Σε εποχή μνημονίου φαίνεται ότι τα πάντα ιδιωτικοποιούνται αφού πλέον φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος να πραγματοποιούνται όλες οι μεταμοσχεύσεις και στον ιδιωτικό τομέα.
Το δρόμο ανοίγει ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε σχετικά με τη μεταμόσχευση οργάνων και ιστών. Ειδικά για την μεταμόσχευση του κερατοειδούς, μία επέμβαση για την οποία δεν χρειάζεται ταυτοποίηση συμβατότητας δότη και δέκτη, θα μπορεί πλέον να πραγματοποιείται σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία εφ’ όσον διαθέτουν κατάλληλα εξοπλισμένο Οφθαλμολογικό Χειρουργείο.
Αυτά επεσήμαναν ειδικοί επιστήμονες με αφορμή το 26ο Διεθνές συνέδριο της Ελληνική Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.
Όπως επεσήμαναν «Δυστυχώς όμως, ενώ για πληθυσμό 11.000.000 ανθρώπων θα έπρεπε να πραγματοποιούνται περίπου 2.000 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς το χρόνο πανελληνίως, πραγματοποιούνται μόνο περίπου στις 300-400, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να παραμένουν αθεράπευτοι ή να καταφεύγουν στο εξωτερικό για να χειρουργηθούν, συνήθως με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ιδίων και των ασφαλιστικών τους ταμείων».
Ένας από τους κύριους λόγους του μικρού αριθμού μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού, είναι η δυσκολία εύρεσης κερατοειδικού ιστού καλής ποιότητας, σε λογική τιμή και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει μοντέρνα τράπεζα μοσχευμάτων οφθαλμού με σοβαρές συνέπειες για τον Έλληνα ασθενή με προβλήματα όρασης.