Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου έως το 2030!

Περισσότεροι από 13,2 εκατ. άνθρωποι ετησίως θα καταλήγουν λόγω καρκίνου έως το 2030, με τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων να καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Όπως προειδοποιεί μελέτη της "Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο" τα ποσοστά διάγνωσης και θανάτων εξαιτίας του καρκίνου, αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία είναι εξαιρετικά ανομοιογενής μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών.
"Είναι δυσάρεστο να έχεις καρκίνο, αλλά είναι χειρότερο να έχεις καρκίνο αν είσαι φτωχός» όπως δηλώνει ο Peter Boyle, καθηγητής του France's International Prevention Research Institute και συγγραφέας της έκθεσης "State of Oncology 2013".

"Σε πολλά σημεία του κόσμου είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση, ενώ είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τη μελλοντική μεγέθυνση που θα λάβει το πρόβλημα" όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξη στο ευρωπαϊκό συνέδριο "Cancer Congress" στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Peter Boyle, που διατηρεί επίσης τη θέση του διευθυντή στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Strathclyde, η διάγνωση, η φροντίδα και η θεραπεία του καρκίνου για τις φτωχές χώρες, στα πρότυπα των πλούσιων εθνών, θα στοίχιζε 217 δισ. δολ. το χρόνο, τονίζοντας ωστόσο πως "δεν υπάρχει ενιαία πηγή χρηματοδότησης, από φιλανθρωπικό φορέα, κυβέρνηση, η επιχείρηση που να μπορεί να αντέξει το κόστος της επένδυσης".

Στις φτωχότερες χώρες , σύμφωνα με τον Boyle, ο εξοπλισμός, η τεχνογνωσία και τα φάρμακα για τον καρκίνο είναι λιγοστά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας.