Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Στα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ ούτε για …γενική αίματος! Πως ξέμειναν από υλικά

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Απολύτως «γυμνά» από τα βασικά είδη φαίνεται πως έμειναν τα περισσότερα κέντρα υγείας της χώρας καθώς καθημερινά αδειάζουν τα ράφια ακόμη και από απλά καθημερινά αναλώσιμα υλικά. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν ούτε απλά γενικές εξετάσεις αίματος.Οι γιατροί της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) αλλά και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), είχαν γνωστοποιήσει πρόσφατα πως τα Κέντρα Υγείας λόγω της μεταφοράς τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) από τα Νοσοκομεία όπου ανήκαν στο παρελθόν, έπαψαν να κάνουν προμήθειες. Και αυτό λόγω της έλλειψης γνώσεων και υποδομών για διαγωνισμούς από τις ΥΠΕ.Έτσι αρχικά τα Κέντρα Υγείας άρχισαν να ξεμένουν από φάρμακα. Γιατροί και νοσηλευτές σπεύδουν εδώ και καιρό και παρακαλούν για τα απαραίτητα φάρμακα σε φαρμακεία αλλά ακόμη και εκκλησίες ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
Πλέον όμως η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, έχει χειροτερέψει.
Εκτός από τα βασικά φάρμακα και υλικά που λείπουν από τα ράφια, πλέον έχουν τελειώσει σε πολλά Κέντρα Υγείας και τα αντιδραστήρια από τα εργαστήρια. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως δεν μπορούν πια να πραγματοποιηθούν ούτε γενικές εξετάσεις αίματος (δηλ. μέτρηση αιματοκρίτη, λευκά κλπ) καθώς και κάποιες βιοχημικές εξετάσεις.
Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να προωθεί την επαναφορά των προμηθειών στα νοσοκομεία ώστε να αγοράζονται τα υλικά, είναι άγνωστο πότε θα επιτευχθεί αυτό δεδομένου πως η μεταφορά των Κέντρων Υγείας στις ΥΠΕ έχει γίνει με νόμο για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας-ΠΕΔΥ.
Παιδεύει το …ΠΕΔΥ
Η ίδια κατάσταση βέβαια επικρατεί και στα ΠΕΔΥ όπου αντίστοιχα δεν είναι δυνατή η αγορά ακόμη και βασικών υλικών, ώστε να μπορούν έστω στοιχειωδώς να λειτουργήσουν οι μονάδες.
Οι μονάδες του πρώην ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) που άλλοτε έσφυζαν από ζωή αλλά και ουρές βέβαια, πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των ασφαλισμένων.
Υλικά δεν υπάρχουν και βέβαια δεν μπορούν να γίνουν και διαγωνισμοί εξαιτίας της δυσκολίας και της γραφειοκρατίας που υπάρχει στις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Όπως περιγράφουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ: «Τα τμήματα προμηθειών των ΔΥΠΕ είναι υποστελεχωμένα και αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο αιτημάτων των μονάδων ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας που ξαφνικά πέρασαν στην δικαιοδοσία τους»
Για χαρτί Α4 στις …ΥΠΕ!
Η γραφειοκρατία που υπάρχει σήμερα για την αγορά ακόμη και απλών υλικών όπως χαρτιού Α4, οδηγεί τους υπευθύνους των ΠΕΔΥ να στρέφονται προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Διαδικασία που είναι σαφές πως δε διευκολύνει όχι τη λειτουργία των εργαστηρίων αλλά ούτε καν των διοικητικών υπηρεσιών.
Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ εκτιμούν πως στρατηγική στόχευση του υπουργείου Υγείας θα πρέπει είναι η άμεση εκκίνηση των χρονοβόρων διαδικασιών για συμβάσεις προμηθειών ( κεντρικά ανά ΔΥΠΕ ) που θα λύσουν μακροχρόνια το πρόβλημα.
Και αυτό διότι επισημαίνουν πως η επαναλειτουργία των Δημόσιων Εργαστηρίων του ΠΕΔΥ θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων από τις δημόσιες δαπάνες. «Η αποκέντρωση υπηρεσιών από τις ΔΥΠΕ προς τα ΠΕΔΥ θα βοηθούσε να εξομαλυνθεί η κατάσταση , ώστε, να απεμπλακούν τα τμήματα προμηθειών από τον μεγάλο όγκο αιτημάτων προκειμένου να επικεντρωθούν στην προκήρυξη και υλοποίηση διαγωνισμών.
Είναι αστειότητα για την προμήθεια χαρτιού Α4 , τη προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ να απευθύνονται όλες οι μονάδες στην κεντρική υπηρεσία των ΔΥΠΕ» περιγράφουν.