Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Βουδούρης: Γιατί τόση πρεμούρα για συνταγογράφηση;

Ο κ. Βουδούρης, δίνει απαντήσεις και στις εν­στάσεις των γιατρών για το νέο σύστημα, αλλά και στις φοβί­ες των ασφαλισμένων για τα όσα θα προκύψουν από την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ. 

Τα όσα καταγγέλλουν οι για­τροί για αδυναμίες του συ­στήματος και ότι ο Οργα­νισμός δεν έχει οργανωθεί επαρκώς είναι ανεδαφικά; 

«Αυτό δεν είναι ψέμα, όμως δημιουργούμε τον μεγαλύ­τερο οργανισμό που έχει γί­νει ποτέ στην Ελλάδα. Μιλά­με για έναν οργανισμό που έχει 30.000 υπαλλήλους και 10.000.000 ασφαλισμένους. Η χώρα έχει πολλά ανοιχτά μέ­τωπα και προβλήματα, πολλά από τα οποία μεταφέρονται και στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν μπο­ρεί να γίνει σε τρεις και 4 μή­νες που από την 1η Σεπτεμ­βρίου εμείς το κάναμε και εί­ναι πολύ μεγάλος άθλος. Αυ­τή τη στιγμή που σας μιλάω έχουν βγει και τα προεδρικά διατάγματα του οργανισμού και οι υπουργικές αποφάσεις. Το πρώτο προσωπικό έχει καθί­σει στη θέση του. Η Δανία, η Γερμανία και άλλες ευρωπα­ϊκές χώρες έκαναν 5 και 10 χρόνια για να στήσουν τέτοια συστήματα. Εδώ είχαν απαί­τηση όλοι να στηθεί σε 4 μή­νες; Και μάλιστα στην Ελλά­δα όπου ένα χαρτί για να πάει από το ένα γραφείο στο άλλο θέλει δύο μήνες; Νομίζω ότι όλα αυτά είναι δικαιολογίες». 

Εσείς πώς δικαιολογείτε τις αντιδράσεις εκ μέρους των γιατρών;

«Πονάνε κατ' αρχάς τα συμφέ­ροντα. Είτε αυτά λέγονται φάρ­μακα είτε υλικά, ή μισθοί. Κι αυτό διότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός αυ­τή τη στιγμή στον κλάδο υγεί­ας κι έχει τη δυνατότητα να δια­πραγματευτεί, να διαμορφώσει τις τιμές εκεί που τις θέλει. Δεν μπορεί πλέον ένα στεντ που βάζουμε στην καρδιά να που­λιέται 1.800 ευρώ όταν χρε­ώνεται 85 ευρώ. Δεν μπορεί ο κάθε παππούς και γιαγιά να παίρνει μία σακούλα φάρμακα γιατί έτσι κάποιοι έχουν απο­φασίσει. Δεν είναι δυνατόν το κόστος των φαρμάκων στην Ελλάδα να έχει φτάσει τα 5,5 δις ευρώ όταν η Ισπανία δί­νει 2,5 δις ευρώ και η Γαλλία 4 δις. Οταν επιχειρούμε λοι­πόν να ελέγξουμε όλα αυτά τα βάζουμε με την υγεία του λα­ού; Αντίθετα προστατεύουμε τα συμφέροντά του. Το νοικοκυριό είναι εκείνο που πειράζει και πιστεύω ότι σε αυτό θα έχουμε σύμμαχο τον Ελληνα πολίτη». 

Μεταξύ των ασφαλισμένων επικρατεί ένα κλίμα ανα­σφάλειας γι' αυτό που έρ­χεται. Οι φοβίες αυτές είναι δικαιολογημένες; 

«Κοιτάξτε. Χειρότερα από αυ­τά που υφίσταται σήμερα δεν πρόκειται να πάθει. Σήμερα ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ στην Πάτρα δεν περιμένει στη λί­στα 45 ημέρες για να τον δει ο οφθαλμίατρος; Και ξέρε­τε γιατί τον περιμένει; Διότι απ' έξω γράφουν συνέχεια γυαλιά και το σύστημα, προ­κειμένου να ελέγξει την κατά­σταση και να μην προμηθεύ­ονται αντί για γυαλιά οράσε­ως γυαλιά ηλίου, τους στέλ­νει σ' έναν οφθαλμίατρο που έχει η Πάτρα να τους εξετάσει εκ νέου. Αυτό δεν είναι τρε­λό; Πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι. Δεν μπορεί να συνε­χίσει ο κόσμος να ταλαιπω­ρείται. Οι λύσεις που δίνουμε ενοχλούν κι εγώ δεν έχω κα­νένα πρόβλημα να ενοχλήσω όσους ενοχλούνται». 

Ποια είναι η δική σας εκτί­μηση για την πορεία της εφαρμογής του Οργανισμού μιας και από 1ης του έτους ξεκινάει η πλήρης εφαρμο­γή του; 

«Αυτό θα γίνει σταδιακά. Η μετάβαση από το ένα σύστη­μα στο άλλο δεν μπορεί να γί­νει από τη μία στιγμή στην άλ­λη. Αυτή τη στιγμή οι ασφαλι­σμένοι του ΙΚΑ πάνε στα ια­τρεία του και μπορούν να πη­γαίνουν και στα ιδιωτικά ια­τρεία των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Επομένως, τα 5,5 εκατομμύρια ασφαλι­σμένων αυτή τη στιγμή εξυ­πηρετούνται. Ποιος το λέει; Το λένε τα νούμερα. Είχαμε 1.800.000 ραντεβού το μήνα για το ΙΚΑ τώρα έχουμε πέσει στο 1.100.000 ραντεβού. Αυ­τό δείχνει ότι ο κόσμος εξυ­πηρετείται. 

Από την 1η του έτους τριπλάσιος αριθμός για­τρών (23.000) που θα έχουμε στον Οργανισμό θα βλέπουν όλους τους ασφαλισμένους. Το σύστημα σταδιακά θα ανοίξει και θα υπάρχουν δυνατότη­τες επιλογής για τον ασφαλι­σμένο. Άλλοι είναι αυτοί που έχουν πρόβλημα». 

Οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν την ανα­στολή εφαρμογής του Οργα­νισμού. Είναι εφικτό αυτό; 

«Γιατί να ανασταλεί; Οι αιτι­ολογίες που προβάλλουν δεν έχουν βάση. Ζητούν, για παράδειγμα, να δοθεί το δικαί­ωμα της συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς, είναι δεν είναι συμβεβλημένοι. Γιατί τό­ση πρεμούρα γι' αυτή τη συνταγογράφηση; Κάντε ένα ρε­πορτάζ στο πιο ακριβό ξενοδο­χείο που εδρεύει στην Ηλεία να δείτε ποιοι και πώς πάνε. Δεν είναι όλοι αυτοί μεγιστά­νες του πλούτου. Εγώ είμαι γιατρός και υπολήπτομαι και σέβομαι τους γιατρούς. Μια μικρή μερίδα γιατρών είναι αυτή που δημιουργεί το θέ­μα. Η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών αγωνίζεται για να ζή­σει τα παιδιά του και την οικογένειά του. Η μικρή αυτή όμως μειοψηφία έχει δημιουρ­γήσει αυτή την άθλια εικόνα που έχει ο Έλληνας πολίτης για τον γιατρό. Η ηλεκτρονι­κή συνταγογράφηση, μας δί­νει την ευκαιρία να αποκατα­στήσουμε το όνομά μας και να δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι». 

Οι καταγγελίες των ιατρι­κών οργάνων ότι το σύστη­μα είναι διάτρητο και ο κα­θένας μπορεί να έχει πρό­σβαση στα προσωπικά δε­δομένα του ασθενούς, κα­τά πόσον ισχύουν; 

«Αυτά είναι απαράδεκτα και οι ισχυρισμοί τους απορρίφτηκαν και από τα δικαστή­ρια όπου προσέφυγαν κατα­θέτοντας ασφαλιστικά μέτρα. Σήμερα που γράφονται χει­ρόγραφα τα συνταγολόγια και γυρίζουν από χέρι σε χέρι και είναι εκτεθειμένα παντού δεν είναι διάτρητα; Αυτό τελείωσε για την Ελλάδα και πρέπει να το καταλάβουν όλοι».