Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Κόβουν φάρμακα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών!

Στη λογική του «αν έχεις τσέπη… διάβαινε» κινδυνεύει να στηριχθεί η λειτουργία της δημόσιας περίθαλψης, μετά και τη νέα τροπολογία - βόμβα που κατέθεσε χθες το υπουργείο Υγείας και αφορά στην εισαγωγή θετικής λίστας φαρμάκων για τη θεραπεία των σοβαρών ασθενειών.
Υλοποιώντας μία «απειλή» που ψιθυριζόταν εδώ και αρκετές ημέρες από την ηγεσία του ΥΥΚΑ, η τροπολογία επί του κατά τα άλλα… σχεδίου νόμου για τις μεταμοσχεύσεις έρχεται για να περικόψει εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες που κάθε χρόνο προορίζονται για τα φάρμακα όσων πάσχουν από σοβαρές νόσους.
Ειδικότερα, στο κατατεθέν νομοσχέδιο αναφέρεται ότι μετά από εισήγηση του ΕΟΦ μπορεί να
εγκριθεί από τον υπουργό Υγείας «κατάλογος με τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών», ή με απλά λόγια θετική λίστα φαρμάκων.
Ασθενείς δύο ταχυτήτων
Πώς μεταφράζεται αυτό για την τσέπη των ασθενών; Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι άτομα με καρκίνο, με μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας, συγγενείς καρδιοπάθειες ή με νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλική συμφόρηση και άλλες σοβαρές νόσους, θα έχουν δυνατότητα να αποζημιώνονται μόνο για τις θεραπείες που προβλέπονται από το κράτος.
Έτσι, για παράδειγμα αν κάποιος καρκινοπαθής σε συνεννόηση με τον γιατρό του επιθυμεί να λάβει μια καινούργια θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειάς του, αλλά αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στη θετική λίστα φαρμάκων, θα κληθεί να την πληρώσει από την τσέπη του!
Το ίδιο εξάλλου θα συμβαίνει και για όσους θέλουν να πάρουν ένα ιδιοσκεύασμα, το οποίο μπορεί μεν να περιλαμβάνεται στον κατάλογο, αλλά δεν υπάγεται στην κατηγορία της ένδειξης για την οποία αποζημιώνεται.
Οι δυσχέρειες που αναμένεται, βεβαίως, να ανακύψουν στην πράξη για τους σοβαρά ασθενείς είναι πολλαπλές, αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι πολλοί εξ αυτών λαμβάνουν επί χρόνια τα εν λόγω φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων (π.χ. λήψη του viagra λόγω πνευμονικής υπέρτασης).
Η επανεισαγωγή θετικής λίστας φαρμάκων, εξάλλου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον δεν καλύπτονται μία σειρά ακόμη φαρμάκων (από τη στυτική δυσλειτουργία και τη διακοπή του καπνίσματος μέχρι την ασπιρίνη, τα αντισταμινικά, αποχρεμπτικά κτλ.), αναμένεται να βάλει «θηλιά στον λαιμό» των οικονομικά αδυνατών, δημιουργώντας ουσιαστικά ασθενείς δύο ταχυτήτων.
Η αναθεώρηση της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δε, θα μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο, ενώ για τις ανάγκες της αναπροσαρμογής της προβλέπεται «εισαγωγή συστήματος τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων».
Ως τιμή αναφοράς κάθε κατηγορίας, σημειώνεται, ξεκαθαρίζεται ότι θα λαμβάνεται η ανώτερη τιμή αποζημίωσης από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης των φαρμάκων όλης της θεραπευτικής κατηγορίας.
Αλλαγές και στην τιμολόγηση
Τροποποιήσεις προβλέπονται, όμως, και αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, Έτσι, η τιμή κάθε σκευάσματος που παρασκευάζεται ή συσκευάζεται ή εισάγεται στη χώρα θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του προϊόντος στα κράτη μέλη της Ε.Ε.