολίες για συντάξεις και μισθούς


Το πρώτο θύμα της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων του κράτους πιθανότατα θα είναι ο ΕΟΠΥΥ. Ενδεχομένως και σήμερα θα ενημερωθούν οι πάροχοι υγείας του Οργανισμού ότι για τον μήνα Απρίλιο δεν θα πληρωθούν. Η αδυναμία πληρωμής φαρμακείων, γιατρών, ασφαλισμένων, κλινικών διαγνωστικών κέντρων κ.λπ. αναμένεται, ως είναι φυσικό, να δημιουργήσει εντονότατους κλυδωνισμούς στον πολύπαθο χώρο της υγείας.
Ο βασικός λόγος που ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεμείνει από χρήματα είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν του αποδίδουν τις οφειλόμενες εισφορές. Συγκεκριμένα, υπάρχει πλήρης κατάρρευση ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΕ, αλλά και πλήρης, πλέον, κατάρρευση για το ΙΚΑ, το οποίο δεν έχει έως σήμερα αποδώσει εισφορές στον ΕΟΠΥΥ. Σημειώνουμε πως μηδενική καταβολή από το ΙΚΑ γίνεται για πρώτη φορά από την σύσταση του ΕΟΠΥΥ.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον ο ΕΟΠΥΥ έχει περιέλθει στη δραματική αυτή κατάσταση, ώστε να κηρύξει παύση πληρωμών, είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να αποδώσει στον Οργανισμό την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, συνολικού ποσού 87.400.000 ευρώ.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχει έντονη ανησυχία και για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, καθώς αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν μόνον 90.000.000 από τα 900.000.000 που απαιτούνται.
Ο αρμόδιος πάντως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας είναι αισιόδοξος ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ στο τέλος Απριλίου, αλλά ούτε και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων την μεθεπόμενη Παρασκευή 24 Απριλίου.
Το πρόβλημα πάντως με τον ΕΟΠΥΥ είναι δύσκολο έως αδύνατο να διευθετηθεί το προσεχές δεκαπενθήμερο, ενώ το πόσο εκρηκτικό θα καταστεί εξαρτάται από τις αντιδράσεις των παρόχων.