Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Σημαντική Πρωτοβουλία του ΙΙΒΕΑΑ για κλινικές μελέτες γενόσημων και πρωτότυπων φαρμάκων


Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, στο ΄Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών η ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε, για την παρουσίαση του έργου «Κλινικές Μελέτες - Γενόσημα και Πρωτότυπα Φάρμακα». Το έργο πραγματοποιείται με την ευθύνη του ΙΙΒΕΑΑ και τη συνεργασία του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» .
Το θέμα των γενοσήμων και των πρωτοτύπων φαρμάκων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα για την Ελλάδα και την προστασία των πολιτών της. Το ΙΙΒΕΑΑ, το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο Ιατροβιολογικών Ερευνών στη χώρα, με πρωτοβουλία του, ανέλαβε την ευθύνη να οργανώσει για πρώτη φορά συγκροτημένα, ένα σύγχρονο κέντρο κλινικών μελετών με κατάλληλους χώρους, προηγμένη τεχνολογία και εξειδικευμένο προσωπικό. Στόχος είναι να παρέχεται η δυνατότητα κλινικών μελετών υψηλού κύρους και αξιόπιστων αποτελεσμάτων στους επαγγελματίες του χώρου του Φαρμάκου. Με την πολύτιμη συνεργασία του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» το έργο αυτό γίνεται πραγματικότητα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνει γνωστό το εγχείρημα σε όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς.
Στην Ημερίδα κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι Φαρμακευτικών Εταιριών και ρυθμιστικών φορέων (ΕΟΦ, Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας), μέλη ΔΕΠ Ιατρικών Σχολών ΑΕΙ, Μέλη Ερευνητικών Ιδρυμάτων και της Ιατρικής κοινότητας.
Χαιρετισμό και την εισαγωγική ομιλία απηύθυνε ο Προέδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Kαθηγητής – Ακαδημαϊκός κ. Γρηγόριος Σκαλκέας και ακολούθησε 10λεπτο video παρουσίασης του Ιδρύματος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την ανάληψη της πρωτοβουλίας, ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, ο Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) Δημήτρης Λιντζέρης, και ο Διοικητής Γ.Ν.Ν.Θ.Α. "Η ΣΩΤΗΡΙΑ" Μιλτιάδης Παπασταματίου. Παρέστησαν επίσης ο Γ.Γ Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και η Πρόεδρος του Νοσοκομείου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» κα Μαρία Καρρά.
Ο Διευθυντής του Κέντρου Βασικής Έρευνας και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α. κ. Δημήτρης Θάνος, παρουσίασε την «Ενοποιημένη υποδομή Ιατροβιολογικών Ερευνών και υπηρεσιών (Intergra – Biomed)» , ενώ ο Γενικός Διευθυντής Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α. κ. Αθανάσιος Τσουροπλής ανέπτυξε τους βασικούς άξονες και το λειτουργικό πλαίσιο για την υλοποίηση του Έργου «Κλινικές Μελέτες (Φάση Ι) - Γενόσημα και Πρωτότυπα Φάρμακα».
Η κα Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, Συντ. Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. "Η Σωτηρία" μίλησε για την επικείμενη συνεργασία «Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α. και Γ.Ν.Ν.Θ.Α. "Η Σωτηρία": Μία γόνιμη συνεργασία στις κλινικές μελέτες βιοϊσοδυναμίας», ενώ ο Ιωάννης Νιώπας, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακευτικής- Φαρμακοκινητικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέπτυξε το «Κανονιστικό Πλαίσιο των Μελετών Βιοϊσοδυναμίας». Τέλος ο Κωνσταντίνος Ταμβακόπουλος, Ερευνητής Β' Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α., Υπεύθυνος Μονάδας Φαρμακολογίας- Φαρμακοτεχνολογίας ανέπτυξε τις «Δυνατότητες του εργαστηρίου Φαρμακολογίας- Φαρμακοτεχνολογίας του ΙΙΒΕΑΑ».