Αλλάζει το σύστημα των εφημεριών και των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στη διάθεση της εφημερίας τίθενται οι γιατροί όλων των κλινικών, οργανώνεται Ομάδα Διαλογής των περιστατικών και μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, διαμορφώνονται θάλαμοι Βραχείας Νοσηλείας, ενώ προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους γιατρούς που δεν παρίστανται στην εφημερία, καθώς και τον διοικητή που δεν έχει διασφαλίσει την καλή λειτουργία της.
Το Real.gr αποκαλύπτει την πρόταση του διοικητή της Α Υγειονομικής Περιφέρειας, Άρη Μουσιώνη, για το νέο μοντέλο λειτουργίας των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η παρούσα πρόταση έρχεται να απαντήσει σε μεγάλα και χρόνια προβλήματα, όπως οι λίστες αναμονής για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, στην προβληματική ή και τριτοκοσμική υποδοχή τους, στα επείγοντα και στη διαχείριση της νοσηλείας τους».
Σύμφωνα με την εισήγηση «ο ασθενής αισθάνεται ανεπιθύμητος, ενώ εμφανίζεται το φαινόμενο των πλασματικώς επειγόντων περιστατικών, φαινόμενο που αποτελεί πηγή διαφθοράς και κατασπατάλησης πόρων. Με το νέο σύστημα, ο ασθενής απελευθερώνεται από τις καταστροφικές λογικές μικρομάγαζου και πελάτη».
Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, το 83% των εισαγωγών στα νοσοκομεία γίνεται στις εφημερίες, ενώ σε άλλες χώρες το ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο λειτουργίας των έκτακτων περιστατικών, ενεργοποιούνται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στους οποίους κατευθύνεται ο ασθενής όταν μπαίνει στο νοσοκομείο.
Εκεί τον υποδέχεται η Ομάδα Διαλογής, η οποία αποτελείται από δύο έμπειρους γιατρούς που κάνουν την αξιολόγηση του περιστατικού. Ανάλογα με την κατάστασή του, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επείγον (κόκκινο), σε ετοιμότητα (πράσινο) ή ότι μπορεί να περιμένει (κίτρινο).
Στον χώρο των ΤΕΠ διαμορφώνονται θάλαμοι Βραχείας Νοσηλείας, μικροί χώροι με ένα ή δύο κρεβάτια, στα οποία παραμένουν όσα περιστατικά χρειάζονται παρακολούθηση μέχρι ν αποφασισθεί εάν θα γίνει εισαγωγή τους.
Όσοι ασθενείς θέλουν περαιτέρω φροντίδα, παραπέμπονται στους γιατρούς της εφημερίας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, καταργούνται οι κλινικές και προσδιορίζονται δύο βασικοί τομείς, ο Παθολογικός και ο Χειρουργικός, στους οποίους εντάσσονται οι γιατροί όλων των κλινικών.
Η απόφαση για την εισαγωγή του ασθενή γίνεται πλέον από ομάδα γιατρών και όλες οι κλίνες είναι στη διάθεση του Τομέα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση, με το νέο σύστημα πρόκειται να σταματήσουν τα «βιλαέτια» κλινικαρχών, οι προσωπικές ιδιοτελείς στρατηγικές και οι συνθήκες κατασπατάλησης πόρων εις βάρος της υγείας των ασθενών.
Μάλιστα φέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάρχουν 37 κλινικές που διαθέτουν από ένα έως πέντε κρεβάτια. Από αυτές τρεις έχουν μόνο ένα κρεβάτι και άλλες τρεις διαθέτουν δύο!
Στις εφημερίες, η παρουσία των γιατρών όλων των βαθμίδων είναι υποχρεωτική και προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για όσους διαπιστωθεί ότι δεν είναι στη θέση τους.
Υπεύθυνος για την λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών είναι ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου και σε σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι κανόνες της σωστής λειτουργίας, ο διοικητής παύεται και ο υπεύθυνος των ΤΕΠ τίθεται σε αργία.
Επίσης αλλαγές προβλέπονται και στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία, με στόχο να περιορισθούν οι λίστες αναμονής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σημερινών στρεβλώσεων είναι ο Άγιος Σάββας, στον οποίο η μία χειρουργική κλινική έχει 3 ημέρες αναμονής, ενώ η άλλη έχει 180 ημέρες!
Ο μέσος όρος αναμονής στα νοσοκομεία της Αττικής είναι από μία εβδομάδα έως δύο μήνες, με μεγαλύτερη αναμονή στις εξειδικευμένες κλινικές.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι κλινικές συνενώνονται και τα ραντεβού κλείνονται πλέον κεντρικά.
Κατάργηση των εργαστηρίων
Παράλληλα προτείνεται η κατάργηση των εργαστηριακών τμημάτων, των νοσοκομείων και η δημιουργία Κεντρικού εργαστηρίου για την πραγματοποίηση επιλεγμένων εξετάσεων, το οποίο θα ονομάζεται «Κέντρο Αριστείας».
Το εργαστήριο θα συγκεντρώνει και θα πραγματοποιεί το σύνολο αυτών των εξετάσεων από όλα τα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.
Στα νοσοκομεία το προσωπικό θα πραγματοποιεί μόνο τις επείγουσες εξετάσεις και τις εξετάσεις ρουτίνας.
Εκτιμάται ότι η δαπάνη για τα αναλώσιμα του κεντρικού εργαστηρίου δεν θα υπερβαίνει το 10% της σημερινής δαπάνης και ότι από τα 60 εκατομμύρια ευρώ του ετήσιου κύκλου εργασιών των αντιδραστηρίων, για τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, το κόστος θα πέσει στα 4 εκατομμύρια ευρώ!