Ενεργοποιούνται άμεσα οι ειδικοί χώροι στα νοσοκομεία προκειμένου να μπορούν να φιλοξενηθούν οι μετανάστες που είναι φορείς λοιμωδών Νοσημάτων. Ξεκινά άμεσα και το «σαφάρι» ελέγχων σε κατοικίες και χώρους εργασίας.
Είμαστε έτοιμοι διαβεβαιώνουν πολλοί διοικητές δημοσίων νοσοκομείων σχετικά με τους χώρους που μπορούν να φιλοξενηθούν μετανάστες που είναι φορείς σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων. Άλλωστε πολλά νοσοκομεία είχαν δημιουργήσει ειδικούς χώρους και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ενδεικτική η περίπτωση των νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ που
αποτελούν άλλωστε και κέντρα αναφοράς για την αντιμετώπιση ανάλογων μεταδοτικών ασθενειών.
αποτελούν άλλωστε και κέντρα αναφοράς για την αντιμετώπιση ανάλογων μεταδοτικών ασθενειών.
Όπως δηλώνει η υπερδιοικητής και των δύο νοσοκομείων Όλγα Οικονόμου: «Εμείς είμαστε ήδη έτοιμοι καθότι διαθέτουμε λόγω Ολυμπιακών Αγώνων τέτοιους χώρους. Εξάλλου είμαστε και κέντρο για την αντιμετώπιση τέτοιων λοιμωδών νοσημάτων. Για παράδειγμα όταν έχουμε περιστατικά γρίπης έχουμε ειδική διαδικασία για την υποδοχή των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Άρα εύκολα αντιμετωπίζουμε και τη φιλοξενία των μεταναστών αν χρειασθεί όπως και άλλα ανάλογα μέτρα αν μας ζητηθούν. Διαθέτουμε και την εμπειρία».
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο διοικητής του Γενικού Κρατικού της Αθήνας «Γ.Γεννηματάς» και του «Σωτηρία» Γιώργος Παπαδόπουλος.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί: «Δε θα έχουμε πρόβλημα για τη νοσηλεία ασθενών με λοιμώδη νοσήματα καθώς θα υπάρχει ένας διακεκριμένος χώρος για τη φιλοξενία τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Στο μεταξύ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με ειδικούς επιστήμονες είναι ήδη έτοιμο για την εφαρμογή των ελέγχων σε χώρους όπου ζουν και εργάζονται μετανάστες συχνά υπό εξαιρετικά άθλιες συνθήκες. Άλλωστε πρόσφατα είχε αντιμετωπισθεί ανάλογη περίπτωση στη Λακωνία όπου είχαν καταγραφεί αλλεπάλληλα κρούσματα ελονοσίας.
Όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας θα εφαρμοσθούν άμεσα καθώς με βάση την υγειονομική διάταξη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου από δω και στο εξής θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικούς υγειονομικούς ελέγχους όλοι οι ξένοι που μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας για λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα.
Υγειονομικοί περιορισμοί μπαίνουν και στους σπίτια στα οποία θα διαμένουν αλλά και στους χώρους όπου θα εργάζονται.
Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ν. Πολύζος ζήτησε από τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, να διατεθούν οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι των μεγάλων νοσοκομείων της κάθε Περιφέρειας, για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών, όπου και όταν απαιτηθεί.
"Σε περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία παράνομων μεταναστών τα νοσοκομεία θα διαθέτουν ειδικούς θαλάμους νοσηλείας, όπως επίσης και σε περίπτωση που σημειωθούν κρούσματα μολυσματικών ασθενειών. Οι Υ.Πε. θα ανακοινώνουν τα περιστατικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στις αντίστοιχες Πρεσβείες" τονίζεται από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη του Ανδρέα Λοβέρδου καθιερώνεται «υποχρεωτικά ο έλεγχος όλων των μεταναστών και αιτούντων άσυλο ή visa για είσοδο στην Ελλάδα, καθώς και των μεταναστών που επιθυμούν να παραμείνουν μόνιμα στην χώρα».
Ο έλεγχος γίνεται για λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα, που απαιτούν για τον περιορισμό της μεταδόσεως τους απομόνωση ή περιορισμό (καραντίνα). Τέτοια νοσήματα είναι: Πανδημική γρίπη, SARS, Ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, Χολέρα, Διφθερίτιδα, Ενεργός φυματίωση, Πανώλη, Ευλογιά, Κίτρινος πυρετός.»
Οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από τα ανωτέρω νοσήματα αποκλείονται από την είσοδό τους στη χώρα. Στην περίπτωση δε που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα περιορίζονται κατά τρόπο τέτοιον ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.
Ειδικά για το HIV, HBV,HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα εκδιδόμενα άτομα που στερούνται του προβλεπόμενου βιβλιαρίου υγείας, καθώς και για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.
Επιβάλλεται υποχρέωση υγειονομικής εξέτασης, εμβολιαστικής κάλυψης, νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής των μεταναστών κατά την είσοδο τους στην χώρα. Επίσης επί ενδείξεων απομόνωσης επιβάλλεται περιορισμός-καραντίνα. Για τα θέματα αυτά εφαρμόζονται ιδίως οι αντίστοιχες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η εμβολιαστική κάλυψη καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ενδεικτικά αναφέρεται εμβολιασμός κατά της Πολιομυελίτιδας, Φυματίωσης ή και εμβολιασμός κατά της Πανδημικής Γρίπης.
Τα Νοσοκομεία υποχρεούνται να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για απομόνωση, περιορισμό-καραντίνα και νοσηλεία, οι οποίοι πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλούς ιατρικής αντιμετώπισης και φύλαξης των νοσηλευομένων.
Εργασία
Σύμφωνα με την ίδια υγειονομική διάταξη, απαγορεύεται η απασχόληση ατόμων, που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται δια της διατροφικής αλυσίδας σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης πάσης φύσεως προϊόντων διατροφής. Οι εργοδότες ή κύριοι έργου ατόμων κατά την ανωτέρω παράγραφο είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν εργαζομένους που είναι εφοδιασμένοι με το πιστοποιητικό υγείας της.
Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώνουν τις υγειονομικές αρχές στην περίπτωση κάθε εργαζομένου ο οποίος έχει μολυνθεί από μεταδιδόμενα νοσήματα.
Κατοικία
Στην περίπτωση όπου ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν παραχωρήσει κατοικίες ή αυτές έχουν καταληφθεί παρανόμως από τρίτους σε μετανάστες και υπό συνθήκες επικίνδυνες για την δημόσια υγεία υποχρεούνται να ενεργήσουν για την άμεση αποβολή τους από τα κτήρια . Σε αντίθετη περίπτωση χαρακτηρίζονται συνυπεύθυνοι.
Χώροι που χρησιμοποιούνται για τη διαμονή ατόμων, προσωρινοί ή μη, πρέπει να διαθέτουν υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση, επαρκή φωτισμό (φυσικό και τεχνητό) και αερισμό, αποχωρητήριο με λεκάνη από υλικό ανθεκτικό, λείο και αδιαπότιστο, η οποία θα συνδέεται με υδραυλικό σύστημα καθαρισμού (καζανάκι) και λουτήρα - ντουζιέρα για την ατομική καθαριότητα. Επιπλέον, θα διαθέτει νιπτήρα με υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση. Σε κάθε άτομο θα αντιστοιχεί κρεβάτι με καθαρά στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Σε κάθε άτομο πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον 4 τ.μ. επιφάνειας χωρίς να υπολογίζονται οι χώροι κοινής χρήσης (μπάνιο, κουζίνα). Οι τοίχοι του οικήματος θα πρέπει να είναι καθαροί και στεγανοί, προκειμένου να αποκλείεται η δημιουργία υγρασίας. Επίσης, το δάπεδο θα πρέπει να είναι από υλικό που θα αποκλείει τη συγκέντρωση υγρασίας, λείο κι αδιαπότιστο.
Η μέριμνα για την καταλληλότητα και τη συντήρηση όλων των ανωτέρω αναφορικά με το οίκημα, καθώς επίσης και η καθαριότητα των χώρων και η αποκομιδή και εναπόθεση των απορριμμάτων στους κάδους των Δήμων, βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον νομέα.
Επίσης απαγορεύεται η διαμονή ατόμων σε κτίσματα τα οποία προορίζονται κι έχουν αδειοδοτηθεί αρμοδίως για άλλες χρήσεις, όπως υπόγειες αποθήκες, γκαράζ κ.ά., εκτός κι εάν οι χώροι αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό τους ως οίκημα προς διαμονή ατόμων, εφόσον αυτό πιστοποιηθεί από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.
Η Υγειονομική Διάταξη ισχύει από την δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.