Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Στήριξη στο ελληνικό φάρμακο από τον Άδωνι!



«Ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό γενόσημο φάρμακο έδωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Παρευρισκόμενος σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών (ΠΕΦ) για την παρουσίαση ενημερωτικής καμπάνιας για το ελληνικό φάρμακο –θα αρχίσει να «τρέχει» από την ερχόμενη Δευτέρα- ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «μας συμφέρει όλους να πάει ακόμη καλύτερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία», ενώ αναφερόμενος στο μέλλον του κλάδου εξέφρασε την ευχή «να υπάρξει τέτοιο πλαίσιο και δυναμική ώστε οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις να μην εξαρτώνται από τις αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού αλλά να κατακτούν τις αγορές του κόσμου».
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης δεν δίστασε να βάλει και την προσωπική του πινελιά στο ιδιαίτερο αυτό θέμα που αποτελεί τόσο μείζον σκέλος της δικής του αρμοδιότητας στη χάραξη της φαρμακευτικής πολιτικής όσο και της εθνικής οικονομίας, λέγοντας ότι «υπόσχομαι πως όταν θα φύγω από το Υπουργείο θα έχω πουλήσει, σε εισαγωγικά, εννοείται, με τις αποφάσεις μου, περισσότερα ποιοτικά γενόσημα φάρμακα από ότι βιβλία έχω πουλήσει στη ζωή μου». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος παρουσίασε τη σημαντική, όπως τόνισε, πορεία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει άλματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, καθώς μεταξύ 2000 και 2010 είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη στον κλάδο της μεταποίησης» ανέφερε ο κ. Δέμος, προσθέτοντας πως απασχολεί, άμεσα και έμμεσα πάνω από 50.000 εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει δραστικής ουσίας –αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας- ο εκπρόσωπος της ΠΕΦ σημείωσε πως με την αφαίρεση της ονομασίας του φαρμάκου «θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα» στην αγορά.

Ο κ. Δέμος αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δίνοντας εύσημα στην ελληνική πολιτεία για τους στόχους που επιτεύχθηκαν καθώς όπως είπε «μέσα σε μικρό διάστημα το 92% των ιατρικών συνταγών εκδίδονται ηλεκτρονικά, όταν στην Ελβετία είναι μόλις στο 32%», δίνοντας παράλληλα και μια καλή «πάσα» στον υπουργό Υγείας για το καυτό θέμα της πολύπαθης e-syntagografisi.

«Αν δεν ήταν τα μνημόνια δε θα είχαμε κάνει τίποτε. Έπρεπε να έρθει η Τρόικα για να κάνουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την οποία συζητούσαμε από την εποχή του Σημίτη, και κάποιοι ήθελαν 15 εκατ. ευρώ για να την κάνουν ενώ τελικά στοίχισε 550.000 ευρώ» είπε ο κ. Γεωργιάδης, φωτογραφίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις στον χώρο της υγείας.

Το λεκτικό πινγκ πογκ συνεχίστηκε όμως με την ανταπάντηση του κ. Δέμου: «αυτόν τον άνθρωπο που έκανε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εσείς ωστόσο τον διώξατε…» ανέφερε διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν εννοεί ότι ο κ. Βλάσης Σφυρόερας, στον οποίο αναφερόταν, χρεώνεται ως απομάκρυνση στον υπουργό αλλά στην κυβέρνηση γενικά.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος ανέφερε την μεγάλη «πληγή» του κλάδου που χρειάζεται αμέσως θεραπεία, δηλαδή τη γραφειοκρατία. «Μια σελίδα θέλει 6 μήνες για να παραδοθεί», είπε χαρακτηριστικά ενώ ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. «Δεν θέλω χρήματα. Έχω λεφτά για μένα και για 15 γενιές μετά, αγωνίζομαι όμως για να έχουν δουλειά όσοι βρίσκονται εδώ!» είπε ο κ. Γιαννακόπουλος.
Η τελευταία ατάκα της εκδήλωσης προήλθε πάντως από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος για να περιγράψει πόσο έχει ασχοληθεί με τον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και πόσες συναντήσεις έχει κάνει με τους επικεφαλής της δήλωσε κατηγορηματικά ότι «τελικά πιο πολύ βλέπω τους κ.κ. Κάτσο, Κωλέττη, Γιαννακόπουλο, Τρύφωνα, παρά την Ευγενία, τη γυναίκα μου…».
Ο υπουργός πάντως και σήμερα επανήλθε στο θέμα των γενοσήμων ραδιοφωνικά, καθώς όπως δήλωσε στον Βήμα FM τα πρωτότυπα φάρμακα είναι οι Μερσεντές, αλλά τα γενόσημα είναι τα καλά Λάντα!
Επίσης δήλωσε ότι τo κάπνισμα έχει περιοριστεί αλλά όχι στο βαθμό που θα θέλαμε. «Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι κωμωδία... Είναι τραγωδία! Η χώρα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω σ' αυτόν τον τομέα» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Ανέφερε ακόμη πως «εκπονούμε σχέδιο και είμαι από τους βουλευτές που έχουμε υπογράψει για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ψυχάρη. Πιστεύω ότι η εικόνα είναι αποκαρδιωτική».
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας: «Ποια είναι η βασική ιδέα του Μνημονίου; Ότι πρέπει να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική, ελεύθερη. Αυτοί που αντέδρασαν μάλλον δεν το είχαν διαβάσει (γιατί είναι μνημονιακή υποχρέωση). Ξέρετε πόσο έχει μειωθεί η δαπάνη τον Ιούλιο; 33 εκατ. κάτω πήγαμε, στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία ανέφερε πως αρνείται να πιστέψει ότι το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν θα ψηφίσει, καθώς «είναι ψηφισμένο μέτρο, από το Νοέμβριο του 2012» και σημείωσε: «Είπαμε ότι θα επανεισάγουμε τη ρύθμιση στη Βουλή μόνον εάν είναι να κάνουμε το μέτρο ηπιότερο. Από 1/1/2014 ισχύει το 25ευρο. Δεν ισχύει, όμως, το μέτρο γι' αυτόν που πάει να κάνει αιμοκάθαρση. Το μέτρο είναι μόνον για όσους κάνουν εισαγωγή. Δηλαδή, για όποιον πιάσει κρεβάτι και διανυκτερεύσει έστω και μια μέρα».
Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα στο χώρο της υγείας τόνισε: «Η κινητικότητα τελειώνει σήμερα. Σήμερα παραλαμβάνουμε από το ΑΣΕΠ τον ονομαστικό κατάλογο όλων των προσώπων που θα μπουν στη θέση τους την ερχόμενη εβδομάδα. Η διαθεσιμότητα λήγει σήμερα και από αύριο τα νοσοκομεία θα αρχίσουν να στέλνουν στους ανθρώπους τα χαρτιά για το ποια είναι η νέα τους θέση, ώστε να πάνε να παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα».