Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Γιατροί χωρίς σπουδές, χωρίς πτυχίο...του Αθ.Εξαδάκτυλου*


Από την Παρασκευή 5/8/2011, εφόσον ψηφιστεί χωρίς αλλαγές το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΟ, ιατρείο στην Ελλάδα θα μπορεί να ανοίγει οποιοσδήποτε. Σπουδές, ξενύχτια, ειδικότητα κ.λπ. δε θα χρειάζονται. Θα μπορείτε σε μια γωνιά ενός κουρείου ή εστιατορίου ή εμπορικού καταστήματος να λειτουργείτε και ένα ιατρείο. Επιπλέον, από έξω θα μπορείτε να κρεμάσετε τιμοκατάλογο με προσφορές ή να προσλάβετε μαζορέτες να μοιράζουν εκπτωτικά κουπόνια και φυλλάδια όπου θα διαφημίζετε ότι διαθέτετε τον καλύτερο γιατρό στην πελατεία σας. Φυσικά, ο ανταγωνιστής σας γιατρός της διπλανής πόρτας, που αριστούχος μαθητής στα 18 του σπούδασε επί 15 χρόνια τις πιο κοπιώδεις σπουδές, για να έχει σήμερα το ιατρείο του, δε θα μπορεί να σας ανταγωνιστεί, καθώς η ιατρική δεοντολογία, και κυρίως η επιστημονική του αξιοπρέπεια, δεν του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί τις μεθόδους του μάρκετινγκ. Τα παραπάνω, βέβαια, θα πληρώσει με χρήμα και πόνο ο αφελής ασθενής ή το δημόσιο ταμείο.
Οι πολιτικοί θα πουν ότι ένα ακόμη κλειστό επάγγελμα άνοιξε, μόλις θα έχει συντελεστεί η κατάργηση της στοιχειώδους λογικής, που επιτάσσει ότι για να ασκήσετε την ιατρική πρέπει να την έχετε σπουδάσει. Γιατί, όμως, οι καθηγητές πανεπιστημίου, κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, ανέχονται ένα τέτοιο νομικό βιασμό της κοινής λογικής και νομοθετούν την άσκηση της ιατρικής με παρένθετα πρόσωπα; Ούτε η ΕΕ, ούτε η τρόικα, ούτε το μνημόνιο επιτάσσουν τα παραπάνω. Αλλωστε, ακόμη και η περίφημη οδηγία Bolgenstein εξαιρεί το χώρο της υγείας από τα νομοθετήματα για τα κλειστά επαγγέλματα για λόγους δημόσιου συμφέροντος και σε καμία ευρωπαϊκή ή άλλη πολιτισμένη χώρα δεν ισχύει κάτι παρόμοιο. Τι συμβαίνει, λοιπόν, και επιχειρείται να νομοθετηθεί η παράνοια; Ποια Κίρκη μαγεύει τους δελφίνους των κομμάτων εξουσίας; Πρώτος ο κ. Αβραμόπουλος, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, με υπουργική απόφαση υπάκουσε στις εντολές της.

Ο νυν υπουργός υγείας, μαγεμένος από τι άραγε, εν μέσω θέρους και λάθρα, της παραδίδει την πολιτική του αξιοπρέπεια και φερεγγυότητα, καθώς ο ίδιος από το Μάρτιο διαβεβαίωνε τον ιατρικό κόσμο πως με προεδρικό διάταγμα θα απέτρεπε μια τέτοια εξέλιξη. Μόνο μια κυρία, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δε μαγεύτηκε και με ειλικρίνεια και ευθυκρισία το Νοέμβριο του 2009, με νόμο, κατάργησε τα προεκλογικά αίσχη Αβραμόπουλου. Αλλά αυτή βλέπετε δεν είναι δελφίνος. Από βδομάδα, λοιπόν, αν ο υπουργός ολοκληρώσει τη νομοθεσία που θα σώσει την Ελλάδα με το άνοιγμα του κλειστού ιατρικού επαγγέλματος, όσοι σκέφτεστε το επαγγελματικό σας μέλλον θα έχετε και τη δυνατότητα να ανοίξετε ιατρείο, οδοντιατρείο, εργαστήριο. Δεν πειράζει που δεν έχετε κάνει ανάλογες σπουδές, θα βάλετε μαζορέτες και μάρκετινγκ!
Η ανάλαφρη διάθεση στο παραπάνω κείμενο επελέγη συνειδητά, για να κρυφτεί η αηδία μας για τα έργα και τις ημέρες των πολιτικών μας. Ο ιατρικός κόσμος θα κάνει όσα πρέπει για να μη γίνει τσίρκο η άσκηση της ιατρικής και θα διεκδικήσει την αξιοπρέπεια των ιατρών παντού: στην κοινωνία, στα δικαστήρια, στα ευρωπαϊκά φόρα.
*Dr ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ: προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης