Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ ! Σκέψεις & διαπιστώσεις...του Ηλ.Τσέρκη*

Προβλέπω συνελεύσεις επί συνελεύσεων και συσκέψεις επί συσκέψεων κάτω από Χριστουγεννιάτικα δέντρα και Άγιο Βασίληδες!… Βάση του ΦΕΚ Α' 262 - 16/12/11 «Επείγουσες ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου» αλλάζουν δεδομένα και ισορροπίες. 

Μέσα σε 10 μέρες οι ιατροί του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 23/12/11 αφού 26 είναι αργία θα πρέπει να έχουν αποφασίσει εάν θα δηλώσουν ή όχι συμμετοχή στο μεταβατικό στάδιο του ΕΟΠΥΥ. Τι πρόκειται να γίνει σε 4 μέρες; Μάλλον τίποτα ! 
  • 10 ευρώ είναι όντως λίγα και μεικτά όμως πρέπει επιτέλους να σκεφτόμαστε ώριμα και όχι παρορμητικά. Θα ήταν λογικό να εστιάσουμε σε διεκδικήσεις ρεαλιστικές πχ να μην πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές ή να μην είναι μεικτά.
  •  Οι νέοι ιατροί εξακολουθούν αποκλεισμένοι παρά τις εξαγγελίες.
  •  Από 10 δις οι δαπάνες πάνε στα 7 δις στην Υγεία για τον προϋπολογισμό του 2012.
  •  Δυστυχώς επί 10ετίες ολόκληρες ο ιατρικός κόσμος αποδεχόταν τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της υγείας. Χαρτάκια, λίστες, καταλόγους, γραμματείς κι όχι ιατροί. Τώρα τι περιμένουμε να αλλάξει; 
  • Το κράτος έχει χρεωκοπήσει, είναι υπό τις οδηγίες & ελέγχους της Τρόικας όπου διαθέτει συγκεκριμένα ποσά για την υγεία οπότε εμείς τι περιμένουμε να πετύχουμε; Ειδικά με αυτόν το βαθμό συσπείρωσης; Αυτό που έλεγε κάποτε ο Λοβέρδος! Αν ζητάτε περισσότερα τότε να μειώσουμε τον αριθμό των συμβεβλημένων. Ποιος το δέχεται αλήθεια; 
  •  Βλέπω κάποιους συνδικαλιστές που δεν κατέλαβαν τις καρέκλες που επιθυμούσαν να επιδίδονται σε αποστολή e-mail, να βγάζουν επαναστατικά διαγγέλματα και μια στείρα άρνηση χωρίς να προτείνουν τίποτα ουσιαστικό. 

Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να υπάρχουν αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους ιατρούς των ταμείων (ΟΑΕΕ & ΟΠΑΔ). Οι υπάλληλοι δηλώνουν άγνοια για το ΦΕΚ και τις εξελίξεις.


Πρέπει να εφοδιαστούν οι ασθενείς ή οι ιατροί βιβλιάριο για τα χαρτάκια που θα αποδεικνύουν στις επισκέψεις. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Οπότε: 

Ή θα αντιδράσουμε έναντι όλων των αντιλαϊκών μέτρων και να φύγει το ΔΝΤ με αβέβαιο μέλλον και ουτοπικό χαρακτήρα ή θα μας απομονώσει για άλλη μια φορά η κοινωνία αφού το διάστημα που αυξάνονται η νεόπτωχοι εμείς ως ιατροί θα ζητάμε αυξήσεις στις προτεινόμενες αμοιβές! 

Οι κυβερνώντες και διοικούντες θα λαϊκίζουν λέγοντας πως οι ιατροί παίρνουν 2.000 και διαμαρτύρονται. Φαντάζεστε τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ήδη ο κ. Βουδούρης κάνει τέτοιους συσχετισμούς. Πως ο ιατρός του ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει 2.500 ευρώ που δεν τα παίρνει κανείς άλλος εργαζόμενος, διευθυντής κτλ 

Δεν έχει διευκρινιστεί πάντως αν αυτά είναι για την προσαρμοστική περίοδο ή αν θα είναι ο ΕΟΠΥΥ 3 ταχυτήτων. (ΙΚΑ + ΧΑΡΤΑΚΙ + ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ) 

Επίσης για τις ιατρικές πράξεις δεν έχει διευκρινιστεί για αυτήν την περίοδο αν θα έχουν πλαφόν ή όχι. 

Για τους εργαστηριακούς (ακτινολόγους + βιοπαθολόγους) δεν έχει ειπωθεί τίποτα! 


Αποδεικνύεται πολλάκις η προχειρότητα, η βιασύνη, ο πανικός των νομοθετούντων όπου βιάζονται να εξαγγείλουν μέτρα χωρίς καμιά πρόβλεψη ή οργάνωση! 


Προκαλούν συνθήκες σύγχυσης και πανικού. 

Εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε ψυχρά και να δρούμε συντεταγμένα με τους εκπροσώπους μας. 

Πεισματικές στάσεις και συμπεριφορές δεν εξυπηρετούν κανέναν απλά διευκολύνουν ορισμένους να λαμβάνουν ευκολότερα αποφάσεις.

*Ηλίας Τσέρκης:  Παθολόγος