Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας σε ιδιώτες

Η έναρξη ενός σχεδίου για την εκχώρηση των δομών δημόσιας υγείας στην περιφέρεια, σε ιδιώτες, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εμβρόντητοι όλοι, πληροφορηθήκαμε με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Κω ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Δήμου Κω για την παραχώρηση στο Δήμο του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας Κω, μετά από συνάντηση που έγινε στο γραφείο του υπουργού.
Μάλιστα, στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι ο δήμαρχος Κω κ. Καΐσερλης, συνέστησε επιτροπή που μέσα σε 10 μέρες(!!!!) θα καταθέσει μελέτη για τη βιωσιμότητα της λειτουργίας του, τη σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του υπουργείου αλλά, και εδώ είναι το σημαντικό, τη σύσταση και λειτουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, η οποία θα λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας.

Επικρατεί μία λογική του τύπου… «τώρα τρέχουμε»...


Το οξύμωρο είναι ότι η μελέτη βιωσιμότητας έχει ήδη προεξοφληθεί και ο χρόνος ολοκλήρωσής της περιορίζεται σε 10 μέρες, ενώ φαίνεται ότι είναι ήδη έτοιμη και η Συνεταιριστική Επιχείρηση που θα αναλάβει τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Τρεις απορίες

Με δεδομένο ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, είναι απορίας άξιον:
α. Πως το υπουργείο παραχωρεί το Κέντρο Υγείας.
β. Αν συμφωνεί με το ...business plan που ήδη ανακοίνωσε ο Δήμος Κω.
γ. Πως θα κοστολογηθούν υπηρεσίες που θα προέρχονται από υποδομές που κατασκευάστηκαν με χρήματα του Ελληνικού λαού. Γιατί δεν πρέπει να μας ξεγελά ο βαρύγδουπος τίτλος Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση αλλά να σταθούμε στην τελευταία λέξη...την επιχείρηση.
Και η επιχείρηση έχει στόχο το κέρδος.

Ακροβασίες στο κενό…

Οι επικίνδυνες αυτές ακροβασίες, δείχνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο υπόβαθρο για να περάσουν οι δομές δημόσιας υγείας στην περιφέρεια, στην επαρχία και στα νησιά σε ιδιώτες.
Το υπουργείο βρίσκει έναν εύσχημο τρόπο για να μην αναλάβει τις ευθύνες του, να μειώσει τις δαπάνες και να απαλλαγεί από την πίεση για την τοποθέτηση ιατρικού προσωπικού στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
Σε αυτές τις περιοχές που η υγεία είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τους πολίτες, έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον ιδιωτών που θα αναλάβουν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, χρησιμοποιώντας τις υποδομές της δημόσιας υγείας, ενδεχομένως με κάποιο αντίτιμο προς το κράτος ή την αυτοδιοίκηση.
Μόνο που το κόστος θα το καταβάλλουν πάλι οι πολίτες.

Έρχεται συρρίκνωση

«Επενδυτές»  θεωρούν ότι ο τομέας της υγείας είναι μία επένδυση με προοπτική στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλες δομές δημόσιας υγείας που θα μπορούσαν να ιδιωτικοποιηθούν ενώ υπάρχει πρόταση της τρόικα για να μετεξελιχθεί ο ΕΟΠΥΥ σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας και να συρρικνωθούν, σταδιακά, οι δομές του.
Το θέμα είναι υπαρκτό και είναι φανερό ότι ο Δήμος Κω χρησιμοποιείται ως «λαγός»  στη συγκεκριμένη περίπτωση για να μετρηθούν οι αντιδράσεις και στη συνέχεια να διαμορφωθεί το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο.

Τι αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης

Η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Δήμου της Κω αποτελεί τον «προπομπό» και για τις μελλοντικές. Βάσει αυτής παραχωρείται το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας στον Δήμο της Κω.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τη συμμετοχή του Δημάρχου του νησιού, Κώστα Καΐσερλη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Βασίλη Δρόσου, του υπεύθυνου του τομέα Υγείας, Δημοτικού Συμβούλου, κ. Γιώργου Κοπάδη και στελεχών του υπουργείου, αναδείχθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται από την μη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και των δυνατοτήτων του Δήμου να υποστηρίξει την λειτουργία του.
Ο Δήμαρχος της Κω εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απόφαση παραχώρησης της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στον Δήμο και υπογράμμισε την βαρύτητα που έχει αυτή η απόφαση για την Αυτοδιοίκηση αλλά και για την κοινωνία της και τις ευθύνες που επωμίζονται τα στελέχη του Δήμου για την επιτυχή έκβαση της πρωτοποριακής νέας αποστολής τους.

Σε δέκα μέρες οι μελέτες

Με απόλυτο τρόπο ο υπουργός Υγείας, κ.  Άδωνις Γεωργιάδης αποσαφήνισε την θέση του να παραχωρηθεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας στον Δήμο της Κω και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την λειτουργία του Κέντρου Υγείας οικονομικά και οργανωτικά.

Ήδη ο Δήμαρχος του νησιού προχώρησε στην σύσταση ομάδας εργασίας υπό την ευθύνη του Δημοτικού Συμβούλου, κ. Γιώργου Κοπάδη στην οποία συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Βασίλης Δρόσος, η υπεύθυνη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κα. Ιωάννα Ρούφα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αντώνης Γιωργαράς και ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Σταμάτης Μαρκόγλου
Υποχρέωση της επιτροπής είναι εντός 10 ημερών να καταθέσει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο τις τελικές μελέτες που αφορούν στην βιωσιμότητα της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας.