Η λίστα του... Σίντλερ με τους «έφεδρους» υπαλλήλους είναι ήδη έτοιμη στο υπουργείο Υγείας. Ο κατάλογος με τα υλικά και τα φάρμακα που θα κοπούν από νοσοκομεία και ασθενείς έχει καταρτισθεί. Τα κρεβάτια που θα μειωθούν σε κάθε νοσοκομείο έχουν υπολογισθεί.
Το τοπίο στον τομέα της υγείας μοιάζει κάθε μέρα όλο και πιο γκρίζο. Ομως οι ασθενείς μπορεί να χάσουν την υγειονομική τους περίθαλψη και τα προνόμιά τους, ελέω τρόικας, αλλά θα κερδίσουν κάτι άλλο: χοιροστάσια και ορνιθοτροφεία. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που αποτελούν περιουσία των
νοσοκομείων από κληροδοτήματα και αναμένεται να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλισθούν πόροι.
Η υπόθεση «εφεδρείες» μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα για τους εργαζόμενους. Ο κλήρος θα πέσει πρώτα σε 300 άτομα που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να μπουν στο... ψυγείο λαμβάνοντας το 60% του μισθού τους. Οι υπάλληλοι αυτοί αποτελούν το 10% από το σύνολο των περίπου 3.000 εργαζομένων που απασχολούνται σε φορείς υγείας που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας.
Το τσεκούρι θα πέσει αρχικά σε 10 τέτοιους φορείς. Μεταξύ αυτών είναι: το ΙΦΕΤ, το ΕΚΕΒΥΛ, το ΚΕΘΕΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΟΚΑΝΑ, η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι στον ΙΦΕΤ που απασχολούνται σήμερα κοντά στα 56 άτομα, η κυβέρνηση σκοπεύει να δείξει την πόρτα εξόδου σε περίπου 6 με 7 άτομα. Βασικό κριτήριο θα είναι η αποτελεσματικότητα των υπαλλήλων αλλά και η εκπαίδευσή τους. Αντίστοιχη τακτική θα ακολουθηθεί και στους υπόλοιπους φορείς.
Στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου εργάζονται περίπου 1.000 άτομα, οι επιλογές είναι πιο σύνθετες, καθώς μόνο 250 βρίσκονται στην κεντρική υπηρεσία, ενώ οι υπόλοιποι 750 εργάζονται είτε σε διάφορα δίκτυα υποστήριξης προγραμμάτων, είτε είναι ενταγμένοι μέσα στα νοσοκομεία (περίπου 400 άτομα). Αλλωστε το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο, οι όποιες ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονταν μέσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο και προκήρυσσε τις θέσεις. Και στην περίπτωση αυτή το ξεκίνημα αναμένεται να γίνει με το 10% των υπαλλήλων.
Μαχαίρι 10% αναμένεται όμως να πέσει ακόμη και στο Ινστιτούτο Παστέρ (χρηματοδοτείται από τη Γ. Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας), το οποίο πραγματοποιεί εργαστηριακό και ερευνητικό έργο, ενώ παράγει και εμβόλια. Η σκέψη είναι -όπως αναφέρουν πηγές- να συγχωνευθεί με άλλο αντίστοιχο ίδρυμα και να μειωθεί το προσωπικό. Ομως το πρόβλημα που προκύπτει είναι πως έχει υπογραφεί σύμβαση με τη Γαλλία και υπάρχει κίνδυνος να αφαιρεθεί το δικαίωμα στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί την ονομασία «Παστέρ», κάτι που θα πλήξει καίρια το κύρος του Ινστιτούτου. Αλλωστε το Ινστιτούτο Παστέρ στην προπερσινή κρίση της γρίπης συνέβαλε δραστικά στο θέμα των εμβολίων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Π. Ευσταθίου.
Για όσους φορείς μετά το ψαλίδισμα του 10% του προσωπικού, εξακολουθούν να απασχολούνται πάνω από 100 άτομα, θα έρθει το δεύτερο κύμα των εφεδρειών που θα αγγίζει ακόμη και το 25% με 30% και θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή εταιρειών αξιολόγησης.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει έως τις 26 Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει πλήρως τον κατάλογο με το 10% των εφεδρειών που θα γίνουν στους φορείς που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Ψαλίδι στις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας κατά 300 εκατ. ευρώ πρέπει να πέσει το επόμενο διάστημα, καθώς από 5,6 δισ. το κονδύλι πρέπει να περιορισθεί στα 5,3 δισ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να «τσεκουρωθούν» έξοδα από επιχορηγήσεις, λειτουργικές δαπάνες της κεντρικής υπηρεσίας αλλά και φάρμακα, υγειονομικό υλικό νοσοκομείων και υπερωρίες προσωπικού του ΕΣΥ, καθώς και έξοδα προνοιακών ιδρυμάτων.
Μετά τις αντιδράσεις του ιατρικού κλάδου και περιστολή δαπανών από τις εφημερίες, το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι αυτές δεν θα πειραχτούν. Ομως ούτε θα αυξηθούν παρότι σήμερα είναι περιορισμένες και φυσικά απλήρωτες ακόμη στους γιατρούς εδώ και μήνες. Το προσωπικό των νοσοκομείων πρέπει να μην κάνει επιπλέον υπερωρίες αλλά μόνο τις αναγκαίες βάρδιες όπως τα νυχτερινά και τις αργίες που εξαιρέθηκαν από το «μαχαίρι».
Το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται νέος κατάλογος με υλικά και φάρμακα που πρέπει να κοπούν από τα νοσοκομεία, ανεξάρτητα εάν σήμερα γιατροί και ασθενείς φέρνουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τις γάζες και τα βαμβάκια... από το σπίτι τους.
Βέβαια, η λύση των περαιτέρω μειώσεων των τιμών ειδικά στις προμήθειες των νοσοκομείων σε υλικά, φαίνεται πως μέσα στην αναμπουμπούλα δεν έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων.
Αντί να κοπούν υλικά θα μπορούσαν να μειωθούν οι τιμές μέσω της πιο ορθής σύγκρισης, αναφέρει ο Δ. Μάρδας, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και συμπληρώνει: «Το νέο σύστημα που μεθοδεύεται κινείται στα χνάρια των παλαιών του 2001, δηλαδή ενός αποκεντρωμένου συστήματος προμηθειών ανά περιφέρεια, με έναν κεντρικό φορέα που θα συντάσσει τις προδιαγραφές των προς προμήθεια προϊόντων για όλους και θα μεριμνά για τις τιμές τους μέσω του παρατηρητηρίου τιμών. Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή προβλήματα λειτουργίας του παρατηρητηρίου. Η μόνη πηγή ενημέρωσης των τιμών του παρατηρητηρίου είναι οι υπογραφείσες συμβάσεις. Αυτό είναι λάθος, καθώς υπάρχει ένα σύνολο βάσεων δεδομένων (όπως π.χ. η βάση δεδομένων της Ε.Ε. η TED) ικανό να δώσει πολλές αξιόπιστες πληροφορίες αναφορικά με τις τιμές προμηθειών των υλικών. Τέτοιες πηγές δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το παρόν σύστημα σήμερα».
Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα έξοδα που πρέπει να περιορισθούν στον τομέα της Υγείας άμεσα. Οσο για τα έσοδα... αυτά θα εξευρεθούν μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν τα νοσοκομεία και αγγίζει το μισό δισ. ευρώ. Πρόκειται για κτίρια κάθε λογής ακόμη και χοιροστάσια και ορνιθοτροφεία που ανήκουν στο ΕΣΥ και προέρχονται από κληροδοτήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο τομέας της πρόνοιας διαθέτει περίπου 300 κληροδοτήματα (οικόπεδα, οικήματα, εγκαταστάσεις κ.ά.) τα οποία είναι αναξιοποίητα και εγκαταλειμμένα εδώ και χρόνια.
* Οταν ο Γ. Γεννηματάς εμπνεύστηκε το ΕΣΥ, σίγουρα δεν είχε φανταστεί πως μια μέρα το οικοδόμημα που οραματίστηκε θα βρισκόταν ένα βήμα πριν την κατάρρευσή του. Σίγουρα δεν είχε φανταστεί πως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα απειλούνταν με ένα είδος εργασιακού... παρκαρίσματος. Πολλά δεν είχε υποπτευθεί και ευτυχώς δεν μπορεί να τα δει. Καλά, Γιώργο, εσύ έφυγες νωρίς...