Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Καθαρές προτάσεις ΙΣΑ εναντίον του clawback της διαφθοράς

sigkentrwsi_clawback1Μεγαλειώδης συγκέντρωση εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τη συμμετοχή του ΙΣΑ
Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ 9/9/2014 στο ξενοδοχείο President πολύωρη μεγαλειώδης συγκέντρωση των βιοπαθολόγων, αλλά και των λοιπών εργαστηριακών ιατρών καθώς επίσης και κλινικοεργαστηριακών με πρωτοβουλία άτυπης επιτροπής γιατρών. Η επιτροπή αυτή προσκάλεσε το ΔΣ του ΙΣΑ να παρευρεθεί και να προΐσταται της συγκέντρωσης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αποδέχθηκε την πρόσκληση και παρευρέθηκε με τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα , τον Αντιπρόεδρο και τον Ταμία του Συλλόγου.
sigkentrwsi_clawback3Η εισήγηση που ακολούθησε ήταν ιδιαιτέρως γόνιμη και η συγκέντρωση με μεγάλη πλειοψηφία διαμόρφωσε τρείς προτάσεις που ζητά να υιοθετηθούν από τα συλλογικά όργανα.
Ειδικότερα:
Να ανακληθεί ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τη κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων όπως και η μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνει,
Να συσταθεί επιτέλους από τον ΕΟΠΥΥ αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός που σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες οδηγίες θα οδηγήσει σε έλεγχο των εκδιδομένων εντολών τέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες και θα εκτελούνται και θα πληρώνονται. Τα μέλη της επιτροπής θα προτείνονται από την ΓΣ των Ιατρικών
Συλλόγων. Αυτός αναδείχθηκε ως ο μόνος τρόπος που θα καταργήσει το άδικο αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό μέτρο του clawback. Το clawback της διαφθοράς.
Να ορισθεί πλαφόν εργαστηριακών εξετάσεων ανά άδεια λειτουργίας και υπευθύνου για τα μεγάλα εργαστήρια.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον ΙΣΑ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε :
Να τυπωθεί κείμενο ανάλογου περιεχομένου, νομικά τεκμηριωμένο το οποίο θα μοιράζεται στους πολίτες για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα επαχθή αυτά μέτρα,
Να προχωρήσει σε συγκέντρωση εξουσιοδοτήσεων από εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς για συμβάσεις χωρίς clawback,
Να καλύψει ο ΙΣΑ τυχόν επίσχεση οπουδήποτε προκύψει και να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση των κλάδων αυτών των γιατρών που πλήττονται με αυτόν τον ανήθικο και δόλιο τρόπο.
Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των μελών του και άμεσα θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις ως άνω προτάσεις.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ