Επιπλέον μέτρα 1 δισ. ευρώ, κυρίως από τη μείωση του δημόσιου τομέα και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, ζητεί η τρόικα προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας και, παράλληλα, υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου (επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής τους χρέους και μείωσης των επιτοκίου).
απόδοση του μέτρου (1,560 δισ.) και το ποσό που υπολείπεται σχεδόν ταυτίζεται με την απόδοση που θα έχει τυχόν εξίσωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης (1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση).
Ωστόσο, αυτή τη φορά οι επιτηρητές έχουν βάλει στο στόχαστρο το δημόσιο τομέα -τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους σε αυτές. Επιμένουν να γίνουν οι εξαγγελθείσες ιδιωτικοποιήσεις, να προχωρήσει -χωρίς καθυστερήσεις- το ενιαίο μισθολόγιο (μείωσης των μισθών) και να εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους.
Ωστόσο στο στόχαστρο τίθενται και τα εφάπαξ όσων συνταξιοδοτούνται. Κυρίως των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.) αλλά και του Δημοσίου. Και αυτό καθώς στο ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου βρίσκονται στην «ουρά» για το εφάπαξ περισσότεροι από 41.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι προσδοκούν σε παροχές από 42.000 έως 50.000 ευρώ. Συνολικά οι απαιτήσεις τους ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη αναλογιστική μελέτη τα κρυφό έλλειμμα του Ταμείου ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Σχεδόν το 1,8% του ΑΕΠ, ποσό που συν τω χρόνω θα αθροίζεται στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (τώρα υπολογίζονται τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι η αδυναμία καταβολής του εφάπαξ θα οδηγεί σε νέα έκτακτα μέτρα (προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού).
Να σημειωθεί ότι φέτος αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν άνω των 70.000 υπαλλήλων, κάτι που θα οδηγήσει σε οικονομικά κραχ τα ταμεία (κυρίως τα επικουρικά, αλλά και του εφάπαξ).
Τα στοιχεία αυτά αλλά και οι πιέσεις της τρόικας οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μείωση των εφάπαξ κατά τουλάχιστον 40%, μαζί με την περικοπή κατά 10% που αποφασίστηκε για όσους υπέβαλαν αιτήσεις μετά την 1/1/2010. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο πανικό στους ήδη εν εξάλλω ευρισκομένους δημοσίους υπαλλήλους. *