Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ιδιωτικές κλινικές: συντονίζονται με τα διαγνωστικά για κινητοποιήσεις από 21/7

Αναστολή της κινητοποίησης αποφάσισαν οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας και θα δέχονται στο εξής τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μέχρι όμως να συντονιστούν σε κοινή δράση με τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αποκατάστασης, μετά τις 21 Ιουλίου.

Οι μικρές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υγεία, σε συνεργασία, προγραμματίζουν να διεκδικήσουν αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τον συγκεκριμένο κλάδο, στα επίπεδα του 2013.
Διαφορετικά, αντιπροτείνουν, την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέχρι του ποσού που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για τον ιδιωτικό τομέα υγείας και στη συνέχεια αναστολή των συμβάσεων μέχρι την επανέναρξη της δυνατότητας πληρωμής από τον Οργανισμό.
Τα παραπάνω τόνισε μετά τη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρ. Σαραφιανός, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Σαραφιανός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε πως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ σημείωσε πως τα 235 εκ. ευρώ που αναλογούν στις ιδιωτικές κλινικές για φέτος, αντιστοιχούν σε υπηρεσίες 20 ευρώ ανά ασθενή, για ολόκληρο το έτος.

Με δεδομένο το ποσό αυτό, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα υγείας, και μάλιστα σε μια περίοδο που ο δημόσιος τομέας υφίσταται συρρίκνωση.

Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να στερηθούν νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.

Παράλληλα, ο κ. Σαραφιανός τόνισε ότι ήδη το clawback της τάξης του 45% δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο, αφού ουσιαστικά πληρώθηκε η περίθαλψη των μισών ασθενών που καλύφθηκαν και πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο να επιβληθεί και φέτος το μέτρο, θα οδηγήσει πολλές κλινικές να κλείσουν.

Διαγνωστικά κέντρα

Αντίστοιχα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, σε σχετική ανακοίνωσή του, τόνισε ότι έχει ήδη υποβάλλει προτάσεις στον υπουργό Υγείας για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014 και τις έχουμε αναλύσει λεπτομερώς ώστε να αποφευχθεί «το καταστροφικό μέτρο της αρπαγής πίσω της αποζημίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών μας στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., του ληστρικού μέτρου του claw back και για το τρέχον έτος».

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως οι προτάσεις του «είναι η μοναδική διέξοδος για όλες τις πλευρές (Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πάροχοι, ασφαλισμένοι) και κυρίως για τον Οργανισμό ο οποίος πρέπει με έναν άκρως ελλειμματικό προϋπολογισμό, να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες 9,5 εκατ. περίπου ασφαλισμένων, χωρίς όμως να οδηγήσει στη χρεοκοπία και στην οικονομική καταστροφή τους παρόχους, οι οποίοι νομοτελειακά θα καταλήξουν σε αυτό το τέλος αφού δεν θα αποζημιώνονται για το 50% των παρεχομένων υπηρεσιών τους, με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού οι οποίοι δεν θα έχουν πουθενά να πραγματοποιήσουν τις διαγνωστικές τους εξετάσεις, παρά μόνο στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Νοσοκομείων όπου η αναμονή σήμερα είναι από 5 έως 8 μήνες».

Ο Σύνδεσμος των διαγνωστικών κέντρων δηλώνει συμπαράσταση στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών, και αναμένει από το Υπουργείο Υγείας, «να κατανοήσει ότι σε όλα τα ελεύθερα και δημοκρατικά κράτη του πλανήτη, όποιος εργάζεται αμείβεται και όποιος παρέχει υπηρεσίες αποζημιώνεται, διαφορετικά ονομάζεται σκλάβος και να φροντίσει να συμπεριφερθεί σαν ευνομούμενη Πολιτεία, προστατεύοντας τους έντιμους και ευσυνείδητους παρόχους από τα φαινόμενα της προκλητής ζήτησης και του αθέμιτου ανταγωνισμού, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του, όπως αρμόζει σε ένα οργανωμένο κράτος».

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων επισημαίνουν πως έχουν δώσει χρονικό διάστημα 20 περίπου ημερών «για να επανέλθουμε όλοι στην ευθύνη και την λογική, διαφορετικά εάν δεν έχουμε καταλήξει στην μοναδική λύση που είναι ότι, όποια διαγνωστική εξέταση εκτελείται πρέπει να αποζημιώνεται, τότε στη Γενική μας Συνέλευση που έχει προσδιοριστεί για την Δευτέρα 21/07/2014, η αντίδρασή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την επίσχεση παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του Οργανισμού».