Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Η κολπική μαρμαρυγή κύρια απειλή για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού!

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γηρασμένων ευρωπαϊκών χωρών και παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης στο γενικό πληθυσμό με σοβαρά επακόλουθα για την υγεία των κατοίκων της.
Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) αποτελεί κύρια απειλή για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και το πρόβλημα αυτό θα επιταθεί τα προσεχή έτη, γιατί οι κύριες αιτίες της είναι η προχωρημένη ηλικία και η υπέρταση.
Μόνο οι μισοί
Ερευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας έδειξε ότι από τους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή μόνο οι μισοί λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και εξ αυτών μόνο οι μισοί τη δόκιμη θεραπευτική αγωγή με κουμαρινικά αντιπηκτικά.
Με λίγα λόγια, περισσότερα από τα μισά
αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή στη χώρα μας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με τεράστιο και προφανές κοινωνικοοικονομικό όφελος. Για το θέμα μίλησαν την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή το 15ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, οι Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Δημήτριος Ρίχτερ, διευθυντής Β' Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Γεώργιος Ανδρικόπουλος, αν. διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
Η ανθεκτική υπέρταση
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε σε μια πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης.
Η ανθεκτική υπέρταση, η οποία ορίζεται σήμερα ως αρτηριακή πίεση που παραμένει αρρύθμιστη παρά τη λήψη 3 ή περισσότερων αντιυπερτασικών φαρμάκων στις μέγιστες ανεκτές δοσολογίες εκ των οποίων το ένα είναι διουρητικό, αφορά περίπου το 5-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών.
Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθεκτικής υπέρτασης παίζει η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Με σκοπό τον σημαντικό περιορισμό της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ανθεκτική υπέρταση, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD) με τη διαδερμική εισαγωγή ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, ασφαλής και απαιτείται νοσηλεία μιας ημέρας.