Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Περικοπές και πειράματα Λοβέρδου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης!


Περισσότερες απορίες προκάλεσαν παρά έλυσαν οι διευκρινίσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για την “επόμενη μέρα” στα νοσοκομεία Ειδικών Παθήσεων (“Λοιμωδών”) και Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων κατά την παρουσίαση των διοικητικών συγχωνεύσεων στο ΕΣΥ.
Για την αλλαγή ρόλων στα δύο νοσοκομεία είχε προϊδεάσει κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης.
Από τις τελικές ανακοινώσεις του Α. Λοβέρδου σε ό,τι αφορά το Λοιμωδών προκύπτει ότι από τα 93 κρεβάτια παραμένουν τα δέκα, τα οποία εντάσσονται διοικητικά στο “ΑΧΕΠΑ”, και επαφίεται “στη διακριτική ευχέρεια της νέας ενιαίας διοίκησης” του νοσοκομείου εάν θα μετατραπεί σε κέντρο αίματος, όπως είναι η αρχική πρόταση, ή κέντρο αποκατάστασης, που είναι το νέο στοιχείο της πρότασης, χωρίς όμως να ειπωθεί τίποτε συγκεκριμένο. “Έχουμε κάθε λόγο να το μετατρέψουμε, αλλά ας το δει η διοίκηση του ‘ΑΧΕΠΑ’ κι ας μας πει”, είπε ο υπουργός πετώντας το μπαλάκι στο διοικητή του νοσοκομείου.
Για την προβληματική αρχική εισήγηση, που προέβλεπε τη μετατροπή του νοσοκομείου σε κέντρο αίματος, είχε μιλήσει εξαρχής η γενική συνέλευση των γιατρών του Λοιμωδών, στην απόφαση της οποίας αναφέρεται: Το σχέδιο του υπουργείου αγνοεί την ιδιαιτερότητα του ιδιοκτησιακού (οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες Ιταλοί έχουν προσφέρει δωρεά το κτίριο, για να στεγαστεί ειδικά το Λοιμωδών), την πολιτιστική αξία του (διατηρητέο μνημείο) και τα περιουσιακά στοιχεία του νοσοκομείου (δωρεά οικοπέδου 43 στρεμμάτων στο Φίλυρο με την προϋπόθεση της ανέγερσης νοσοκομείου)”.

Ευκαιρία ή άλλοθι; Όπως λέει ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών στο Λοιμωδών Σταύρος Κουσκουμβεκάκης, “η πρόταση για κέντρο αίματος είναι προδήλως ανέφικτη, γιατί ισχύουν ιδιοκτησιακοί, πολεοδομικοί, πολιτιστικοί και περιουσιακοί περιορισμοί. Το κέντρο αίματος προϋποθέτει πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές, που εμφανώς δεν πληρούνται από το Λοιμωδών. Τι θα κάνουν λοιπόν, αφού το αφήσουν να ερημώσει; Ή μήπως η ερήμωσή του αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία ή το άλλοθι για τους επικαρπωτές και τους επίβουλους που περιμένουν από το 1994 να εκμεταλλευθούν τον αύλειο χώρο του νοσοκομείου;”.
Η συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου έχει προτείνει είτε την οργανική ένταξη του Λοιμωδών σε ένα γενικό νοσοκομείο, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους τις υποστηρικτικές ειδικότητες (αναισθησιολόγους, νευρολόγους) και μονάδα εντατικής θεραπείας για τις εφημερίες, είτε την -αυτούσια- μεταφορά των δύο κλινικών του (παθολογική και παιδιατρική), καθώς και των εργαστηρίων σε ένα μεγάλο νοσοκομείο με επάρκεια κτιριακών υποδομών (π.χ. “Παπανικολάου”).

Το μοντέλο της Φράγκων. Για το “καινούργιο πείραμα” της μετατροπής του νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων σε κέντρο υγείας αστικού τύπου μιλά ο διοικητής του Δημήτρης Γκουρνέλλης. Καινούργιο αφού τα αρχικά σχέδια και οι προτάσεις προέβλεπαν είτε τη δημιουργία νοσοκομείου βραχείας νοσηλείας είτε την κατάργησή του. Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Α. Λοβέρδος προβλέπει τη διοικητική ένταξη στο “Ιπποκράτειο” με τα δέκα από τα συνολικά 33 κρεβάτια των δύο δερματολογικών κλινικών του (ΕΣΥ και ΑΠΘ). Αυτό που δεν είναι καινούργιο είναι το επιχείρημα της μετατροπής ενός υπό κατάργηση νοσοκομείου σε κέντρο υγείας αστικού τύπου. Το προηγούμενο του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” της Φράγκων είναι χαρακτηριστικό.
Το 1999 αποφασίστηκε η κατάργησή του, για να μεταφερθούν οι κλινικές του και να στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ το “Παπαγεωργίου”. Τα σχέδια προέβλεπαν τη μετατροπή του κτιρίου σε κέντρο υγείας αστικού τύπου και το έργο είχε ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Είχε κατατεθεί και συγκεκριμένη πρόταση λειτουργίας δημόσιου διαγνωστικού κέντρου, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Τα πειράματα στο Δερματολογικό γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου έχουμε έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (πέντε με έξι νέα κρούσματα έρπητα, γονόρροιας, σύφιλης και χλαμυδίων την εβδομάδα), στα εξωτερικά ιατρεία των δύο κλινικών εξετάζονται 60.000 ασθενείς το χρόνο και η αναμονή στα πρωινά τακτικά ιατρεία φτάνει τις 40 ημέρες.


Νέες τιμές για νοσήλια και 11.000 ιατρικές πράξεις

Οι λεπτομέρειες της “αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ” ανακοινώθηκε ότι θα δημοσιοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα. Ειδικότερα σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του Ανδρέα Λοβέρδου: σήμερα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, που μειώνονται κατά 31 άτομα, μέσα στην εβδομάδα το σχέδιο συνενώσεων κλινικών με τα κατά 11.018 λιγότερα κρεβάτια (μειώσεις κατά 2.258 των κλινών στη Βόρεια Ελλάδα), ενώ έχει προαναγγελθεί και η δημοσιοποίηση των νέων τιμών για νοσήλια και 11.000 ιατρικές πράξεις.
“Σύστημα παραγωγής”. Παράλληλα μέσω του συστήματος “Διαύγεια” δημοσιοποιήθηκε η χρηματοδότηση του υγειονομικού χάρτη με 3 εκατ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τη σύνταξη του οποίου έχει αναλάβει ο καθηγητής Γ. Κυριόπουλος (επικεφαλής της μιας εκ των τριών επιτροπών σοφών). Το έργο με τίτλο “1η τροποποίηση της οριζόντιας πράξης ‘σύστημα παραγωγής δεικτών υγειονομικού χάρτη’” έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2015 και η απόφαση υπογράφεται από το γ.γ. του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο.