ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΑ ΣΤΙΣ 16/10/2011
Με πολλή χαρά συμμετείχα στην συγκέντρωση του ΙΣΑ όπου προσκλήθηκα να συζητήσουμε τις νεώτερες εξελίξεις στα προβλήματά μας. Η χαρά μου μεγάλωσε όταν είδα τον σημαντικό αριθμό όσων συμμετείχαν και το υψηλό επίπεδο προβληματισμού που κατατέθηκε.
Δυστυχώς την επομένη ημέρα η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν στο δελτίο τύπου του ΙΣΑ είδα ότι πάρθηκαν αποφάσεις (αποχώρησα λίγο πριν το τέλος), από τους λίγους εναπομείναντες, για μια σειρά από θέματα τα οποία ούτε
συζητήθηκαν, ούτε είχαμε εξουσιοδότηση από κανένα να τα αποφασίσουμε, ούτε αποτελούσαμε θεσμικό όργανο για να πάρουμε επί τόπου αποφάσεις. Δεν είμαι τυπολάτρης αλλά έμαθα να σέβομαι πάντα τους θεσμούς γιατί αποτελούν εγγύηση διαφάνειας, δημοκρατικής λειτουργίας και τελικά ενότητας του κλάδου.
Δυστυχώς, για μένα τουλάχιστον, αποδείχθηκε ότι άλλος ήταν ο στόχος της συγκέντρωσης. Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται ότι ήταν ένα βήμα εμπρός αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αν το ίδιο επαναληφθεί στην Θεσ/νίκη, στην Πάτρα κλπ θα καταλήξουμε ένα σκορποχώρι όπου ο καθένας θα φτιάχνει ένα συντονιστικό όργανο για να περνά την πολιτική του η την προσωπική του προβολή.
Πιο συγκεκριμένα επί των «αποφάσεων».
1) «καθολική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΙΚΑ»
Αδυνατώ να καταλάβω τι σημαίνει και ποιους αφορά. Μόνο τους γιατρούς του ΙΚΑ;
2) «Αποχή όλων των ιατρών από τα καθήκοντά τους 19 και 20/10/11»
Αυτό γίνεται με αποφάσεις ΔΣ και όχι συγκεντρώσεων.
3) «Επιβεβαίωση της απόφασης της ΓΣ του ΠΙΣ για την μη χορήγηση βεβαιώσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους για σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ».
Από πότε χρειάζονται επιβεβαίωση οι αποφάσεις του ανώτατου οργάνου των ιατρών από μια συγκέντρωση προέδρων ( που συμμετείχαμε στην λήψη αυτής της απόφασης).
4) «Κάλεσμα των ιατρών Πανελλαδικά την 9/11/2011 για δωρεάν ιατρική εξέταση όλων των ασφαλισμένων, χωρίς τις εντολές επίσκεψης»
Φτηνό επικοινωνιακό τρυκ. Αφ’ ενός για τους ασφαλισμένους δεν λέει τίποτα, αφ’ ετέρου για τους γιατρούς τα χαρτάκια και να τα πάρουμε στο ψυγείο μπαίνουν.
5) «Την 6/11/2011 θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό χώρο του ΙΣΑ συγκέντρωση των εκπροσώπων όλων των Ιατρικών Συλλόγων και φορέων προς επανεκτίμηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων.»
Το ένα λάθος φέρνει το άλλο. Θεσμοθετείται λοιπόν αυτή η άτυπη συγκέντρωση σαν όργανο που λαμβάνει αποφάσεις. Αλήθεια θα υπάρχει ημερήσια διάταξη; Ποιος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι αρκετός για να νομιμοποιεί τις αποφάσεις; Θα γίνουν ψηφοφορίες;
6) « Απόφαση για συγκέντρωση εξουσιοδοτήσεων από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους πανελλαδικά για την σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ»
Άραγε κατά τα πρότυπα του ΙΣΑ; Πόσοι θα στείλουν εξουσιοδοτήσεις για να διαπραγματευθούμε «με γνώμονα την Ιατρική αξιοπρέπεια, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και την δημόσια υγεία» όπως αναφέρεται στο κείμενο του ΙΣΑ. Τέτοιες έννοιες έχουν τόσο πλατύ περιεχόμενο που ο καθένας τις ερμηνεύει κατά το δοκούν. Και σε όσους δεν στείλουν τι θα τους κάνουμε; Σε όσους αργότερα ανακαλέσουν την υπογραφή τους; Μήπως θα τους περάσουμε από πειθαρχικό; Αστεία πράγματα…
Αντ’ αυτού ζητήθηκε (και από τον υπογράφοντα) η συλλογή ατομικών Δηλώσεων με τις οποίες δεσμεύεται ο κάθε γιατρός (πολιτικά και ηθικά) ότι δεν θα υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ εάν δεν εξασφαλισθεί πρώτα
α) η ελεύθερη επιλογή γιατρού από όλους τους ασθενείς
β) η δυνατότητα (αν θέλουν) όλων των γιατρών να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
γ) η ελεύθερη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων από συμβεβλημένους και μη, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και τους κανόνες του κάθε Ταμείου.
Η τριάδα αυτή μπορεί να αποτελέσει την βάση συσπείρωσης όλου του Ιατρικού σώματος, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας μας για τον εαυτό του, τις οικονομικές του απαιτήσεις, τον τρόπο που θέλει να δουλέψει. Η συλλογική σύμβαση είναι σαφώς επιθυμητή αλλά χρειάζεται προσοχή στα οικονομικά στοιχεία. Τι θα κάνει πχ ο ΙΣΑ αν αύριο ο ΕΟΠΥΥ δεχτεί την κατά πράξη αμοιβή αλλά βάλει ένα πλαφον πχ 130 επισκέψεων (2.600 €) τον μήνα ανά γιατρό. Θα το δεχτεί; Εκτός αν νομίζουμε ότι το πουγκί του κράτους είναι αστείρευτο. Όσοι δεν υπογράψουν αυτή την Δήλωση (η δεν την τηρήσουν) έχουμε κάθε δικαίωμα να τους παραδώσουμε κατόπιν στην δημόσια χλεύη.
Τέλος οι Ιατρικοί Σύλλογοι από την αποστολή τους εκπροσωπούν τους γιατρούς, διαπραγματεύονται γι’ αυτούς κλπ και δεν χρειάζονται κάθε φορά πιστοποίηση γι αυτό.
7) Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η «συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής με σκοπό το συντονισμό Πανελλαδικής δράσης σε όλα τα επίπεδα και για την ενημέρωση των γιατρών και πολιτών σε συνεργασία με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.»
Δηλαδή κάναμε την κηδεία στον ΠΙΣ, να δούμε πότε θα κάνουμε και το μνημόσυνο. Απορώ αν τα δύο επίλεκτα μέλη της επιτροπής οι κκ Βλασταράκος και Τσούκαλος που είναι μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ έχουν κάνει εκεί αυτή την πρόταση. Πως θα αισθάνονται σαν μέλη του ΔΣ με αυτή την πρωτοφανή απαξίωση του ΠΙΣ. Εκτός εάν, όπως ακούγεται, δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε συνεδρίαση του οργάνου. Και προφανώς δεν είναι δικαιολογία η ανυπαρξία του ΠΙΣ στους σημερινούς αγώνες, διότι όταν εκλέγεται κάποιος σε ένα ΔΣ αγωνίζεται με κάθε τρόπο και όχι μόνο από την θέση του Προέδρου. Οι δεδομένοι συσχετισμοί στο ΔΣ του ΠΙΣ επιτρέπουν την λήψη τέτοιων αποφάσεων.
Να σημειωθεί ότι ζητήθηκε από πολλούς ομιλητές να δημιουργηθεί διαπραγματευτική ομάδα υπό την αιγίδα του ΠΙΣ η οποία θα συζητά με την Κυβέρνηση και θα είναι η μόνη αρμόδια να μας ενημερώνει υπεύθυνα για την πρόοδο του διαλόγου. Ενός διαλόγου που πρέπει να έχει συγκεκριμένα βήματα και ατζέντα κάθε φορά. Να καταγράφονται τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας και να συνυπογράφεται από τους συνδιαλεγόμενους. Αυτό θα αποκαλύψει και τα καραγκιοζιλίκια ο κάθε συνομιλητής μας να λέει διαφορετικά πράγματα, να τα αναιρεί την επομένη και να γινόμαστε «…όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα…»
Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω για τελευταία φορά ότι ο σεβασμός των θεσμικών οργάνων είναι πάνω από οποιοδήποτε προσωρινό στόχο καθενός.
Ας μην ξαναγυρίσουμε σε πικρές ημέρες που πλήρωσε (και πληρώνει) ακριβά ο Ιατρικός Κόσμος.
ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου