Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Εφημερία στο «Αγία Βαρβάρα» για τα ράντζα του Αττικόν!


Έξι μήνες μετά την ένταξή του στο σύστημα  εφημεριών του ΕΣΥ, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής «Αττικόν»  παραμένει ο… μεγάλος ασθενής των εφημερευόντων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. 

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά 47 ράντζα (!)  ήταν ο απολογισμός της 24ωρης εφημερίας του «Αττικόν» την περασμένη Κυριακή καθώς και της χθεσινής εφημερίας στην Ψυχιατρική Κλινική. 

Η δραματική εικόνα που εκτυλίσσεται πλέον σε σταθερή βάση έπειτα από την ολοκλήρωση κάθε εφημερίας στο Αττικόν οδηγεί  τους αρμόδιους σε ταχεδία επανεξέταση των σχεδίων για τη χρήση και του γειτονικού  νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα». Το νοσηλευτικό ίδρυμα προοριζόταν για Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας αλλά πλέον  σχεδιάζεται να παραμείνει ως έχει και το ικανό και επαρκές προσωπικό του να αξιοποιηθεί στις εφημερίες είτε του Αττικόν είτε του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. 

Υπό ασφυκτικές συνθήκες η εφημερία 

Συνωστισμός στο Τμήμα Επειγόντων, πολύωρη αναμονή των ασθενών, καθυστερήσεις στα Αιματολογικά Εργαστήρια και τα μηχανήματα (υπερηχογράφους και ακτινογραφίες) ήταν το σκηνικό μιας ακόμη εφημερίας του «Αττικόν». 

Δεκάδες ράντζα βρίσκονται παραταγμένα στους διαδρόμους των κλινικών του νοσοκομείου έπειτα από 24 και πλέον ώρες που ολοκληρώθηκε η εφημερία. Μόνο στη Χειρουργική Κλινική βρίσκονταν δέκα ασθενείς σε ισάριθμες επικουρικές κλίνες –στην πλειονότητά τους βαριά χειρουργικά περιστατικά. 

Μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο το «Αττικόν» εφημέρευε κάθε τρεις ημέρες από τις 2.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. σε συνδυασμό πάντοτε με άλλα νοσοκομεία του Πειραιά. Κατά τους τελευταίους έξι μήνες το «Αττικόν» εφημερεύει σε 24ωρη βάση κάθε τρεις ημέρες και δέχεται κάθε φορά περίπου 1.200  επείγοντα περιστατικά! 

Σε επικουρικό ρόλο το γειτονικό νοσοκομείο «Άγια Βαρβάρα»

Η εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ένταξη του «Αττικού» στο πρόγραμμα εφημεριών είχε δοθεί τον περασμένο Ιανουάριο. Επί τρεις μήνες προσπαθούσαν η πρόεδρος της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και νήσων, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου και ο διοικητής του Αττικόν , καθηγητή Ιατρικής κ. Ηλίας Λαμπίρης, να λύσουν το «σταυρόλεξο» αυτής της ένταξης στο γενικό σύστημα εφημεριών. Το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε.  

Πλέον, και σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζονται και προωθούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» «μπαίνει»  και πάλι δυναμικά και αυτόνομα στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ. 

Οι αρμόδιοι έχοντας ως μπούσουλα και τον χάρτη συνενώσεων του ΕΣΥ σχεδιάζουν να ενισχύσουν με ιατρικό προσωπικό από κλινικές άλλων  νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» ώστε να μπορεί να εφημερεύσει κανονικά με τις δικές του «δυνάμεις». Ο αριθμός των γιατρών είναι περί τους 55 αλλά το νοσοκομείο έχει επάρκεια νοσηλευτών (περίπου 175). Επιπλέον, εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθούν σημαντικά οι υποδομές του νοσοκομείου. Παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο έχει πολύ χαμηλή πληρότητα (μόλις 34%),  οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία είναι περισσότερες από 100.000 τον χρόνο, κάτι που υποδηλώνει τον σημαντικό ρόλο του νοσοκομείου στην περίθαλψη των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.