Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ελπιδοφόρες δοκιμές εμβολίου κατά της μαλάριας!

Οι κλινικές δοκιμές εμβολίου κατά της μαλάριας σε παιδιά στην Αφρική έδωσαν ενθαρρυντικά σημάδια μειώνοντας τα εμβολιασμένα παιδιά που προσβλήθηκαν από την ασθένεια κατά 50%.
Το εμβόλιο γνωστό ως RTS,S είναι ένα από τα δύο γνωστά πειραματικά εμβόλια που βρίσκονται σε δοκιμή αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της πειραματικής εφαρμογής του, στο New England
Journal of Medicine, η δοκιμαστική εφαρμογή έγινε σε 15.000 παιδιά κάτω των 18 μηνών σε επτά αφρικανικές χώρες.
Όπως δήλωσε ο Άντριου Γουίτι, επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας GSK που αναπτύσσει το εμβόλιο, μαζί με την μη κερδοσκοπική οργάνωση PATH Malaria Vaccine Initiative «τα δεδομένα δείχνουν ότι είμαστε στο κρίσιμο σημείο αιχμής στην ολοκλήρωση του πρώτου εμβολίου κατά της μαλάριας».
Κάθε χρόνο πάνω από 225 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από μαλάρια και 800.000 από αυτούς που πεθαίνουν είναι παιδιά στην Αφρική. Προς το παρόν οι ειδικοί ελπίζουν ότι αν και το εμβόλιο δεν προσφέρει ανοσία στο 100% των περιπτώσεων θα βοηθήσει να μειωθούν τα θύματα της αρρώστιας, αλλά εκφράζουν ανυσηχίες για την τελική τιμή του.