Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Fight Club στη συνάντηση υπουργείου-φορέων υγείας και φαρμακοβιομηχάνων!


Ο συνταγογράφων είναι αυτός που πολλαπλασιάζει τον όγκο της φαρμακευτικής δαπάνης
Καυτό κλίμα παρά το ψύχος των ημερών, επικράτησε στη συνάντηση της ηγεσίας των υπουργείων Υγείας και Εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο φάρμακο, προκειμένου να βρεθούν κοινές συνιστώσες, ώστε να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη για τι έτος 2012 όπως ζήτησε η τρόικα. 
«Ο συνταγογράφων είναι ο άξονας που πολλαπλασιάζει τον όγκο της φαρμακευτικής δαπάνης» τόνισε στη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους όλων των φορέων στο τομέα του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «δε μπορεί να κάνουν εθνικό rebate οι βιομηχανίες και οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί να γράφουν ανεξέλεγκτα».
 «Τα συστήματα προώθησης φαρμάκου μόνο σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού θα περιττέψουν»
τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως όλοι οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν στο εξής, ότι τα μόνα συνταγολόγια που θα γίνονται αποδεκτά και θα πληρώνονται από το δημόσιο, είναι αυτά του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ! Άφησε ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο απελευθέρωσης τιμών στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Επίσης προανήγγειλε, θεσμική αλλαγή στο υπουργείο του, το οποίο στο μέλλον θα είναι σε θέση να αναλαμβάνει εξολοκλήρου τα θέματα της Υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς επίσης και ρύθμιση για το καυτό ζήτημα των συμψηφισμών (οφειλές προς το δημόσιο να συμψηφίζονται με τις οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις) η οποία αναμένεται άμεσα. «Τα μέτρα είναι επώδυνα γι΄ αυτό θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τις καταστάσεις» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.

Στη συνέχεια, έδωσε τα εύσημα στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, Αντώνη Δημόπουλο και Αθηνά Δρέτα, για τους χειρισμούς τους έναντι των τεχνικών επιτελείων της τρόικα σχετικά με την κατανάλωση φαρμάκου για το έτος 2012, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παγώσουν οι δαπάνες στα 2,88 δις ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., ποσό που θα διασφαλιστεί με σχέδιο νόμου μέσα στο μήνα Μάρτιο.

Η φαρμακευτική δαπάνη έχει υπολογιστεί στα 240 εκατ. το μήνα και θα αφορά όλα τα Ταμεία ακόμα και αυτά που είναι εκτός ΕΟΠΥΥ (όπως ο Οίκος Ναύτου, το ΤΑΥΤΕΚΩ και το ΕΤΑΑ). Πρόσθεσε μάλιστα, ότι για κάθε ευρώ που θα ξεπερνιέται θα μπαίνει rebate!

Τέλος δήλωσε πως, τόσο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, αλλά και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων είναι ενήμεροι επί του θέματος. Στόχος, όπως είπε, είναι η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ δηλαδή 2,2 δις ευρώ εκ των οποίων το 1,1 δις. είναι από τα φάρμακα.



Κωνσταντίνος Φρουζής

Φέρει το χαρακτηρισμό του “σκληρού” στις διαπραγματεύσεις του με το υπουργείο, όμως ο αντιπρόεδρος της Novartis και γενικός γραμματέας του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής στη σημερινή του επισήμανση προς τον υπουργό ήταν αυτό που λέμε «to the point» όταν του δήλωσε παραθέτοντας στοιχεία, ότι, όσο και να πιέζουν οι επικεφαλής της τρόικα τον ίδιο και τους συνεργάτες του, επιβάλλεται να τους δώσουν να καταλάβουν ότι 1,4% του ΑΕΠ ισχύει σε όλα τα κράτη της Νότιας Ευρώπης (που σημειωτέον είναι στην ίδια οικονομική κλίμακα με την Ελλάδα) και δεν είναι δυνατόν να ζητούν από εμάς το 1%.

«Κάτω του 1,2% σημείωσε ο κ. Φρουζής έχουν χώρες, όπως το Λουξεμβούργο που η οικονομική τους δυνατότητα ουδεμία σχέση έχει με την Ελλάδα».

«Οι στόχοι πρέπει να είναι εφικτοί. Μας είναι αδιάφορο το τι ζητά η τρόικα, γιατί αλλιώς ή ο στόχος θα είναι ανεφάρμοστος ή θα λείψουν φάρμακα από την ελληνική αγορά» τόνισε ο κ. Φρουζής.


Γιώργος Πατούλης

Έκρηξη δημιούργησε η παρέμβαση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλη σχετικά με το ζήτημα της υπερσυνταγογρήφησης και του ελέγχου στους γιατρούς όταν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα «ειρωνεύτηκε» την άποψη που εξέφρασε ότι «οι γιατροί έχουν προσαρμοστεί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση» και δεν αρνήθηκαν να μπουν στο σύστημα.

Ωστόσο, επισήμανε ότι κακώς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας ρίχνουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα τους για τη μείωση των δαπανών Υγείας στη φαρμακευτική δαπάνη και δεν κοιτάζουν τι γίνεται με τις εξετάσεις, όταν η Ελλάδα είναι η χώρα που κρατά τα σκήπτρα σε παγκόσμιο επίπεδο στις αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις.

Τέλος, έριξε βόμβα μεγατόνων καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι φαρμακοποιοί αντικαθιστούν όχι μόνο τη δραστική ουσία αλλά και τη θεραπεία σε ασθενείς, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο!


Θανάσης Γιαννακόπουλος

Αίσθηση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η έκκληση του προέδρου της ΒΙΑΝΕΞ Θανάση Γιαννακόπουλου προς τον υπουργό Υγείας να δείξει κατανόηση προς την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία. «Πάρτε μας τα κέρδη όχι όμως τα κεφάλαια», τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος. «Με την πολιτική που εφαρμόζεται μάς ζητάτε να σας δώσουμε την αξία των εμπορευμάτων που αγοράζουμε. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι στα σπάργανα και έτσι όπως πάτε θα τη διαλύσετε. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε» επισήμανε.

Στην έκκληση αυτή ήρθε η ερώτηση του υπουργού Υγείας, ο οποίος ζήτησε να του πει τους τρόπους που η Πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει και ο κ. Γιαννακόπουλος απάντησε, αδειάζοντας ουσιαστικά τους γιατρούς, ότι «εκτιμώ και σέβομαι τους γιατρούς αλλά πρέπει να μπουν σε ένα σωστό καλούπι».


Γιώργος Κουτρουμάνης

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η βελτίωση των υπηρεσιών και παροχών προς τον πολίτη για το 2012, υπενθυμίζοντας σε όλους για μια ακόμη φορά τη σκανδαλώδη συμπεριφορά μας ως κοινωνία τα περασμένα έτη, όπου είχαμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη στον τομέα του φαρμάκου, αψηφώντας του γεγονότος ότι η χώρα βρισκόταν κάτω από συνεχή δανεισμό.

Επισήμανε δε, ότι το σύστημα της συνταγογράφησης έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς τα Ταμεία που έχουν μπει στον ΕΟΠΥΥ δείχνουν μια μείωση του 30% στη φαρμακευτική δαπάνη. Το πρόβλημα παραμένει στα εκτός του ΕΟΠΥΥ Ταμεία στα οποία δυστυχώς η φαρμακευτική δαπάνη έχει αυξηθεί.

Τέλος, τόνισε πως όλα τα Ταμεία θα χρησιμοποιούν στο εξής το Ενιαίο Συνταγολόγιο με δυνατότητα ελέγχου 100% στις συνταγογραφήσεις καθώς επίσης και στις παραπεμπτικές εξετάσεις.


Θεόδωρος Αμπατζόγλου


«Είκοσι τρία ευρώ τον μήνα ή 274 ευρώ τον χρόνο θα είναι το ποσό για φάρμακα που αντιστοιχεί σε κάθε έλληνα ασφαλισμένο με βάση τον προϋπολογισμό των 2.880.000.000 ευρώ πού είναι η προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη για το 2012» όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Τόνισε ωστόσο, ότι, είναι λάθος όλες οι προσπάθειες περιστολής να επικεντρώνονται στο φάρμακο που αποτελεί μόνο το 18% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης .

Τέλος, επισήμανε στον υπουργό Υγείας ότι η «χαλάρωση» στην τιμή των ΜΗΣΥΦΑ είναι σωστή όχι όμως η απελευθέρωση της!


Διονύσης Φιλιώτης

Ορισμό ανεξάρτητου φορέα -κατά προτίμηση του ΙΟΒΕ- ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Διονύσης Φιλιώτης, ο οποίος θα προσδιορίζει τα νούμερα που πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Εμείς γνωρίζαμε ότι το πάγωμα των δαπανών θα ανέρχεται στα 3,36 δις και τώρα μας παρουσιάζεται ένα ποσό στα 2,88 δις ευρώ επισήμανε ο κ. Φιλιώτης. Ο στόχος που είχε συμφωνηθεί θα ήταν 240 εκατ. το μήνα για τον ΕΟΠΥΥ συν 40 εκατ. για τα υπόλοιπα Ταμεία μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Επίσης, πρότεινε τα Δημόσια Ταμεία να απαλλαγούν του ΦΠΑ στις μεταξύ τους συναλλαγές ώστε να σταματήσει η τραγική γραφειοκρατία, γεγονός που θα εξοικονομήσει 250-300 εκατ. ευρώ στο κράτος.

Ωστόσο, όπως σημείωσε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν δεχθεί αλλεπάλληλες μειώσεις οι οποίες δεν απορροφώνται από τις κεντρικές εταιρείες του εξωτερικού αφού αυτές δεν έχουν προβεί σε κάποιες εκπτώσεις απέναντι τους γεγονός που δημιουργεί ένα επιπλέον οικονομικό βάρος στις εδώ φαρμακευτικές εταιρείες.


Θεόδωρος Τρύφων

«Αν δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις το ποσό των 2,88 δις ευρώ είναι αδύνατο να επιτευχθεί ως νούμερο» τόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων Αντιπρόεδρος της ELPEN και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). «Επιβάλλονται οι έλεγχοι γνησιότητας στις ταινίες, η τήρηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς επίσης είναι απαραίτητη η επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν τηρούν το νόμο σχετικά με την υπερσυνταγογράφηση ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να μπαίνουν όλοι στον ίδιο “ντορβά” ενώ δεν φταίνε τόνισε ο κ. Τρύφων.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι δυστυχώς ο νόμος είναι προβληματικός γι’ αυτό και δεν τιμωρούνται τελικά οι παραβάτες που πιάνονται!

Τέλος, ο κ. Τρύφων πρότεινε στο υπουργό Υγείας να λάβει υπόψη του στο ζήτημα του rebate και το θέμα της εγχώριας προστιθέμενης αξίας για ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.


Γιάννης Τούντας

Ο ΕΟΦ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο λόγω της έλλειψης προσωπικού, ανέφερε απευθυνόμενος σε όλους ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου κ. Γιάννης Τούντας, ζητώντας τους να στηρίξουν την τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες για την ενίσχυση του προσωπικού του Οργανισμού.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΦ θα στηρίξει με 3 εκατ. ευρώ το Κέντρο Μηχανογραφικής Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) για να είναι σε θέση να λειτουργεί σωστά ο Οργανισμός.



Αθηνά Δρέττα

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα ζήτησε από τους παρευρισκόμενους της φαρμακοβιομηχανίας να γίνει άμεσα συνάντηση στο γραφείο της προκειμένου να ξανασυζητηθεί το θέμα του rebate.


Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι: Μιχάλης Τιμοσίδης υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος υφυπουργός Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεόδωρος Κωλέτης πρόεδρος της Pharmathen & του ΠΕΦ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου πρόεδρος του ΠΦΣ, Γιώργος Πατούλης πρόεδρος του ΙΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Κούβαρης πρόεδρος του ΦΣΠ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης πρόεδρος του ΦΣΘ, Ανδρέας Γαλανόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Μανώλης Κάτσαρης Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Γιάννης Βλόντζος πρόεδρος της Merck & ταμίας του ΣΦΕΕ, Γιώργος Κατζουράκης πρόεδρος της GlaxoSmithKline αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης πρόεδρος της Abbott και αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργίου γενικός γραμματέας ΠΦΣ κ.α.


Εποικοδομητικός διάλογος με καυγάδες και είρωνες!

Στα αρνητικά σημεία της συνάντησης ήταν σίγουρα το παρολίγον ξεμάλλιασμα Πατούλη – Δρέττα, όταν η δεύτερη ειρωνεύτηκε τον πρόεδρο του ΙΣΑ σχετικά με τις συνταγογραφήσεις των γιατρών καθώς και το χωρίς λόγο ξαφνικό ξέσπασμα του υπουργού Υγείας ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του κ Λουράντου έβαλε τις φωνές στην κυριολεξία επισημαίνοντας «στο συνδικαλισμό απαντώ με συνδικαλισμό!». Αρνητικό στοιχείο επίσης ήταν και η επιλογή του χώρου πραγματοποίησης της συνάντησης, σε μια μικρή και μη αεριζόμενη αίθουσα στις εγκαταστάσεις της γενικής γραμματείας αθλητισμού, όπου οι παρευρισκόμενοι συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων στοιβάχτηκαν στην κυριολεξία! Σε ερώτησή μας στον υπουργό γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι, που σημειωτέον ο ίδιος διαμαρτύρεται συνέχεια ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να μετακινήσει όλο το υπουργείο σ’ αυτές, απάντησε ότι εκεί βόλευε! (βόλευε ποιον και γιατί ακριβώς?)