Φυσικά σε κάθε τέτοια περίπτωση τα θύματα φωνάζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να λύσουν το θέμα. Και τις φώναξαν. Και ήλθαν οι αρμόδιοι…
Η σημερινή κυβέρνηση πληρώνει τα εφηβικά λάθη της αλλά κυρίως την επικοινωνιακή της επιλογή την οποία επέλεξε τον Φθινόπωρο του 2009 προκειμένου να δικαιολογήσει την αδυναμία της να εκπληρώσει την υπόσχεσή της ότι δηλαδή λεφτά υπάρχουν και μοιράζω…
Όλα τα κανάλια χρηματοδότησης έχουν κλείσει πλέον από παντού. Το Δημόσιο πιέζεται ασφυκτικά και φαίνεται ανήμπορο να κινήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Και φτάσαμε στο σημείο να αναμένουμε νέα σειρά μέτρων. Φυσικά θα πρέπει να βρεθούν και αυτοί που θα χρειαστεί να πληρώσουν. Γιατί όσοι υπήρχαν μέχρι σήμερα τέλειωσαν.
Ποια είναι τα νέα μέτρα; Ποιες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών;
1. Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
2. Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.
3. Νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό. Ορισμένες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
4. Περικοπές προνοιακών επιδομάτων.
5. Ακόμη περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.
Και όπως έγραψε σε εκτενές ρεπορτάζ το «ΒΗΜΑ» ζητούν ως το τέλος του χρόνου να μπουν ιδιώτες σε 10 δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΑΒ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ, ΟΠΑΠ) και να πουληθούν το Ελληνικό και τα ακίνητα φιλέτα της ΚΕΔ, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ομολόγων που λήγουν.
«Η βόμβα βρίσκεται στα χέρια του Γ. Παπανδρέου...». Με αυτά τα λόγια τεχνοκράτες της τρόικας που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιγράφουν την κατάσταση που ξέφυγε κατά το 2011, με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 18,5 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Υπό αυτές τις συνθήκες το «χρηματοδοτικό κενό» στα δημόσια οικονομικά ως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν και τα δάνεια που λήγουν, ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Αυτό το κενό η κυβέρνηση περιμένει να το καλύψει από τις επόμενες δύο δόσεις της βοήθειας, δηλαδή την έκτη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ που επρόκειτο να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου και την έβδομη δόση 5 δισ. ευρώ που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να καταβληθεί ως την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου. Η επόμενη ημερομηνία λήξης ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι η 19η Δεκεμβρίου. Τα ομόλογα που λήγουν από 19 ως 31 Δεκεμβρίου 2011 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ.