Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Τέλος οι παροχές, έρχονται περικοπές - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΑΜΕΙΑ!


dretta
ΕΣΥ: Με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των δαπανών, η κυβέρνηση θέλει οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και το υγειονομικό υλικό!
Ισοπεδώνει η κυβέρνηση και τα τελευταία προνόμια των ασθενών, κόβοντας βασικές παροχές υγείας σε 9 εκατ. ασφαλισμένους. Δικαιώματα ετών στην υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων στα τέσσερα βασικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ)... πάνε περίπατο, αφού η κυβέρνηση με πρόσχημα τον εξορθολογισμό της δαπάνης βάζει τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμη και υγειονομικό υλικό.
Η έμπνευση των νέων περικοπών και της δουλειάς του... ποδαριού, όπως αποδεικνύεται, ανήκει στην
Ελληνίδα... Μέρκελ των ταμείων, Αθηνά Δρέττα, η οποία συνέταξε τον κανονισμό παροχών κατ' εντολή των υπουργών Υγείας και Εργασίας.
Πρόκειται για τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, η οποία ανέλαβε να «θερίσει» ό,τι προνόμιο είχαν οι ασφαλισμένοι αλλά και να προσθέσει έξοδα στις τσέπες εκείνων που δεν πλήρωναν για την υγεία τους. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε κατά τη συγγραφή του κανονισμού είναι το γεγονός ότι η συγγραφέας ούτε τον πρόεδρο του φορέα Γερ. Βουδούρη που θα κληθεί να εφαρμόσει το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ΕΟΠΥΥ με τις μειωμένες παροχές, δεν είχε ενημερώσει για το ακριβές περιεχόμενό του.
Μάλιστα όταν η κυβέρνηση έδινε τον κανονισμό στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επέστρεφε από επαγγελματικό ταξίδι στη Γερμανία και έμαθε τα νέα από τα ΜΜΕ. Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων υπάρχει πολύ πιο αυστηρό σχέδιο, το οποίο όμως δεν επελέγη εξαιτίας του φόβου κοινωνικών αντιδράσεων μετά και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα. Το αυστηρότερο σχέδιο περιέχει μεγαλύτερες περικοπές και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.
Περισσότερο χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Δεν φθάνει που οι συντάξεις τους κυμαίνονται στο... αστρονομικό ποσό των 400 ευρώ, καλούνται τώρα να πληρώνουν και συμμετοχή στις εργαστηριακές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον κανονισμό, ενοποιούνται τα ποσοστά συμμετοχής για παρακλινικές εξετάσεις και τα ποσοστά για ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ από 25% περιορίζονται σε 15% (οι τυχεροί στην περίπτωση αυτή), για το ΙΚΑ ενοποιούνται στο 15%, ενώ στον ΟΓΑ αυξάνεται η συμμετοχή από μηδέν που ήταν σε 15%.
«Φτερά» κάνουν και τα υγειονομικά προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς κατακτήσεις ετών καταργούνται με την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τα υπόλοιπα τρία ταμεία. Ετσι μονόκλινα και δίκλινα αποτελούν παρελθόν για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και πλέον όλοι θα νοσηλεύονται σε τρίκλινα. Για όποιον επιθυμεί να εισαχθεί σε καλύτερο δωμάτιο πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του. Εκτός των άλλων, πληρωμές θα έχουμε πια και στο υγειονομικό υλικό, καθώς θεσπίζονται ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων 10-25%, από τα οποία όμως απαλλάσσονται οι χρόνια πάσχοντες, καθώς και ειδικές κατηγορίες ασθενών.
Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι εμπνευστές του κανονισμού δεν φαίνεται να υπολόγισαν την αύξηση της δαπάνης που θα προκύψει εξαιτίας των πρόχειρων αλλαγών στις οποίες προχωρούν. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα υπάρχει εκτόξευση των εξόδων για φάρμακα και περίθαλψη κυρίως εξαιτίας της ελεύθερης πρόσβασης των ασφαλισμένων όλων των ταμείων σε 22.000 γιατρούς. Άλλωστε το παράδειγμα του ΙΚΑ που είχε τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ταμεία, οφειλόταν στο ότι υπήρχε ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός βάσει του οποίου οι ασφαλισμένοι ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μόνο δικές του υποδομές. Αν οι 5,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ιδρύματος έχουν πλέον πρόσβαση σε 22.000 γιατρούς από 7.000, δεν θα αυξηθεί και αντίστοιχα ο αριθμός των επισκέψεων, οι συνταγογραφήσεις, συνεπώς και η δαπάνη