Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Γιατροί με μπλοκάκι στο ΕΣΥ και επαναφορά του αγροτικού


Γιατροί με μπλοκάκι στο ΕΣΥ, αλλαγή του τρόπου πληρωμής των εφημεριών και επαναφορά του αγροτικού στην ατζέντα προτεραιοτήτων του Υπουργείου Υγείας.
Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές των εφημεριών αλλά και του νομοθετικού κενού που υπάρχει ως προς τη συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας με δύο τροπολογίες που ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή. Επί πλέον στα σχέδια της Αριστοτέλους είναι και η επαναφορά  «του αγροτικού» των γιατρών προκειμένου να πάρουν τίτλο ειδικότητας.
Αυτά είπε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος σημειώνοντας ότι οι τροπολογίες θα κατατεθούν άμεσα μέσα στις επόμενες μέρες.
Στόχος του υπουργείου όπως ανέφερε ο κος Γρηγοράκος είναι να σταματήσει η πολύμηνη
καθυστέρηση στην καταβολή των εφημερίων και να πληρώνονται οι γιατροί εντός διμήνου.
 Όσον αφορά στην πληρωμή των ιδιωτών γιατρών που θα καλούνται να εκτελέσουν συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις, θα γίνεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι συγκεκριμένοι γιατροί δε χρειάζεται να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ όμως θα είναι ειδικοτήτων που θα λείπουν από το νοσοκομείο και η αμοιβή τους θα ορίζεται βάσει τιμολογίου. Ως παράδειγμα ο κος Γρηγοράκος ανέφερε την περίπτωση του νοσοκομείου της Σπάρτης που δε διέθετε νευρολόγο και εκλήθη ιδιώτης γιατρός για επείγον περιστατικό διαφοερτικά ο ασθενής θα έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο γειτονικού νομού.
Θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς, είχε τοποθετηθεί και ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προκαλώντας όμως τις  αντιδράσεις των συνδικαλιστών που ανέφεραν ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγει η κερκόπορτα για ανελαστικές σχέσεις εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.