Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για τους περίπου 250.000 Ελληνες που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και κινδυνεύουν να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Χάρη σε νέες θεραπείες, που ήδη είναι διαθέσιμες, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό μειώνεται περίπου κατά 30%. Οι νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία των αρρυθμιών συζητήθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρρυθμιών (ICPES 2011), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 11-14
Δεκεμβρίου.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Βάρδας, είναι πλέον διαθέσιμες νέες, φαρμακευτικές ουσίες (νταμπικαντράνη) και αναμένονται και νέες (ριβαροξαμπάνη και απιξαμπάνη), που υπόσχονται να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου που διατρέχουν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Σημειώνεται ότι η νόσος ευθύνεται για το 1/3 των αγγειακών, ισχαιμικών εγκεφαλικών.
Το βασικό πλεονέκτημα των νέων ουσιών είναι ότι δεν έχουν στενό θεραπευτικό εύρος όπως οι ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ (Warfarin), που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Τα νέα φάρμακα δεν απαιτούν συνεχή εργαστηριακό έλεγχο ή προσαρμογή της δόσης και δεν παρουσιάζουν μείζονες αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα και άλλα φάρμακα.
Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση των νέων ουσιών προστατεύει αποτελεσματικά από το αγγειακό, ισχαιμικό επεισόδιο, μειώνοντας το σχετικό κίνδυνο κατά 25-35%.
Ενας άλλος τομέας, όπου παρατηρούνται ραγδαίες εξελίξεις, είναι εκείνος των συσκευών οι οποίες εμφυτεύονται στον ασθενή και παρέχουν συνεχή παρακολούθηση και καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.