Με μπόνους και έξτρα κίνητρα προσπαθεί η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Αιγαίου να «συγκινήσει» τους γιατρούς, ώστε να προτιμήσουν τα νησιά, όπου τα κενά στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι τεράστια. Το μπόνους μπορεί να είναι η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου, ενώ τα έξτρα κίνητρα, η εξασφάλιση δωρεάν κατοικίας και μετακινήσεων.
Οπως λέει η διευθύντρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου Χριστίνα Παπανικολάου, οι επικουρικοί γιατροί αν αποσπαστούν για τρεις μήνες σε άγονες και νησιωτικές περιοχές, θα λάβουν 10% αύξηση επί του βασικού μισθού και ο χρόνος παραμονής τους θα προσμετράται στο διπλάσιο ως προϋπηρεσία. Επιπλέον, προτείνει την παράλληλη απασχόληση γιατρών από τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ που λειτουργούν στο Αιγαίο και στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι θα αμείβονται είτε μέσω σύμβασης είτε κατά περίπτωση και κατά πράξη.
Η κ. Παπανικολάου υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι οι 150.000 μόνιμοι κάτοικοι των νησιών ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο λόγω του τουρισμού. «Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στη χώρα 70.000 γιατροί και κανείς να μην ενδιαφέρεται να εργαστεί στη νησιωτική Ελλάδα», δηλώνει η κ. Παπανικολάου.
«Υιοθεσία»
Εκτός από την παροχή των κινήτρων, καλούνται επίσημα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης για εθελοντική εργασία στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη και την Ικαρία. Η επιτακτική ανάγκη για κάλυψη ειδικοτήτων πρώτης γραμμής οδήγησε ήδη τη διοίκηση του Τζανείου να αποφασίσει την «υιοθεσία» των νοσοκομείων της Κω και της Καλύμνου, όσον αφορά τους καρδιολόγους, ώστε να καλυφθούν εκ περιτροπής τα κενά στα δύο νησιά.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η κατάσταση της υγείας στα νησιά παρουσιάζει την ακόλουθη εικόνα:
* Στο νοσοκομείο Σύρου οι μισές οργανικές θέσεις γιατρών είναι κενές, στο Κέντρο Υγείας Πάρου υπάρχει μόνο ένας μικροβιολόγος για όλο το 24ωρο, στην Πάτμο με 2.500 μόνιμους κατοίκους υπάρχει ένας παθολόγος και στην Ιο υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός.
Τονίζεται ότι όσες προσπάθειες έχουν γίνει για να καλυφθούν τα κενά, έπεσαν στο κενό. Μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2010 προκηρύχθηκαν 50 θέσεις, οι επονομαζόμενες «άγονες». Και μάλιστα ένα χρόνο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κανέναν γιατρό. Ηδη, όπως αναφέρεται, η πρώτη απώλεια ήρθε από την Κω, όπου από την περασμένη Τρίτη έκλεισε η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου μετά την παραίτηση της μοναδικής παιδιάτρου και την πρόσληψή της στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο της Κω εφημέρευε επί 20 συνεχόμενες ημέρες, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Στο κόκκινο είναι και η καρδιολογική κλινική, με μία και μοναδική καρδιολόγο. Προσπάθειες απόσπασης τόσο παιδιάτρου όσο και καρδιολόγων ήδη γίνονται από το διοικητή του νοσοκομείου.
* Στην Ικαρία οι 10.000 κάτοικοι της περιοχής Ευδήλου εξυπηρετούνται από έναν μόνο γιατρό στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.
Σύμφωνα με στοιχεία, για τις 6.500 κενές ιατρικές θέσεις έχει προκηρυχθεί η πρόσληψη 2.000 γιατρών, που όμως δεν έχει προχωρήσει. Στην πράξη, βέβαια, τα κενά είναι μεγαλύτερα, καθώς από το 2009 που έγινε η καταγραφή των κενών, έχουν αποχωρήσει 1.500 γιατροί με σύνταξη.
Οι ελλείψεις -προ των συνταξιοδοτήσεων- ανέρχονταν σε περίπου 3.500 ειδικούς γιατρούς και 1.100 ειδικευόμενους στα περιφερειακά νοσοκομεία και πάνω από 400 στα Κέντρα Υγείας.
Στις ΜΕΘ
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών και της παραμεθορίου ζώνης και αφορούν τις κρίσιμες ειδικότητες (Παιδιατρική, Καρδιολογία, Ορθοπεδική, Αναισθησιολογία, Χειρουργική, Παθολογία, Ακτινολογία, Μικροβιολογία, Μαιευτική - Γυναικολογία, Οφθαλμολογία). Επίσης, εκκρεμεί η στελέχωση των ΜΕΘ και των αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και η προώθηση στα νοσοκομεία των 681 νέων θέσεων γιατρών, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις και έχει εγκριθεί η πρόσληψή τους.