Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας: Σύντομη ενημέρωση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ



Σύντομη ενημέρωση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ
(ενιαίο ταμείο που περιλαμβάνει τους ασφαλισμένους
του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, του ΟΓΑ και του ΤΥΔΚΥ)
Όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί (και όσοι δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνταγογραφούν νομίμως φάρμακα και εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με ηλεκτρονικό σύστημα, κατόπιν υπουργικής απόφασης.
Επομένως, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το γιατρό τους με κριτήριο τη σχέση εμπιστοσύνης και την  ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών και όχι με μοναδικό κριτήριο αν ο γιατρός έχει σύμβαση με το ταμείο.
Η πλειοψηφία των γιατρών, εφαρμόζοντας απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου παραμένει
εκτός σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, η οποία θα διασφαλίζει στοιχειωδώς αξιοπρεπείς ιατρικές αμοιβές και καλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Μία μειοψηφία γιατρών παραβίασε την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και δέχθηκε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με υποτιμητικούς όρους υπονομεύοντας τον κοινό αγώνα των γιατρών.
Από πολλούς εκφράζονται αμφιβολίες, αν ένας γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικού επιπέδου ιατρική εξέταση στους ασφαλισμένους κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Συνθήκες, που προκαλούν την ανάγκη για ταχεία διεκπεραίωση των ασθενών προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός επισκέψεων και με δεδομένη την υποτιμημένη από τον ΕΟΠΥΥ ιατρική επίσκεψη (καθαρή αμοιβή 6,5 ευρώ).
Σας ενημερώνουμε ότι οι ασφαλισμένοι που επισκέπτονται γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν αμοιβή στο γιατρό, ο οποίος αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ με όρους τους οποίους ο ίδιος αποδέχθηκε, εκτός αν ο γιατρός έχει συμπληρώσει το όριο των 50 επισκέψεων εντός της τρέχουσας εβδομάδας ή των 200 επισκέψεων εντός του τρέχοντος μήνα. Σε περίπτωση που συμβεβλημένος γιατρός του ΕΟΠΥΥ ζητήσει παρανόμως πρόσθετη αμοιβή, ο ασφαλισμένος έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στο ασφαλιστικό του ταμείο.
Σε ότι αφορά τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά κλπ), υπάρχουν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο ότι λειτουργούν σε καθεστώς σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, για την κάλυψη των εξετάσεων  που εκτελούνται , με συμμετοχή του ασφαλισμένου 15%.  Όμως δεν υπάρχει ακόμα σαφής διασφάλιση των εργαστηριακών γιατρών με επίσημη σύμβαση και υπάρχει ασάφεια ως προς το χρόνο πληρωμής τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Από τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας