Ο κ. Βουδούρης, δίνει απαντήσεις και στις ενστάσεις των γιατρών για το νέο σύστημα, αλλά και στις φοβίες των ασφαλισμένων για τα όσα θα προκύψουν από την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ.
Τα όσα καταγγέλλουν οι γιατροί για αδυναμίες του συστήματος και ότι ο Οργανισμός δεν έχει οργανωθεί επαρκώς είναι ανεδαφικά;
«Αυτό δεν είναι ψέμα, όμως δημιουργούμε τον μεγαλύτερο οργανισμό που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Μιλάμε για έναν οργανισμό που έχει 30.000 υπαλλήλους και 10.000.000 ασφαλισμένους. Η χώρα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και προβλήματα, πολλά από τα οποία μεταφέρονται και στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε τρεις και 4 μήνες που από την 1η Σεπτεμβρίου εμείς το κάναμε και είναι πολύ μεγάλος άθλος. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω έχουν βγει και τα προεδρικά διατάγματα του οργανισμού και οι υπουργικές αποφάσεις. Το πρώτο προσωπικό έχει καθίσει στη θέση του. Η Δανία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν 5 και 10 χρόνια για να στήσουν τέτοια συστήματα. Εδώ είχαν απαίτηση όλοι να στηθεί σε 4 μήνες; Και μάλιστα στην Ελλάδα όπου ένα χαρτί για να πάει από το ένα γραφείο στο άλλο θέλει δύο μήνες; Νομίζω ότι όλα αυτά είναι δικαιολογίες».
Εσείς πώς δικαιολογείτε τις αντιδράσεις εκ μέρους των γιατρών;
«Πονάνε κατ' αρχάς τα συμφέροντα. Είτε αυτά λέγονται φάρμακα είτε υλικά, ή μισθοί. Κι αυτό διότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός αυτή τη στιγμή στον κλάδο υγείας κι έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί, να διαμορφώσει τις τιμές εκεί που τις θέλει. Δεν μπορεί πλέον ένα στεντ που βάζουμε στην καρδιά να πουλιέται 1.800 ευρώ όταν χρεώνεται 85 ευρώ. Δεν μπορεί ο κάθε παππούς και γιαγιά να παίρνει μία σακούλα φάρμακα γιατί έτσι κάποιοι έχουν αποφασίσει. Δεν είναι δυνατόν το κόστος των φαρμάκων στην Ελλάδα να έχει φτάσει τα 5,5 δις ευρώ όταν η Ισπανία δίνει 2,5 δις ευρώ και η Γαλλία 4 δις. Οταν επιχειρούμε λοιπόν να ελέγξουμε όλα αυτά τα βάζουμε με την υγεία του λαού; Αντίθετα προστατεύουμε τα συμφέροντά του. Το νοικοκυριό είναι εκείνο που πειράζει και πιστεύω ότι σε αυτό θα έχουμε σύμμαχο τον Ελληνα πολίτη».
Μεταξύ των ασφαλισμένων επικρατεί ένα κλίμα ανασφάλειας γι' αυτό που έρχεται. Οι φοβίες αυτές είναι δικαιολογημένες;
«Κοιτάξτε. Χειρότερα από αυτά που υφίσταται σήμερα δεν πρόκειται να πάθει. Σήμερα ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ στην Πάτρα δεν περιμένει στη λίστα 45 ημέρες για να τον δει ο οφθαλμίατρος; Και ξέρετε γιατί τον περιμένει; Διότι απ' έξω γράφουν συνέχεια γυαλιά και το σύστημα, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση και να μην προμηθεύονται αντί για γυαλιά οράσεως γυαλιά ηλίου, τους στέλνει σ' έναν οφθαλμίατρο που έχει η Πάτρα να τους εξετάσει εκ νέου. Αυτό δεν είναι τρελό; Πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι. Δεν μπορεί να συνεχίσει ο κόσμος να ταλαιπωρείται. Οι λύσεις που δίνουμε ενοχλούν κι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να ενοχλήσω όσους ενοχλούνται».
Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την πορεία της εφαρμογής του Οργανισμού μιας και από 1ης του έτους ξεκινάει η πλήρης εφαρμογή του;
«Αυτό θα γίνει σταδιακά. Η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Αυτή τη στιγμή οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ πάνε στα ιατρεία του και μπορούν να πηγαίνουν και στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Επομένως, τα 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται. Ποιος το λέει; Το λένε τα νούμερα. Είχαμε 1.800.000 ραντεβού το μήνα για το ΙΚΑ τώρα έχουμε πέσει στο 1.100.000 ραντεβού. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος εξυπηρετείται.
Από την 1η του έτους τριπλάσιος αριθμός γιατρών (23.000) που θα έχουμε στον Οργανισμό θα βλέπουν όλους τους ασφαλισμένους. Το σύστημα σταδιακά θα ανοίξει και θα υπάρχουν δυνατότητες επιλογής για τον ασφαλισμένο. Άλλοι είναι αυτοί που έχουν πρόβλημα».
Οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν την αναστολή εφαρμογής του Οργανισμού. Είναι εφικτό αυτό;
«Γιατί να ανασταλεί; Οι αιτιολογίες που προβάλλουν δεν έχουν βάση. Ζητούν, για παράδειγμα, να δοθεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς, είναι δεν είναι συμβεβλημένοι. Γιατί τόση πρεμούρα γι' αυτή τη συνταγογράφηση; Κάντε ένα ρεπορτάζ στο πιο ακριβό ξενοδοχείο που εδρεύει στην Ηλεία να δείτε ποιοι και πώς πάνε. Δεν είναι όλοι αυτοί μεγιστάνες του πλούτου. Εγώ είμαι γιατρός και υπολήπτομαι και σέβομαι τους γιατρούς. Μια μικρή μερίδα γιατρών είναι αυτή που δημιουργεί το θέμα. Η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών αγωνίζεται για να ζήσει τα παιδιά του και την οικογένειά του. Η μικρή αυτή όμως μειοψηφία έχει δημιουργήσει αυτή την άθλια εικόνα που έχει ο Έλληνας πολίτης για τον γιατρό. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μας δίνει την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε το όνομά μας και να δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Οι καταγγελίες των ιατρικών οργάνων ότι το σύστημα είναι διάτρητο και ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς, κατά πόσον ισχύουν;
«Αυτά είναι απαράδεκτα και οι ισχυρισμοί τους απορρίφτηκαν και από τα δικαστήρια όπου προσέφυγαν καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα. Σήμερα που γράφονται χειρόγραφα τα συνταγολόγια και γυρίζουν από χέρι σε χέρι και είναι εκτεθειμένα παντού δεν είναι διάτρητα; Αυτό τελείωσε για την Ελλάδα και πρέπει να το καταλάβουν όλοι».