Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων...

4_farmaka

Το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε σε ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Η ανακοστολόγηση αφορά σε 1.200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 off patent και 7.000 αντίγραφα.
Ο προσδιορισμός των τιμών έγινε σύμφωνα με το νόμο 3984/2011: τα πρωτότυπα στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρώπης, στα φάρμακα που έληξαν οι πατέντες (off patent) στο 70% της τιμής του πρωτότυπου και τα αντίγραφα – γενόσημα στο 63% της τιμής του πρωτότυπου.
Το Δελτίο Τιμών ισχύει από αύριο 1η Ιουλίου 2011.
ΣΦΕΕ: Οι συμπιέσεις των τιμών οδηγούν σε ελλείψεις
Ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωσή του σχετικάμε το νέο δελτίο τιμών αναφέρει τα εξής:

 'Μετά από ομολογουμένως εντατικότατη προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υγείας, της έχουσας την ευθύνη για την τιμολόγηση των φαρμάκων, και της αντίστοιχης Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων αναρτήθηκε σήμερα στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας και του ΣΦΕΕ, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Η προσπάθεια αυτή έγινε με αντικειμενικότητα και διαφάνεια. Τυχόν λάθη θα πρέπει να διορθωθούν στο διορθωτικό Δελτίο Τιμών, το οποίο πρέπει να εκδοθεί εντός των προσεχών 20 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος. Το Υπουργείο Υγείας τήρησε τα προβλεπόμενα από το νόμο και συγκεκριμένα από το άρθρο 14 του νόμου 3840/2010, βάσει του οποίου οι τιμές των φαρμάκων δεν δύνανται να είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών στις 22 χώρες της ΕΕ.

Δείτε εδώ το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων
http://www.yyka.gov.gr/articles/times-farmakwn/deltia-timwn/565-deltia-t...
Είναι γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτελεί μια λίαν σκληρή αντιμετώπιση και προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η συνεχιζόμενη προσπάθεια συμπιέσεως των τιμών των φαρμάκων και η μονόπλευρη εστίαση της προσοχής της Πολιτείας στο φάρμακο και ιδιαίτερα στις τιμές δεν αποτελεί λύση στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών της Υγείας. Αντιθέτως οι μειώσεις τιμών από την Πολιτεία έχουν προκαλέσει αποδιοργάνωση της αγοράς, χωρίς να επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι η μείωση της δαπάνης, ενώ αντίθετα προκαλούν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά δημιουργώντας εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την υγεία τους. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κάθε περαιτέρω συμπίεση των τιμών το μόνο που θα καταφέρει είναι να στερήσει τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς.
Η Πολιτεία θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της και στα υπόλοιπα σημεία του χώρου της Υγείας και ιδιαίτερα στον έλεγχο του δικτύου διανομής και την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος υγείας, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ηλεκτρονικό ιστορικό του ασθενούς, τους συνεχείς ελέγχους που αποτελούν το μόνο τρόπο ελέγχου της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης και είναι η μόνη λύση για τη συγκράτηση των δαπανών.'