Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ι.Σ.Α: Ελεύθερη επιλογή ιατρού και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTqgvZ-P1bcX3EDZbKALoWjw8LNXwr4aeCVypv0dfXeFBgjw7WMjspw7xtXrGXh75Vef-yg8q8g4xp-wIlAeI71UtaK1VVww5akkXTpfkG4yR5pBkqjW0affVpIZrrJwQqXdKHVDbxQcFD/s1600/ISA.jpgΔελτίο Τύπου του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (Ι.Σ.Α.) προς τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινό, σχετικά με τις προτάσεις του Ι.Σ.Α. στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).   
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

"Κύριε Πρόεδρε, σε απάντηση στο υπ' αριθ. πρωτ. 1575/4-8-2011 ερώτημά σας για τη θέση του Ι.Σ.Α. σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, έχουμε να επισημάνουμε:

Α)    Η εναγώνια προσπάθεια των δύο υπουργείων να μορφοποιήσουν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαιώνει τη θέση μας τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2011 που ζητούσαμε να μην επιμείνουν στη βεβιασμένη ψήφιση του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ Α' 31/2-3-2011) αλλά να γίνει ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος. Οι θέσεις μας τότε συσπείρωσαν όλο τον ιατρικό κόσμο σε πανιατρικό μέτωπο με πρωτοφανείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Β)    Το υπ'αριθ. πρωτ. 1573/4-8-2011 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, γιατί ευτελίζει την αμοιβή της ιατρικής και απέχει από τις θέσεις που υποστηρίζουμε.

Γ)    Η θέση μας όσον αφορά την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους κατοίκους της χώρας είναι:

1.    Ενιαίος Φορέας Υγείας, ο οποίος δημιουργείται με αναβάθμιση των παροχών υγείας του κατώτερου σήμερα ασφαλιστικού φορέα προς τις παροχές του ανώτερου και όχι το αντίστροφο.

2.    Η Π.Φ.Υ. παρέχεται από τις Δημόσιες δομές Υγείας (στρατηγικός στόχος να μην παρέχεται από Νοσοκομεία) και από τους ελεύθερο-επαγγελματίες γιατρούς, με δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι μέσω Συλλογικών Συμβάσεων.

3.    Ελεύθερη επιλογή γιατρού από όλους τους πολίτες της χώρας.

4.    Αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, όπως θα προκύπτει από τη Συλλογική Σύμβαση.

5.    Δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εργαστη-ρια¬κών εξετάσεων σε όλους τους γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και σε αυτούς που δεν θα συμβληθούν με τον Ενιαίο Φορέα Υγείας".

Τέλος, η επιστολή «κλείνει» με την παράκληση του Ι.Σ.Α. να μεταφερθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση  του Π.Ι.Σ. που είναι προγραμματισμένη στις 20 Αυγούστου 2011, μια εβδομάδα αργότερα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση από συνέδρους.