Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Στην θέση των Σύρων σήμερα κάποτε υπήρξαμε εμείς...του Αλκιβιάδη Ψάρα

Σήμερα το πρωϊ ακουγα στο ΣΚΑΪ ενα πολυ θυμωμένο κυριούλη με ύφος "εγώ ξέρω ρε χαμένοι" να χρησιμοποιεί την επιχειρηματολογία "ναι αλλά αυτοί που μένουν στο κέντρο ζούν μέσα στο φόβο" και "καταστρέφεται το κέντρο από τους ξένους". Ολα αυτά σε ένα πλαίσιο εθνικοπραφροσύνης που βέβαια καμμία σχέση έχει με τον ελληνισμό σε οποιαδήποτε από τις εκφάνσεις του στο ρού της ιστορίας. Ηταν ακριβώς η λογική της Χρυσής Αυγής. Τα "καλα παιδιά" που βοηθούσαν τις γιαγιάδες να πάρουν την σύνταξη τους για να μη τις κλέψουν οι "ξένοι" και που όποτε τύχαινε, αποκλειστικά και μόνο για να προστατεύσουν τους "γνήσιους ελληνες" εννοείται, επετίθεντο ανα ομάδες πάντα σε πακιστανούς βενζινάδες και ντελιβεράδες που με την παρουσία τους "υπονομεύουν τον ελληνισμό".
Το σημείο εκκίνησης είναι το ίδιο. Το είδος του δόλου διεφέρει στις δύο περιπτώσεις. Στην περίπτωση του ομιλητή του ΣΚΑΪ είναι ενδεχόμενος. Η ιστορία όμως είναι αμείλικτη. Στην θέση των Σύρων σήμερα κάποτε υπήρξαμε εμείς. Εμείς οι πρόσφυγες και αυτοί οι καλουμενοι να υποστούν τους ξενόφερτους. Οπως στην θέση των προσφύγων είμαστανε εμείς οταν ο ελληνισμός ξεριζωνόμενος από... την Μικρά Ασία πλούτιζε και πολλαπλασίαζε τον ελληνισμό στην Μακεδονία. Σε αυτή την πε΄ριπτωση όμως ταυτόχρονα είμασταν πρόσφυγες και "πληττόμενοι". Ξένοι και ντόπιοι. "Τουρκόσποροι" και "Ελληναράδες"

Πρόσφυγες θα υπάρχουν όσο υπάρχει πόλεμος και ανθρώπινη δυστυχία. Οσο υπάρχουν εθνοκαθάρσεις και φανατισμός φυλετικός, θρησεκυτικός ή αλλος. Μετανάστες υπήρχαν όσο οι άνθρωποι αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα μετεκινούνται ρπος αναζήτηση της. Εθελοτυφλούμε αν πιστεύουμε οτιδήποτε άλλο. Και συχνά οι "ντόπιοι" θα βλέπουν το ξένο σαν απειλή στην καθημερινότητα τους. Και το ίδιο συχνά οι ενδεδυμένοι δορά αμνού εκδοροσφαγείς με τις ιδεολογίες της φυλετικής καθαρότητας, απόδειξη οτι η εξέλιξη δεν ξεριζώνει από όλους τους ανθρώπους τον ουρακατάγκο από μέσα τους, με τις ιδεολογίες της αυταρχίκότητας και της απόλυτης και κτηνώδους βίας, θα βρίσκουν ευκαιρία να ξεμυτίζουν κρύβοντας από τους αφελείς οτι πιθανότατα θα είναι τα επόμενα θύματα τους. Μαζί με αυτούς και οι θλιβεροί πολικάντηδες, οι γυρολόγοι μιας βρώμικης πολιτικής πραμάτειας που υποβαθμίζουν την δημοκρατία σε προϊόν καναλωτικό που προβάλλεται και πωλείται όπως τα απορρυπαντικά. Οι εραστές του ημίμετρου που δεν ενοχλεί και εξασφαλίζει "δημοτικότητα". Μαζί με αυτούς, τώρα και η πρώτη φορά αριστερά που ξεδιπλώνει την αρχοντοχωριατιά ενός ανθρωπισμού με αγκύλωση, αόριστου, κωμικού και αυθάδη.Οι δύο δεύτερες κατηγοριες τροφή για την απεχθέστερη πρώτη.

Αντι να αναρωτιόμστε πως θα γίνει να μην έρχονται πρόσφυγες χρόνια τώρα οφείλαμε με βάση την πραγματικότητα αυτή να αντιληφθούμε οτι η εποχή που όλη η υπόλοιπη ανθρωπότητα ήταν ο σκουπιδότοπος της Δύσης, εχει περάσει και είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης σε αυτούς που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, για να μην τα εγκατελείπουν. Γιατί η φτώχεια και η αποτελμάτωση και η αδικία είναι που γεννάνε και θρέφουν την ακρότητα και τον φανατισμό και τον πόλεμο. Αυτά γεννάνε οπαδους προθυμους να εγκληματίσουν. Οφείλαμε να αντιληφθούμε οτι δεν μπορεί να εμποδισθεί ο απελπισμένος και αν ελθει και ζεί εδώ, στην Ευρώπη, χειρότερα, χειρότερος θα γίνει. Οφείλουμε να αντιληφθούμε οτι για να αντιμετωπισθεί αυτό χρειάζονται ανάπτυξη στις χώρες τους και πραγματικές υποδομές και μηχανισμοί ένταξης και ανοχή στην Ευρώπη. Οτι η Ευρώπη οφείλει να μην εθελοτυφλεί και ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τείχη παρα μόνο αν είναι σε σποραδική μορφή η μεταναστευτική κίνηση. Οτι θα υπάρχουν κράτη που θα λειτουργούν ως δουλέμποροι του ανθρώπινου πόνου, όπως ο μηχανισμός που στήνουν οι γραφικοί νεοοθωμανοί ισλαμιστές που δυστυχώς επικρατούν στην κυβέρνηση της Τουρκίας και συμφέροντα που θα το ανέχονται για να τηρηθούν ισσοροπίες. Αυτά δεν εξορκίζονται με αλλαλαγμούς φανατισμού και κατάρες αλλά με πολυεπίπεδη και ουσιαστική δουλειά που εχει ανάλογη σημασία με όλα αλλα ζητήματα που τρέχουν δίπλα μας. Διαφορετικά, το κύμα θα μας πνίξει. Οχι με την εγκατάσταση στην Ελλάδα των προσφύγων. Ακόμα και αυτοί μα αποφεύγουν τωρα. Αλλά με την εξωτερίκευση και επικράτηση μιας ανόητης, ακραίας και επικίνδυνης λογικής εθνικής καθαρότητας και απομονωτισμού, φανατισμού και απόρριψης που θα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των ακραίων και θα μας οδηγήσει σε περιθωριοποίηση ακόμα μεγαλύτερη. Δεν προκειται να κάνουμε παράδεισο την Γή αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να την αφήσουμε αμαχητί να εξελιχθεί σε κόλαση.

Α και το όνομα του θυμωμένου κυριούλη στο ΣΚΑϊ: Φαήλος Κρανιδιώτης, πολιτευτής της ΝΔ και φίλος του Αντώνη Σαμαρα που θυσιάζεται παραμένοντας αρχηγός της ΝΔ για το καλό της και το καλό του τόπου, βέβαια. Γιατί το πραγματικό πρόβλημα της ΝΔ μην αμφιβάλλουμε οτι είναι η ενδιαθετη κοτοπονηριά και η υπερσυγκέντρωση ψώνιων.