Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Πιέζει ο χρόνος για τις εφημερίες...


Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) δίνεται το πράσινο φως για την καταβολή απλήρωτων εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών σε γιατρούς και προσωπικό, αντίστοιχα. Κι όμως, Νοσοκομειακοί Γιατροί προειδοποιούν πως ο χρόνος πιέζει και ο κίνδυνος ακόμη και παραγραφής είναι ορατός.
Το χρονίζον πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών γιατρών σε ΕΣΥ, ΠΕΔΥ και ΕΚΑΒ λύνει η ΚΥΑ Υγείας και Οικονομικών, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εχθές. Αυτός είναι, τουλάχιστον, ο στόχος της Αριστοτέλους, να τακτοποιήσει τις εφημερίες των γιατρών, αλλά και οι πρόσθετες αμοιβές του υπόλοιπου προσωπικού των εν λόγω φορέων, για τα έτη από το 2012 έως το 2014.
Σύμφωνα, πάντως, με τις αρχικές διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας, με την ΚΥΑ επιταχύνονται οι διαδικασίες του τρόπου ελέγχου και εκκαθάρισης των εφημεριών, με αλλαγή του συστήματος των επιτροπικών ενταλμάτων, ώστε να αποπληρώνονται σε συντομότερο χρόνο οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.
Πάντως, η Απόφαση (το ΦΕΚ επισυνάπτεται) προβλέπει η έγκριση κονδυλίου ύψους έως 24 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των εφημεριών των ιατρών, ενώ
προχωράει και η πληρωμή των εφημεριών από τον Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα.

Οι ίδιοι, όμως, οι γιατροί εκφράζουν αμφιβολίες, κυρίως για το χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, αφού εδώ και ημέρες κάνουν λόγο για κίνδυνο απώλειας χρημάτων, αν χαθούν οι προθεσμίες.

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε και πάλι, μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ ο Νευροχειρουργός και Επιμελητής ΕΣΥ, στο ΓΚΝ Νίκαιας και η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν «για να πληρωθούν οι γιατροί στις 14/4 (η πιθανότερη ημερομηνία) για τις εφημερίες Νοεμβρίου, οφείλονται, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, πρέπει τα λεφτά να έχουν πάει (ηλεκτρονικά πάντα) σε κάθε νοσοκομείο το αργότερο ως το πρωί της επόμενης Δευτέρας 23/3», εντός δηλαδή μιάμισης εργάσιμης ημέρας . Το θέμα είναι, λοιπόν, σύμφωνα με την ΑΡΣΙ και τον κ. Παπανικολάου πότε θα δοθούν τα χρήματα στα νοσοκομεία.

Όπως εξηγεί, «για να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των παλιών οφειλομένων, και με δεδομένες τις ημερομηνίες των αργιών του Πάσχα, τα αντίστοιχα χρήματα για τις παλιές οφειλές πρέπει να έρθουν στα νοσοκομεία ως την Παρασκευή 3 Μαρτίου».