Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Επιστολή από Αμπατζή Πολύδωρο προς ΠΑΣΙΔΙΚ.

Αμπατζής ΠολύδωροςΜυτιλήνη 30/7/2014

Αξιότιμοι κύριοι Βουγιούκα και Καραμηνά
Τις τελευταίες δύο ημέρες με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΙΔΙΚ απευθύνεστε προς τους παρόχους ΠΦΥ καλώντας τους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση του συνδέσμου σας και μάλιστα εγκαλώντας τους για ολιγωρία. Στην σημερινή ανακοίνωση σας δε, εγκαλείται και τους συναδέλφους της Θεσπρωτίας γιατί διάλεξαν διαφορετικό τρόπο να αγωνιστούν αλλά επιτίθεστε και στους Ιατρικούς Συλλόγους.

Ως πάροχος ΠΦΥ αλλά και ως μέλος του ΔΣ του ΙΣ Λέσβου αισθάνομαι την υποχρέωση να σχολιάσω τις απόψεις σας. Αν και θα έφτανε το γνωστό «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» θα επεκταθώ περισσότερο θυμίζοντας τα παρακάτω.

Από τον Απρίλιο του 2012 έως και τον Μάιο του 14 ο ΠΑΣΙΔΙΚ και τα μέλη του είναι οι κύριοι αν όχι οι μόνοι ανασταλτικοί παράγοντες σε όλες τις κινητοποιήσεις. Είναι χιλιοειπωμένο τους τελευταίους μήνες ότι η πλέον μαζική κινητοποίηση των παρόχων που ξεκίνησε τον Μάιο του 14 ανεστάλη λόγω της πρόθεσης του ΠΑΣΙΔΙΚ να ενδώσει δήθεν στις απειλές του Αδωνη Γεωργιάδη για διακοπή της σύμβασης. Πως μπορεί κάποιος να ξεχάσει ότι τον Νοέμβριο του 13 πρώτοι εσείς ξεκινήσατε επίσχεση για το rebate και την αναστείλατε αναίτια μόλις άρχισε η κινητοποίηση της ΠΟΣΙΠΥ και αφού στο rebate προστέθηκε το claw back. Ήταν εμφανής η μη αντίδρασή σας στην καθιέρωση των ασφαλιστικών τιμών, τον Δεκέμβριο του 2012, γιατί η παράλληλη κατάργηση του κλιμακωτού rebate έφερνε σημαντική μείωση στους τζίρους των μικρών εργαστηρίων και μικρή αύξηση στα μεγάλα.

Αλλά και σε τοπικό επίπεδο σε όσους νομούς έγιναν προσπάθειες αυτόνομων κινητοποιήσεων, τις περισσότερες των περιπτώσεων τα μέλη σας αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα αρκετές φορές θεωρώντας την κινητοποίηση ευκαιρία για αύξηση του τζίρου μέσω ΕΟΠΥΥ.

Θα μπορούσα να αναφέρω ατελείωτα παραδείγματα αντισυναδελφικής – αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς όχι μόνο σε σχέση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά και στην καθ ημέρα πράξη, την συνδιαλλαγή με τους κλινικούς συναδέλφους και ακόμα και αυτή την ώρα την συνδιαλλαγή με τους ασφαλισμένους.

Μετά από αυτό το επί διετία ρεσιτάλ αναξιοπιστίας έρχεστε να εγκαλέσετε τους παρόχους και τους συναδέλφους της Θεσπρωτίας τους οποίους λίγο πολύ τους κατηγορείτε ως απατεώνες επειδή δεν ακολουθούν τη δική σας γραμμή. Όσο για τους Ιατρικούς Συλλόγους να σας υπενθυμίσω ότι δεκάδες Ιατρικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν άκρως επιτυχημένες κινητοποιήσεις οι οποίες δεν στηρίχτηκαν ούτε από τον ΠΑΣΙΔΙΚ ούτε την ΠΟΣΙΠΥ. Να αναφέρω ότι οι εργαστηριακοί γιατροί της Λέσβου συμμετείχαν σε όλες τις κινητοποιήσεις με συντριπτική συμμετοχή (22 στα 23 εργαστήρια) την δε κινητοποίηση του Νοεμβρίου 2013 κράτησαν έως την 31/12/13 χωρίς να υποστηριχθούν από κανένα κεντρικό όργανο.

Κύριοι, με ποια εχέγγυα καλείτε τους παρόχους να συνταχθούν μαζί σας; ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για ένα νέο τριήμερο πυροτέχνημα; πως πιστεύετε ότι μπορεί να θεωρηθείτε αξιόπιστοι σύμμαχοι από αυτούς που δεκαετίες προσπαθείτε να συνθλίψτε;

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας συγχαρώ γιατί επιτέλους κατανοήσατε ότι η μόνη λύση στο αδιέξοδο του ΕΟΠΥΥ είναι η διακοπή κάθε συνεργασίας με αυτόν. Εύχομαι να τηρήσετε την απόφαση σας σεις και τα μέλη σας (φαντάζομαι θα ανακοινώσετε το ποσοστό των μελών σας που συμμετέχουν στην κινητοποίηση). Να είστε βέβαιοι ότι όταν θα αποδειχθεί ότι η απόφαση σας αυτή δεν αποτελεί πυροτέχνημα πολλοί από τους υπόλοιπους παρόχους θα σας ακολουθήσουν. Προσωπικά θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να σας έστελνα την εξουσιοδότηση αλλά έχω διακόψει κάθε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ από τον Νοέμβριο του 2013.

Μετά Τιμής

Πολύδωρος Π. Αμπατζής
Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης